Jemný marhuľový dezert

abkul - fotkaabkul, 5. februára 2013
Jemný marhuľový dezert
Foto: abkul

Objavila som v starom časopise ďalší recept na marhuľový dezert. Po mojej úprave vznikol podľa mojich domajších ochutnávačov celkom dobrý zákusok. Je jemný svieži Zobraziť celý popisObjavila som v starom časopise ďalší recept na marhuľový dezert. Po mojej úprave vznikol podľa mojich domajších ochutnávačov celkom dobrý zákusok. Je jemný svieži a rýchly.

36
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
150 g
4 ks
2 PL teplá
2 PL
130 g
1/2 bal.
Plnka:
7 dcl (pohár)
400 g
1 PL
1 ks
Na vrch:
2 ks
3 dcl studené
1 KL




Postup

  1. 1

    Zo surovín na cesto najprv klasicky vymiešame žĺtka s cukrom+voda+olej, pridáme múku s PDP a nakoniec sneh. Pečieme na plechu s papierom na pečenie pri 180 stupňoch cca 20 min. Necháme vychladnúť, stiahneme papier a vrátime späť na plech.

    Jemný marhuľový dezert - obrázok 1
  2. 2

    Zo zavarených marhúľ odložíme asi 2 dcl šťavy, ktorú použijeme na zamiešanie želatíny- necháme napučať. Odložíme si tak isto pár kusov marhúľ.Ostatnú šťavu aj s kompótom vymixujeme, pridáme pochúťkovú smotanu, práškový cukor a nakoniec mierne zohriatu roztopenú želatínu.

    Jemný marhuľový dezert - obrázok 2
  3. 3

    Na pripravený múčnik poukladáme pokrájané kúsky marhúľ a vylejeme na ne plnku. Dáme do chladničky stuhnúť.

    Jemný marhuľový dezert - obrázok 3
  4. 4

    Nakoniec v 3 dcl studeného mlieka vyšľaháme 2 šľahačky v prášku-tie bez cukru a pridáme iba 1KL práš. cukru. Ja rada túto šľahačku používam-dobre sa vyšľahá a dlho drží tvar. Rada by som vedela Váš názor na túto šľahačku, či ju tiež používate, pretože riadna šľahačka 33percentná v kelímku sa mi nedá v poslednom čase dobre vyšľahať, buď je riedka alebo sa mi urobia hrudky.Poraďte ako na to. Aby som dokončila: vyšľahanú šľahačku natrieme na stuhnutú plnku. Pokrájame buď na štvorce alebo ja som tento krát zvolila malé tortičky. Ozdobíme ľubovolne. Dobrú chuť.

    Jemný marhuľový dezert - obrázok 4

Diskusia k receptu

ariela6
velmi pekny kolačik šlahačku občas použivam tu v prašku ale radčej mam normalnu davam do nej niekedy stužovač aby držala tvar
klaura
predstavujem si jeho chuť ... je ovocný a vyzerá že ľahký ... určite ho urobím ... :)
letisia
Krásne ich máš vykrojené. Čím si ich vykrojila, že sa ti nepoškodila šľahačka?
vierutt
Pekný, ľahučký a lahodnučký koláčik. @Abkul , skús si urobiť šľahačku deň vopred podľa receptu na harlekýna z masla a mlieka. Ja tak robím už dlhšiu dobu.
denyany
koláčik vyzerá luxusne! hneď by som ochutnala...
isabel2
Už je uložený a iste ho vyskúšam,je nádherný .
staja
Páči sa mi, ukladám do KK a určite vyskúšam. A to je na klasický plech alebo menší? Tých 130g múky sa mi zdá málo.
merylin
Aj ja používam šľahačku v prášku a dobre sa mi s ňou pracuje, šľahačka v kelímku -tak tu tiež používam , mne sa hrčky nerobia, daj si tam stužovač do nej, aby si ju mala hustú ,vtedy by mala mať ten tvar ako má byť a môžeš s ňou pracovať a vytvárať naozaj aj rôzne tvary , zdobiť tortu a tak dalej.Ale mňa tiež zaujíma ,ako si prišla k tomu vykrojeniu tých tortičiek ,ked sú neporušené veľmi pekne to vyzerá vykrojené ,robila si to nejakou okrúhlou formičkou ,alebo ako? porad mi,dík. Koláčik je veľmi pekný a určite dobrej chuti.Ukladám.
abkul
Ďakujem Vám všetkým za pekné hodnotenia. Tento zákusok i iné najradšej pečiem na štvorcovom plechu, ktorý má rozmery 34 krát 33 centimetrov a pri krájaní mám štvorcov. Teraz som robila kolieska a vykrajovala som ich opartne okrúhlou formičkou, s ktorou vykrajujem aj napr. vianočné linecké kolieska. Inak ďakujem za rady ohľadne šľahačky, ja tam dávam do kelímkovej stužovač aj tak sa mi nepáči. Možno by sa to malo šľahať iným šľahačom,nie klasickým s dvoma metličkami. Mala som starý mixér, kde bolo namiesto nožíkov koliesko a tam bola šľahačka vždy dobrá. Tak ešte raz dík a zdravím všetkých.
monika456
koláčik si ukladám, určite vyskúšam..... presne ten istý problém mám aj ja so šlahačkou, často ju neviem poriadne vyšlahať a skúšala som rôzne značky....
evanaaa
Páči sa mi koláčik, je svieži s tými marhuľami....mne sa tiež niekedy nevyšľahala šľahačka, ale to sú tie z dlhou trvanlivosťou, neviem, čím sú upravované, a treba dávať aj pozor na prešľahanie, urobí sa z toho maslo. Najlepšia je čerstvá, nie na dlhé uskladnenie. A ktorá je to tá bez cukru - Dr.Oetker?
abkul
Ďakujem za rady ohľadne šľahačky, nabudúce asi skúsim kelímkovú šľahačku so stužovačom vyšľahať ručne. Prášková rastlinná šľahačka je od Dr.Oetkera bez cukru. Majte sa krásne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia