Kysnuté koláče

Jemné koláče zo zemiakového kysnutého cesta (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Ľahučké ako pierko a mäkké ako vata :-) Fantastické koláče zo sladkého kysnutého zemiakového cesta.

16
porcií
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V prvom rade si uvaríme zemiaky, ktoré ešte za horúca dobre popučíme, nech sú čím hladšie. Potom ich necháme ešte chladnúť, lebo do cesta použijeme mierne teplé zemiaky. Ja som dala 3 stredne veľké zemiaky, to bolo 500 g aj spolu so šupkou ešte :-)
  2. Do jednej misky dáme obe múky, cukor + vanilkový cukor, soľ a premiešame celé lyžicou. Potom dáme zemiaky, ktoré poriadne do múky vmiešame/vdrobíme a to tak, aby podľa možnosti nezostali hrčky zemiakov. Následne dáme olej a v mlieku napučané droždie. Tú zvyšnú tekutinu - cca 3-3,5 dl vody, pridávame postupne/potroške a zakaždým dobre vpracujeme do cesta. Máme dostať ľahké, jemné, kypré cesto, ktoré sa už oddeľuje od misky. Nakoniec cesto pomocou múky len napravíme (nemiesime) do tvaru bochníka, poprášime trochou múky a necháme 1 hodinu kysnúť.
  3. Ja som ako plnku zvolila jahodový lekvár na pečenie, ten nevytečie a máme ho takto v koláčoch veľmi radi. A ako druhú plnku -tvarohovú :-) Ale kľudne si môžte dať aj makovú alebo orechovú. Tú tvarohovú plnku si zmiešame ale len tesne pred plnením, aby vám zbytočne náhodou nezredla :-)
  4. Nakysnuté cesto vyklopíme na trocha pomúčenú dosku, prekrojíme na 2 časti a každú len upravíme do tvaru bochníka. Následne vyvaľkáme na hrúbku cca 4-5 mm, pokrájame na trojuholníky (ja som robila 8) a na každý dáme rovnako plnku. Celú tvarohovú plnku treba rozdeliť na 1 kruh. Následne zľahka skrútime podľa fotky do tvaru rožka a dáme na plech s papierom.
  5. Koláče hned potrieme olejom a dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 20-25 minút. Treba si to radšej sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.
  6. Už hotové, krásne upečené koláče ;-P Vrch im môžte potrieť maslom, ale aj nemusíte, lebo mäkké ako vata budu v oboch prípadoch :-)
  7. Piekla som už veľa výborných koláčov, ktorých cesto si kombinujem sama, ale takéto jemné, ľahučké a mäkké cesto som ešte nikdy nemala :-) A ani som takéto podobné nikdy nikde nejedla :-) Takže vrelo odporúčam každému, kto má rád "naozaj" mäkké koláče ;-)
  8. Ešte mierne teplé ich môžte posypať práškovým cukrom :-)
  9. V ceste vôbec necítiť chuť zemiakov, takže obávať sa netreba :-) Koláče sú jednoducho fantastické a ako čerstvé zostanú aj na druhý deň. Prajem dobrú chuť!!!