Kysnuté slané koláče

Juhoslovanské koláče

Autor receptu: nocka

Toto sú koláče ktorými som "vychovala" svoje štyri deti. Dodnes ich pečiem keď prichádzajú domov. Samozrejme, že ich robím aspoň z troch dávok. Dajú sa plniť prošutom, syrom, šunkou, alebo len tak potrieť plnkou s cesnakom.

30
porcií
40 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. KVÁSOK: V malom hrnci zohrejeme mlieko. V druhej miske rozmrvíme droždie, posypeme lyžicou cukru a roziešame ho na kašičku. Pridáme lyžicu polohrubej múky a prilejeme 1 dcl teplého mlieka z hrnca. Premiešame zakryjeme utierkou a necháme vykysnúť. CESTO: Do druhej misky preosejeme 800 g polohrubej múky. Pridáme 100 ml oleja a dve čajové lyžičky soli. Keď kvások vykysne zmiešame ho s preosiatou múkou a zvyšným teplým mliekom. Vypracujeme vláčne cesto a necháme ho vykysnúť.
  2. PLNKA: Kým cesto kysne pripravíme si plnku z hery, dvoch žĺtkov a dvoch lyžíc soli. Všetko spolu vidličkou premiešame a vytvoríme krém ktorým budeme natierať cesto.
  3. Vykysnuté cesto si rozdelíme na dva bochníky, každé rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Každý obdĺžnik potrieme plnkou a časť si necháme na potretie povrchu rolády. Do stredu môžme tiež zabaliť šunku alebo syr. Cesto zvinieme do rolády a povrch natrieme zostatkovou plnkou. Z rolády krájame trojuholníky (viď obrázok), ktoré posypeme sézamom, syrom, alebo makom.
  4. Je dobré ak trojuholníčky na plechu ešte necháme nakysnúť. Trojuholníčky pečieme na 180° 30 min.