Jemne sladké kváskové bochníčky (vegan)

Autor receptu: veganvidya

S kváskom sme už kámoši :-). Recept som našla tu: http://www.varimezdrave.cz/velikonocni-kvaskove-jidase/. Nepoužila som čisto celozrnnú múku, ale celozrnnú a bielu pol na pol. Ak ste hard-core zástanci zdravej výživy, môžete samozrejme použiť čisto celozrnnú. Okrem toho sa väčšinou netrápim s tým, či je celozrnná špaldová múka hladká. Ak chcete trošku jemnejšie pečivo, kúpte si takú, prípadne tú svoju preosejte. Nám sa páči takýto "rustikálny look" a konzistencia :-). Mňam!

8
porcií
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Prosím, neľakajte sa, ale odvtedy, čo si nachystáte suroviny, po dopečenie, ubehne 8 hod. Hovorím to preto, aby ste si mohli naplánovať prácu. Samozrejme, že nestojíte 8 hod pri platni :-D.
  2. Dávka na 8 bochníčkov.
  3. Ryžové mlieko si zohrejeme, musí byť naozaj iba vlažné! Rozpustíme v ňom obilný slad/sirup a olej a trošku posolíme. Do misy si dáme kvások a pridáme ryžové mlieko s olejom. Poriadne zmiešame. Pridáme múku. Zase vareškou poriadne rozmiešame a necháme pod utierkou kysnúť na teplom mieste asi 4 hod. Cesto je riedke. Po nakysnutí budú navrchu početné bublinky.
  4. Po 4 hod primiešame ďalšiu múku, citrónovú kôru a všetky posekané orechy a mandle a pokrájané sušené ovocie.
  5. Pomúčime si dosku a cesto ešte prepracujeme - múku zapracúvame postupne, chceme ho len také hutné, aby sa dalo vytvarovať. Rozdelíme ho na 8 kúskov, z ktorých urobíme valčeky a tie potom rôzne tvarujeme. My sme urobili 6 menších a z posledných dvoch valčekov sme si urobili mini-vianočku :-).
  6. Povrch potrieme ryžovým mliekom a posypeme mandľovými lupienkami/plátkami. Necháme prikryté v teple kysnúť asi 1 hod.
  7. Pečieme na 2 plechoch s papierom na pečenie, najprv 15 min pri 170 - 180 C a potom 30 - 35 min pri 150 - 160 C alebo v závislosti od typu rúry. Po vytiahnutí z rúry ešte na plechu hneď potrieme ryžovým mliekom, potom ich dáme na mriežku a pod utierku a necháme úplne vychladnúť.
  8. Najlepšie sú hneď po vychladnutí. Potom ich skladujte zabalené v utierke. Podávame len tak alebo s tuhým kokosovým olejom či domácim džemom a pod.