Ježkova nanuková torta

dadush - fotkadadush, 19. júna 2015
Ježkova nanuková torta
Foto: dadush

U nás sa tomto zákusku hovorieva aj nanuková torta, aj keď síce netuším prečo. Neskôr som ho našla aj pod názvom oblíž prst. Túto Zobraziť celý popisU nás sa tomto zákusku hovorieva aj nanuková torta, aj keď síce netuším prečo. Neskôr som ho našla aj pod názvom oblíž prst. Túto tortu som robila na meniny pre otca, a jeho prve čo napadlo keď ju uvidel: "Jééj, dostal som ježka" :D

30 minút
na 200 °C

Suroviny

Korpus:
10 ks
5 PL
3 PL
10 PL
1 bal.
2 PL
Krém:
8 ks
8 PL
2 PL
4 dkg
1 dc
250 g
Pena:
8 ks
45 dkg




Postup

  1. 1

    Korpus: V jednej miske vyšľaháme bielka a v druhej žĺtka s cukrom do penista. Do žltok pridáme múku s kypriacim práškom a vareškou zamiešame, potom opatrne primiešame vyšlahané bielka. Masu vlejeme do predom maslom vytretej a kokosom vysypanej tortovej formy. Pečieme pri 200stupňoch cca 30min, ale každá rúra je iná tak si to treba odsledovať.

  2. 2

    Krém: Krém robíme nad parou, to znamená že zoberieme väčší hrniec, do ktorého dáme trocha vody a menší hrniec, ktorí by nám mal pasovať do toho väčšieho tak aby nám para neunikala. Do toho menšieho hrnca dáme všetky uvedené ingrediencie na krém a za stáleho miešania varíme. Krém by mal mat hustejšiu konzistenciu. Po vychladnutí do krému zašlaháme maslo.

  3. 3

    Pena: Pena sa taktiež robí nad parou len s tým rozdielom, že sa šlahá ročným mixérom, inak by nám asi ruky odpadli a to asi ani jedna z nás nechce riskovať :D Bielka musia byť tuhé.

  4. 4

    Ked máme korpus vychladnutý, prekrojíme ho stredom na dve polovičky. Spodnú časť zvyknem natierať džemom, bud morušovým alebo jahodovým, ale nemusí byť, potom dáme tak polku krému, prikrijeme vrchnou časťou a dáme druhú polovicu krému, potierame aj boky torty. Nakoniec moje oblúbené zdobenie :-) Do cukrárenského vrecka dáme penu a robíme malé "ružičky". Kreativite sa medze nekladú. :-) Nakoniec sa môže posypať nastrúhanou čokoládou alebo nejakými farebnými guličkami. Mne ostalo trocha peny tak som spravila snehové pusinky a srdiečka.

  5. 5

    Koláčik je náročnejší na čas ale výsledok stojí za to a ten kto má rád sladké tak si určite šmákne :-) Dobrú chuť :-)

    Ježkova nanuková torta - obrázok 5

Diskusia k receptu

torticka
A ako sa ten jezko vola? Palko, alebo Jozko. Pekna torticka, skoro ako ja. Ukladam do KK.
dadush
Dakujem velmi pekne. Jezko sa vola Tomas :D
Koláčik sa da robit aj na klasicky plech, nemusi to byt tortova forma.
dadush
@janara suhlasim 18 vajicok je vela. Tento druh zakusku/kolaca je narocny nie len na pripravu ale aj na ingrediencie. Vysledny efekt je ale fantasticky. Ako som uz spominala da sa robit aj na plech, takze tie jngrediencie sa uz potom musia prisposobit velkosti danej velkosti plechu. U nas sa tento zakusok robi len na oslavy alebo ine specialne prilezitosti, prave z dovodu jeho narocnosti ingrediencii...
dadush
Janara urcite ano :-) ide tam podla mna hodne cukru takze ten kto ma rad sladke si šmákne :-)
valeri
Peknááááá....tie snehové pusinky, potom necháš len zasušiť? Alebo ich urobíš zvlášť a vysušíš v rúre, ako na penovú tortu?
dadush
@valeri Tie snehove pusinky na torte nastriekam za surova a len necham zaschnut, zasychaju pekne a vyzeraju ako susene snehove pusinky :-)
janamaria
nadhera. len sa my nepaci ze krem je na spodnej casti a vrch vyzera byt smutny. asi dale by som krem do stredku.to je len moja mienka .inac torta krasnucka ,isto aj chutovo mas u mna za 10.
dadush
@Janamaria (9.1.2017 01:03)

Dakujem za nazor :-) korpus sa mi tak podarilo rozrezat, nie som cukrar a ako sa mi podari tak to je a ucila som sa v tej dobe piect :-) teraz si davam lepsi pozor :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia