Jablkový koláč
Jablkový koláč

Jemný jablkový koláč fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 7. januára 2018
Jemný jablkový koláč (fotorecept)
Foto: cesminaz

Rýchly, jednoduchý, veľmi chutný jablkový koláč.

30 minút
na 180 °C

Suroviny

400 g
200 g
100 g
5 ks
100 g
100 g
1 dcl
1 dcl
5 ks
1 ks
1 bal (15 g)
0,5 KL
Na potretie:
podľa potreby (alebo iný ľubovoľný)
Čokoládová poleva:
100 g
50 g




Postup

  1. 1

    Najprv zalejeme horúcou vodou hrozienka, nechame ich 30 minút pučať. Kto chce, môže ich nechať celkom napučať, ale trvá to dlhšie :-) Zatiaľ si očistíme zo 5 - 6 stredne veľkých jabĺk a postrúhame ich na veľkých slzách. Ďalej potrebujeme 100 g mletých orechov a dopredu si zmiešame aj múku, soľ a PDP.

    Jemný jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Celé vajíčka s práš. cukrom, kryš. cukrom a van. cukrom vyšľaháme do penista. Pridáme 1 dl oleja, s ktorým znova dobre vyšľaháme. Ďalej postupne potroške pridávame orechy a múku a zakaždým dobre prešľaháme. Následne prilejeme 1 dl mlieka, prešľaháme a nakoniec už len lyžicou vmiešame jablká a hrozienka. Cesto vylejeme na olejom vytretý a múkou vysypaný plech a pečieme v dopredu rozohriatej rúre na 180 °C cca 30 minút. Treba urobit skúšku ihlou.

    Jemný jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na upečený, ešte teplý koláč natrieme džem a necháme koláč celkom vychladnúť. Ja zvyknem natrieť len polovicu, lebo koláč chutí výborne aj samotný bez džemu a polevy :-)

    Jemný jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď už koláč vychladol, urobíme si polevu. Čokoládu pokrájame a s maslom ju pomaly spustíme buď vo vodnom kúpeli, alebo na sporáku na najmenšom ohni za stáleho miešania. Udané množstvo 100 g čokolady + 50 g masla je na polovicu koláča. Čiže ak chcete poliať celý koláč, tak si treba urobiť polevu zo 150 g čokolády + 100 g masla. Veľkosť môjho plechu je 25 x 35 cm.

    Jemný jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Čokoládu lyžicou rozotrieme na džem a necháme stuhnúť. Po stuhnutí som pokrájala nožíkom s jemnými zúbkami, ktorý som namáčala zakaždým do horúcej vody. Môj plech má rozmer 25 x 35 cm a môj koláčik bol vysoký 4 - 4,5 cm, takže ak ho chcete mať nižší, tak ho musíte piecť vo väčšom plechu :-)

    Jemný jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláč je naozaj veľmi chutný. Kombinácia jabĺk, orechov a hrozienok je chuťovo výborná :-) Ale jahodový džem s čokoládou mu dodajú ešte lepšiu chuť. Takýmto spôsobom dostaneme vlastne 2 koláčiky ;-P Dobrú chuť.

    Jemný jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

jerica
To musí byť paráda na jazyku, takú chuť som nemala už dávno si dať taký šťavnatý koláčik, pri Tvojej prezentácii je radosťou nielen pozrieť, ale aj sa nakopnúť si to spraviť, ukladaám, nech sa recept nestratí !!
cesminaz
@Haji dakujem :-) ver ze by som ta rada ponukla! @Jerica dakujem za tvoje mile slová,od teba pochvala vzdy potesi :-) Koláčik je naozaj vyborný,môzem len odporucat.Receptik mam z maminho zošita,hned ma celkovo zaujal.Ale celkom ma presvedčil až pri pečení :-) vôňou a chuťou prekonal moje očakávania :-) Je fantastický.Pekný den obom.
1x haji
garanco
Často pečiem tento koláč najmä v jeseni, keď je veľa jabĺk, mnohokrát bez polevy. Tie chute orechov, hrozienok a jabĺk máme radi a hlavne dobrota je upečená raz-dva :-))
babka123
Milá Cesminaz, Tvoj koláč sa mi veľmi páči, s takým koláčom vyštartovať do nového roku to už niečo znamená. Prajem Ti, nech sa Ti darí v osobnom živote aj v kuchyni aby si nás potešila ešte mnohými kuchárskymi výtvormi, z ktorých v prvom rade máš radosť Ty, ale aj Tvoji drahí, pre ktorých to varíš a pečieš.
cesminaz
@Garanco s polevou bol písany v maminom zošite,ale ked som ho piekla prvýkrát,tak tak fantasticky voňal už ločas pečenia,ze som sa rozhodla dat polevu len na polku kolača :-) No a spravila som dobre,lebo kolac chutí super aj bez polevy :-) Ale pravdaže aj s polevou.A odvtedy ho pečiem vzdy len tak :-) @Zlomok :-) dakujem.
cesminaz
@Babka123 (8.1.2018 09:23)

Dakujem krásne za tvoje prianie a milý komentík :-) S tými receptami sa budem snažiť podeliť :-) Prajem aj tebe vsetko dobré do nového roku! Prijemny zvysok dna prajem :-)
jerica
@Cesminaz (11.1.2018 06:01) včera som ho piekla.
Ja mám väčšie plechy, škoda, nie je taký vysoký, zato dobrá klasika, aj som na ten recept zabudla, u nás sa často robieval, hlavne, že to bolo rychlo. Na hotový upečený koláč som dala(môj domáci) marhuľový lekvár, na to citrónovou aj čokoládovou polevou pofŕkala.
Decká sa potešili, u nás zopár kúskov ku kávičke nech sa jazyk potešil :-)
Ďakujem za pripomenutie jednoduchého a rýchlo spraveného koláčika.


1x haji
astor
Je to veľmi chutný koláč. Zvládol som to na jednotku. Výborny aj s polevou, aj bez. Určite som ho nerobil posledný raz.
bembo
Včera som vyskúšal tento koláčik,dávam *****.hoci som nemal doma hrozienka,ktoré mi nejak v koláčoch nechýbajú,musím povedať,že som si na ňom veľmi pochutil,čo znamená,že už je uložený v mojej kolonke"vyskúšané-test gut".ja som ho robil v dvoch malých plechoch.jeden bol bez lekváru a polevy.ten druhý som namazal citrónovým lekvárom,preto že iné lekváre mi nechutia, a polial čoko polevou.vďaka za tento skvelý recept.
cesminaz
Milá @Jerica tvoj koláčik vyzerá krásne! Musel chutit fantasticky :-) a vôbec nevadi,ze nieje taky vysoky.Dakujem za správu aj s fotkou,som rada,ze vam kolačik chutil :-) @Astor verim,ze si to zvladol,ked ze je to strašne jednoduchy kolacik :-) Som rada,ze chutil,vdaka za odozvu. @Bembo aj ty si ma velmi potešil :-) Inak ani ja moc neoblubujem hrozienka v koláčoch,ale tu dajú naozaj fantastickú chuť ;-P Pekný den vsetkym!
jankamade
Koláčik som si hneď uložila a dnes prišiel naň rad. Obľubujem "staré", jednoduché a rýchle koláče. Tento je výborný a šťavnatý... aj manželovi veľmi chutí, a to som ho robila úplne bez polevy, len posypaný trochou vanilkového cukru :) Ďakujem za recept ;)
milad
Robila som do práce. Potrebovala som niečo jednoduché. Všetci chválili. I keď som zabudla dať do cesta orechy, bol vynikajúci. Dnes robím znova, dúfam, že už nič nezabudnem. Ďakujem za výborný recept.