Jogurtovo-piškótový dezert z chladničky fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 28. júna 2016
Jogurtovo-piškótový dezert z chladničky (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborný osviežujúci dezert do letných dní..

Suroviny

500 g
10 dl
400 ml
cca 5 dl
2 PL
2 ks
podla chuti
7 - 8 ks




Postup

  1. 1

    Tento velmi chutny, chladeny dezertik robievam uz roky pocas leta.Je rychly, jednoduchy a osviezujuci. Uz neviem odkial recept mam, ale v povodnom sa pouzivala len cista slahacka, co bolo tiez superchutne, no priliz kaloricke :-) Pocase som si dezert upravila podla seba a nahradila väcsiu cast slahacky najprv smotanou a napokon jogurtom.. Pripravime si suroviny.. Jogurt, mlieko, piskoty, slahacku na slahanie sladenu, banany, kokos, van.cukor, kakao a praskovy cukor.

    Jogurtovo-piškótový dezert z chladničky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kedze budeme robit dvojaku jogurtovu zalievku, tak budeme potrebovat 2 x 5 dl jogurtu. Ja mam doma 2,5 kg kyblik jogurtu, takze som si do 5 dl pohara z neho odobrala..

    Jogurtovo-piškótový dezert z chladničky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Biela jogurtova zalievka..
    K odmeranemu jogurtu prilejeme obe slahacky a premiesame metlickou. Potom pridame pr. cukor podla chuti, vanilkovy cukor a mlieko cca 2 - 2,5 dl. Zalievka ma byt taka polohusta, skoro ako omacka. Mlieko treba vzdy pridavat podla toho, ze aky husty mate jogurt. Moj je dost husty, takze som potrebovala tych 2 - 2,5 dl mlieka. Ale kludne mozte pridavat mlieko potroske od oka a sledovat hustotu :-)

    Jogurtovo-piškótový dezert z chladničky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kakaova zalievka..
    K jogurtu pridame 2 PL tmaveho kakaa, ja som pouzila holandske. Potom praskovy cukor podla chuti a mlieko. Ja som dala 2 dl mlieka. Aj tato zalievka ma byt polohusta. Tym, ze piskoty väcsinu tekutiny z jogurtu popiju a pekne zmäknu, sa vam jogurt medzi vrstvami zmeni na osviezujuci krem :-)

    Jogurtovo-piškótový dezert z chladničky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Okrem dvoch zalievok si pripravime dlhe piskoty a nakrajame na hrubsie kruzky banany. A napokon jeden hlbsi pekac alebo sklenenu, ci umelu podlhovastu misu. Moja je umela s vnutornym rozmerom 29 cm x 23,5 a hlbka (vyska) je 6,5 cm. V tomto recepte ,do tejto misy som pouzila 5 baleni piskot (vid foto) a 7 ks bananov. Namiesto bananov mozte pouzit aj ine lubovolne ovocie, ale nam najviac chuti s bananmi :-)

    Jogurtovo-piškótový dezert z chladničky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do spodku pekaca si nalejeme trocha bielej zalievky a rozotreme ju lyzicou. To preto, aby sa tie piskoty nesmykali, ale drzali na jednom mieste. Potom naukladame 1 rad piskot s cukrovou stranou hore. Cele ich pozalievame, len aby sa prikryli a este lyzicou rozotrieme na nich tu zalievku. Nasledne naukladame na ne kruzky bananu...

    Jogurtovo-piškótový dezert z chladničky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pozalievame, presne len tolko, aby boli banany co zväcsa zakryte a este lyzicou zarovname. Ono si tu zalievku musime od oka rozdelit, ale zaroven aj nato mysliet, aby sme nedali na 1 vrstvu vela tej zalievky, ale len tolko, co tie piskoty vladzu popit a zaroven zostanu aj pekne v celosti ;-) Nasledne naukladame dalsiu vrstvu piskot, ktore zlahka popotlacame na banany, aby sa tie piskoty trocha ponorili. A teraz cele dobre pozalievame kakaovou zalievkou. Z tej kakaovej mi zostalo cca 1,5 dl, kedze sa mi to zdalo privela. Ale nevadi, deti sa mi hned ozvali, ze oni to zjedia :-) A napokon aj sem naukladame banany...

    Jogurtovo-piškótový dezert z chladničky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Aj na banany dame este sem tam zalievku a nasledne naukladame a zaroven automaticky trocha stlacame poslednu vrstvu piskot. Vrch uz len horedole pociarkame so zvysnou bielou zalievkou. Hlavne som dala do medzier, medzi piskoty a dookola na kraj misy. No a napokon som cely vrch posypala kokosom :-) Kokos sa vyborne nato hodi,da tam skvelu chut :-)

    Jogurtovo-piškótový dezert z chladničky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A napokon nas dezertik odlozime do chladnicky, kym celkom nestuhne. Ja som ho nakrajala po 5-tich hodinach. To budete aj vidiet, ze ten jogurt je uz ako krem, kedze tie piskoty tu prebytocnu tekutinu vpili :-) Dobru chut..

    Jogurtovo-piškótový dezert z chladničky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

mesiar50
Prekrásny zákusok a chuťovo môže byť ako ,,nebíčko v papuľke".
☆ ☆ ☆ ☆ ☆
haji
Vychlazené nepečené mlsání je osvěžující dobrota! Krásný podvečer, Cesmínko!
valeri
Supeeeer, už je v mojej KK. A ovocie možno striedať.
kukulienka71
Náramne dobré to je určite, lebo aj tak vyzerá. Robievam podobne, vždy si pochutíme:-)
jatea
Cesminas, výborný recept. Robievam aj ja podobne. Pripomenula si mi ho, dnes urobím s čerstvými jahodami.
havino
zas niečo nové od Teba, áno aj my takéto radi, ale smotana pochúťková, ved klasika nie, alebo mascarpone nadstavujem s tvarohom, alebo šľahačkou a čím hustejšie som mala tým spokojnejšia som bola, ale jogurt som ešte neriedila mliekom, to je pre mňa nové a ked je možnosť mám v chladničke grécky litrový stále k dispozicii, určite vyskúšam ked bude komu, bude nás viac, ako len ja sama s chuťou na sladké
mariamka
dvaapolkilovy jogurt, tak to je nieco!! tiez by som ho rada mala v chladnicke a vyzierala kazdu noc :) krasny dezertik si skombinovala Cesminka, mame to radi, vzdy je to ine a vzdy dobre, a tvoj aj krasne vypada, kokos ma prekvapil, najblizsie vyskusam, tesim :)
cesminaz
@jatea aj s jahodamy iste super :-) Ovocie je variabilne,celkom podla chuti a sezony :-) @Havino mila.. smotana a mascarpone bez pochyby a diskusie vyborna chut :-) Aj z cistej slahackovej smotany je to to jedna basen..No ja som si to cele upravila na taku "light" verziu ;-)) mas potom mensie vycitky svedomia :-)) Kedze som ten jogurt nechcela riedit len s vodou,tak som tam dala mlieko.A odvtedy to robim stale takto a je to super :-) Mozes to spravit aj sama pre seba,alebo z mensej davky.Ono to vydrzi v chladnicke niekolko dni.Budem rada ak skusis,budes prekvapena :-) @mariamka u nas musi byt stale jogurt po ruke.A ked ide manzel na nakup,tak donesie pre istotu hned za 2,5 alebo 3 kilovy kiblik :-) Kokos sa sem vyborne hodi,da super chut.Kludne mozes dat aj medzi piskoty,nielen na vrch :-) Pekny den zelam.
havino
@cesminka , ja som vedela, že bude rozdiel, aj ked si všetci myslíme, že taký recept robíme, nie, rozriedený jogurt mliekom, ja som dala grécky, nerozmočí tak piškoty, ostávaju v celosti, sú nasiaknuté, ale nie rozmočené, ako sa stáva pri okrúhlych piškotach, ale aj podlhovastých, kedy jeme viac menej len smotanu a piškoty s ňou, v tomto recepte je to naopak, ja v malinkej forme pre 4 roch bohate na chuť stačilo a veru sme si pochutili, dala som hrsť mrazených čučoriedok, aj banán, fotka len rýchlovka pred podávaním


monty469
Vyzerá skvelo :-) V lete máme takéto zákusky najradšej. Ukladám
jack
Nóó,tak toto možno aj zajtra urobím.Na leto sú takéto najlepšie.
cesminaz
@havino mila dakujem za odozvu,velmi sa tesim,ze si predsa vyskusala :-) Som rada,ze ste si pochutili! Vdaka aj za foto a krasny den prajem! @monty @jack dakujem za komentiky a budem rada,ak niekedy vyskusate :-)
jack
Tak som ho vyskúšala milá Cezminaz a tu je výsledok.S tým kokosom na vrchu nemá chybu.No proste fantastikuš.Budem ho robiť určite častejšie.