Rebarborový zákusok

Jemný rebarborovo-jahodový koláč s tvarohom a so snehovou čiapočkou (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Veľmi jemný, lahodný a osviežujúci koláčik.

20
porcií
30 minút
príprava
70 minút
na 180/150 °C

Suroviny

Postup

  1. Keďže sezóna rebarbory a jahôd stále pokračuje, rozhodla som sa upiecť tento lahodný koláč. Na koláč som si pripravila suroviny. Všetky suroviny lepšie pripraviť vopred aby mali izbovú teplotu.
  2. Rebarboru umyjeme, ošúpeme a pokrájame na 1 cm kúsky. Jahody tiež pokrájame na kúsky, pridáme k rebarbore a zasypeme cukrom. Necháme postáť 10-15 minúť.
  3. Zatiaľ pripravíme cesto. Zmäknute maslo vyšľaháme spolu s práškovým a vanilkovým cukrom. Po jednom pridávame a zašľaháme žĺtky. Pridáme mlieko a opäť premiešame.
  4. Múku premiešame s práškom do pečiva a postupne pridávame k cestu. Dobre premiešame vareškou. Vznikne trochu tuhšie cesto, ktoré rovnomerne rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný hlbší plech (cca 30x40 cm). Rúru predhrejeme na 180 °C.
  5. Urobíme tvarohovú plnku. 3 žĺtky vyšľaháme s práškovým a vanilkovým cukrom, pridáme puding a dobre všetko premiešame. Pridáme tvaroh a opäť dobre vyšľaháme. Na záver jemne zamiešame vyšľahaný sneh z 3 bielkov. Tvarohovú plnku rovnomerne rozotrieme na cesto.
  6. Ovocie necháme odkvapkať od šťavy na sitku a ukladáme na tvarohovú plnku. Koláč dáme piecť do vyhriatej na 180 °C rúry približne 30-35 minút. Takto upečený koláč vytiahneme z rúry a necháme niekoľko minút vychladnúť. Teplotu rúry znížme na 150°C.
  7. Medzitým pripravíme snehovú čiapočku alebo merengue. Z bielkov a štipky soli ušľaháme sneh do polotuha. Potom za stáleho šľahania pridávame po lyžiciach jemný kryštálový cukor a vyšľaháme na tuhý lesklý sneh. Podľa chuti môžete pridať pár kvapiek citrónovej šťavy.
  8. Sneh z bielkov rozotrieme na koláč a pečieme pri 150 °C ešte 40-50 minút.
  9. Upečený koláč necháme vychladnúť.
  10. Nakrájame a podávame. Dobrú chuť!