Jogurtovo-jahodový zákusok (torta)

janikbj - fotkajanikbj, 2. mája 2016
Jogurtovo-jahodový zákusok (torta)
Foto: janikbj

Suroviny

Piškóta:
4 ks
4 PL
4 PL
0,5 dl
0,5 dl
1 ČL
štipka
Krém:
4 ks
1 ks
4 - 6 PL
Jahodová plnka:
1 l
2 ks




Postup

  1. 1

    Deň dopredu si dáme na plátno (husté sitko) odtiecť biele jogurty. Ak máte svoj osvedčený recept na piškótu, kľudne použite ten. Rozpis je na tortu alebo malý plech (27 x 20 cm). Oddelíme si žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do svetlej peny, nakoniec pridáme vodu a olej, premiešame. Bielky vyšľaháme do tuha so štipkou soli. Jemne vmiešame striedavo s múkou s práškom do pečiva do žĺtkovej peny. Pečieme vo vymastenej a múkou vysypanej forme v rúre vyhriatej na 150 - 160 stupňov (podľa rúry).

  2. 2

    Jahody si popučíme (narýchlo zmixujeme) na pyré, aby sme ho mali liter. Osladíme podľa kyslosti jahôd a dáme variť. Zlaté klasy si rozmiešame v troške vody a vlejeme do horúceho jahodového pyré. Uvaríme hustý jahodový "puding". Občas ho premiešame a nie celkom horúci nanesieme na upečený korpus.

  3. 3

    Šľahačku vyšľaháme, (nepoužívam stužovač) a postupne a jemne do nej metličkou zamiešame jogurty, ktoré sme si podľa chuti osladili (nám stačili cca 4 PL práškového cukru, nemáme radi veľmi sladké). Jogurtový krém nanesieme na vychladnutú jahodovú vrstu a prikryté necháme v chlade stuhnúť. Fotila som posledný kúsok, preto fotka nič moc,ale pre ilustráciu snáď stačí ;)

Diskusia k receptu

staja
Vyzerá chutný, zaujal ma aj ten odtečený jogurt do šľahačky.
janikbj
ďakujem za milé komentáre. so stečeným jogurtom som sa oboznámila práve na tejto stránke a je to skvelá vychytávka použiteľná na sladko i na slano.
a tento zákusok som robila na želanie manželovi na Vianoce ( z mrazeného pyré), i keď, resp. práve preto, že nemá rád tie klasické vianočné, ale svieže a ovocné. bol hviezdou Vianoc :)
haji
Recept vypadá zajímavě, jen bych měla obavu, že mi kombinace jogurt /byť okapaný/ se šlehačkou poteče. Prosím, můžeš upřesnit 4 ks jogurt smetanový bílý - gramáž?! a šlehačku 200 či 250 ml - dnes je výběr veliký. Pro konzistenci krému je to důležité. Děkuji.
janikbj
@Haji , použila som jogurty 145 gramové, šľahačku momentálne doma nemám, ale myslím, že je to klasický malý kelímok tých 200g. stečený smotanový jogurt (alebo použi 18%-nú kyslú smotanu, tiež odtečenú) má konzistenciu takmer ako nátierkové maslo. určite to nepotečie, v chlade krém pekne stuhne :)
haji
@Janikbj (6.5.2016 18:34)
Díky, Jani, za upřesnění. V dnešní době se gramáž výrobků mění rychlostí blesku /obsah se zmenšuje a krabice či obal snad i zvětšuje!/.