Jókaiho fazuľová polievka

Peter Szlovák
kuchár hotela Kormorán v Šamoríne–Čilistov, 18. marca 2012
Jókaiho fazuľová polievka
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
30 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
50 g
50 g
50 g
1 ks
50 g
50 g
250 g
1 ks
2 strúčiky
1 ks
1 zväzok
300 ml
1500 ml




Postup

  1. 1

    Fazuľu, namočenú 24 hodín vopred, dobre umyjeme a dáme variť do vývaru. Pridáme aj údené koleno, klobásu a bobkový list. Klobásu po 10 minútach vyberieme a odložíme. Keď začne fazuľa mäknúť, pridáme očistenú nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler. Na slabom ohni pomaly varíme.

  2. 2

    Keď údené koleno zmäkne, vyberieme ho a do polievky pridáme zápražku (masť, múka, nadrobno pokrájaná cibuľa, cesnak, paprika) a to zavaríme do polievky. Pridáme smotanu s trochou octu a prevaríme.

  3. 3

    Mäso z kolena oberieme od kosti, nakrájame na drobné kocky, klobásu na kolieska a pridáme do polievky. Pridáme tiež domáce hrubšie rezance.

Diskusia k receptu

jody
Vyzerá to veľmi fajn. Ale zarazila ma táto veta - Pridáme smotanu s trochou octu a prevaríme. Pretože, podľa mňa, ak to pridám spolu, smotana sa mi zdrcne...
evanaaa
Možno ten ocot tam ani netreba, a ak, tak úplne nakoniec, aj po vypnutí. Ale nikdy by som nekazila polievku smotanou ( aspoň ja), jedine ak by bola fazuľa nakyselo,len do tej by som zasa nedala klobásu ani údené, ale vidím, že takto to veľa ľudí má asi rád. U nás sa tak nikdy nerobila polievka, možno preto.
dandulka
Super polievočka, presne takú a presne tak ju varím aj ja okrem tej smotany. A tie slíže do nej proste super. Včera som ju práve varila a jeme ju ešte aj dnes.
rulik
akurát , ked sa fazuľa varí vo vývare s kolenom a klobásou, čo je všetko solené, môže sa stať, že sa bude dlho variť alebo ostane tvdrá a ostatné už bude uvarené, ja najprv predvarím fazuľu samostatne, až potom pridávam ten zbytok v podstate tak ako bolo napísané
fazia
Uvarila som ju bez cibule,cesnaku, ,petržlenovej vňate a octu a namiesto smotany som dala od oka mlieko. Klobásu a údené som nahradila bravčovou kosťou z bravčového karé.
Veľmi sme si pochutnali :-)
2010
Popri salatoch varim aj klasiku, uvarene presne ako recept len koleno bolo udene a bez muky -:)



frezia68
Tiež uvarím údené zvlášť a vývar z neho dolievam podľa potreby do fazuľovice. @2010 : Tanier s tým chlebom je pre mňa hneď ráno veľmi lákavý a kľudne by som si ho dala na raňajky :-).No,idem upiecť bezlepkový,umývať okná.......
mijaita
@2010 já fazole nevyhledávám, recept jsem přešla ale když vidím fotku tvojí, je jasné, že obrázky dělají mnoho. Pan kuchař by měl svoji fotku vymenit za tvoji ! Ty umíš nejen vařit, ale i krásně fotit.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia