Jogurtovo-broskyňový rez

nika8 - fotkanika8, 25. februára 2015
Jogurtovo-broskyňový rez
Foto: nika8

Hľadala som niečo zaujímavé a zároveň jednoduché na prípravu. Inšpiroval ma recept z knihy Dr.Oetker. Koláč nám veľmi chutil, tak pridávam pre inšpiráciu :). Zobraziť celý popisHľadala som niečo zaujímavé a zároveň jednoduché na prípravu. Inšpiroval ma recept z knihy Dr.Oetker. Koláč nám veľmi chutil, tak pridávam pre inšpiráciu :). Kto nepečie s bezlepkovou múkou, v recepte bola uvedená hladká.

65 minút
príprava
20 minút
na 160 °C

Suroviny

Cesto:
150 g (alebo margarín)
150 g
1 bal.
4 ks
150 g
1 ČL
štipka
4 ks
75 g
1 bal.
Náplň:
1 bal.
480 g (po odkvapkaní)
100 ml
250 g
30 g
1 bal.
400-500 ml




Postup

  1. 1

    Cesto je na 2 plechy 30x40 cm.

  2. 2

    Maslo vyšľaháme dohladka. Postupne vmiešame cukor, vanilkový cukor a po jednom žĺtky. Múku zmiešame s práškom do pečiva a soľou a pridáme k maslovej zmesi (mala som ešte múku Schar Mix It, tak som zmiešala Mix It + Mix C, ale môžte použiť len jeden druh). Cesto rozdelíme na 2 diely a každý diel rozotrieme stierkou na plech vystlaný papierom na pečenie.

  3. 3

    Zároveň vyšľaháme bielky na tuhý sneh a rovnomerne ho rozotrieme na obe cestá. Posekané orechy zmiešame so škoricovým cukrom a nasypeme na rozotrený sneh z bielkov (na obe cestá). (môžme použiť vlašské, príp. lieskové orechy)

  4. 4

    Plechy vložíme do rúry a pečieme pri 160 C cca 20 minút. Po upečení pláty z cesta stiahneme z plechu a necháme vychladnúť. Po vychladnutí odstránime papier na pečenie.

  5. 5

    Náplň: želatínu zmiešame so 4 PL broskyňovej šťavy a necháme 10 minút napučať. Broskyne necháme odkvapkať a nakrájame na menšie kúsky. Jogurt zmiešame so zvyškom broskyňovej šťavy, cukrom a vanilkovým cukrom.

  6. 6

    Želatínu zahrievame za stáleho miešania (nevaríme), kým sa úplne nerozpustí. Zmiešame ju s 2-3 lyžicami jogurtovej zmesi a vmiešame do náplne. Do náplne vmiešame aj kúsky broskýň.

  7. 7

    Smotanu vyšľaháme dotuha a vmiešame do náplne. (ja som použila bezlaktózovú šľahačku a tá bola 200 ml, tak som použila 2 - myslím, že stačilo 400 ml, v recepte však uvádzajú 500 ml - tak každý nech použije, koľko uzná za vhodné :) ).

  8. 8

    Plát cesta dáme do vyššieho plechu, naň rozotrieme plnku a prikryjeme druhým plátom cesta. Necháme stuhnúť v chladničke (najlepšie cez noc) a môžme podávať. Dobrú chuť :)

Diskusia k receptu

jozka2
Oetkerove kolace mam rada pre ich jednoduchost.Su rychle na pripravu a chutia vyborne.Mam rada tie natrasane.5
kukulienka71
Je nádherný a na druhý deň po zmäknutí iste veľmi lahodný. Piekla som už takéto cesto, táto plnka sa mi tiež veľmi páči, 5*
nika8
Dakujem, tesi ma, ze vas recept zaujal :)
@kukulienka71 - presne, ako pisete. Po zmaknuti bol lahodny a tie zapecene orechy v snehu tomu dodali zaujimavu chut ;)
salinka
Jogurtové plnky mám veľmi rada, koláčik sa mi páči:-)
babkamt
koláč sa mi páči, ukladám si ho, aspoň miniem niečo z broskyňových kompótov, čo som si zavarila. 5*
nika8
Dakujem vsetkym, verim, ze nesklame a bude vam chutit :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia