Pečené kurča
Jesenné čerenčianske kuriatko (fotorecept)
Autor receptu: maleslniecko
Tohtoročná jeseň bola bohatá na úrodu ovocia, hlavne jabĺčok a hrušiek boli plné záhrady. A keď som videla v obchode kurča v akcii, tak bol recept na svete. Za málo peňazí veľa muziky :-)
6 porcií |
15 minút príprava |
65 minút na 200 °C |
Postup
- Zo záhradky si donesieme tri jabĺčka a jednu hruštičku. Samozrejme, počet ovocia a aj druh závisí od vás, ide len o orientačný počet.
- Nakrájame si cibuľku na väčšie kusy, polovičky, štvrtinky. Taktiež si pripravíme niekoľko strúčikov cesnaku, ktoré nekrájame. Po upečení je cesnak vynikajúci, takže s ním nemusíte šetriť.
- Približne 1,5 kilové kuriatko si naporcujeme na desať kusov.
- Dôkladne umyté kúsky kuriatka vložíme do pekáča, ktorý sme predtým pokvapkali trochou oleja.
- Cibuľu, cesnak, nakrájané jabĺčka a hrušku/y pridáme ku mäsku.
- Okoreníme, osolíme, pridáme červenú mletú papriku, môžeme pridať tiež koreninovú zmes na pečené kurča. Ten, kto má rád, môže si pridať aj kúsky sušeného chilli. Pokvapkáme olejom a podlejeme cca 1-2 deci vody. Namiesto vody môžeme podliať aj pripraveným vývarom a pekáč zakryjeme alobalom. Dáme piecť do vopred predhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme cca 45 minút.
- Po 45 minútach vyberieme pekáč z rúry a odstránime alobal. A opäť vložíme do rúry na cca 20 minút, aby sa kuriatko pekne opieklo. Vyzerá to pred zapečením približne takto:
- Kuriatko môžeme podávať s ľubovoľnou prílohou, my sme ho mali s ryžou, ale môže sa spapať aj s chlebíkom. Ovocie, ktoré sa pieklo s kuriatkom je zaujímavou prílohou.