Jemná polievka z čakanky fotorecept

janger - fotkajanger, 16. apríla 2013
Jemná polievka z čakanky (fotorecept)
Foto: janger

Myslim, ze cakanka este stale nie je na Slovensku bezne pouzivana zelenina. Je to skoda, lebo je vyborna a zdrava. Da sa pripravit na Zobraziť celý popisMyslim, ze cakanka este stale nie je na Slovensku bezne pouzivana zelenina. Je to skoda, lebo je vyborna a zdrava. Da sa pripravit na velmi mnoho sposobov. Okrem ineho aj na takuto chutnu polievku.

4
porcie

Suroviny

5 ks
1 ks
2 ks
2 PL
125 ml
1 l
250 g alebo pstruh, údený losos




Postup

  1. 1

    Nastruhame korku z dobre umyteho, pripadne bio pomaranca. Potom z neho vytlacime stavu.

  2. 2

    Cakanku umyjeme, ocistime.

    Jemná polievka z čakanky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prekrojime na polovice, zo spodu kusok odrezieme, vykrojime hlubik. Ten moze byt trosku horky. 1 cakanku nechame zvlast.

    Jemná polievka z čakanky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    4 kusy pokrajame na vacsie kusky.

    Jemná polievka z čakanky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na oleji posmazime na kusky pokrajanu salotku a cakanku. Asi tak 5 minut. Len tak najemno, aby nam to nezhnedlo. Potom to zalejeme bujonom. Povarime asi 10 minut.

  6. 6

    Ked sa polievka vari, 5. cakanku pokrajame na tenke pasiky, akoby sliziky. Dame na sito a obarime vriacou vodou. Potom hned oplachneme ladovou vodou a nechame odtiect. Toto bude sluzit ako napln do polievky.

    Jemná polievka z čakanky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Polievku rozmixujeme tycovym mixerom. Pridame podla chuti cerstvo pomlete korenie, pripadne sol, pomarancovu stavu a postruhanu korku, cerstvy tymian (1PL). Moj cerstvy tymian je strasne biedny, tak som pridala malu lyzicku suseneho. Ak pouzijete suseny, tak ho treba pridat uz pocas varenia polievky.

  8. 8

    Do hrnceka dame creme fraiche a pridame do toho trochu horucej polievky, rozmiesame. Vlejeme to spat do hrnca k ostatnej polievke. Pridame do toho tie tenke cakankove sliziky, krevety, pripadne inu rybu. Nechame to dobre prehriat. Netreba uz varit.

  9. 9

    Mozete dat smotany aj viac, ale netreba, je to takto dost kremove. Namiesto kreviet sa moze pouzit napriklad udeny losos, udeny pstruh...

  10. 10

    Polievku dame na tanier, mozeme posypat cerstvym tymianom, pripadne pazitkou. A kto ma rad krutony, tak mozu byt aj tie. Dobru chut.

  11. 11

    Ak by cakanka niekoho zaujala, tak mam tu este dalsie recepty: http://varecha.pravda.sk/recepty/cakanka-s-jablkom-fotorecept/10316-recept.html http://varecha.pravda.sk/recepty/zapekana-cakanka-fotorecept/9689-recept.html

Diskusia k receptu

julica
Jéj, super, vďaka za recept, čakanku len objavujem, takže každý recept sa hodí. KK
ethanel
Vyborne taku mozem , len neviem preco si pouzila do cakankovej polievky hovadzi bujon ked tam este nam pridat rybu alebo krevety skor by som pouzil zeleninovy, ci ?
janger
@laurika1 , dakujem. @julica , tu je cakanka velmi popularna zeleina. Da sa z nej fakt vselico spravit. @ethanel , no mas 100% pravdu. Mozno preto som ho pouzila, lebo bol aj v recepte a okrem toho som mala doma este hotovy hovadzi bujon...Na buduce si spravim zeleninovy...Ale tak ci tak, chut bola velmi dobra :-).
frezia
Zaujimava polievka,vyskusam,s tym bujonom ma @ethanel pravdu,zeleninovy,alebo ziadny bujon. Staci sol,cerstve mlete korenie,
mozno troska muskatoveho orecha... Urcite vyskusam. Dakujem za recept.
janger
@slavka , ja som bola trosku zvedava, ako tam bude ten pomaranc pasovat, ale teda pasoval tam velmi. Dodal polievke prijemnu chut. Bezne pouzivam do cakankoveho salatu mandarinky, aj to je vyborne. Ked ho nabuduce budem robit, tak tiez ho pridam. @frezia , ved skus. Myslim, ze s bujonom je to lepsie, ako len s vodou. Ale ked chces, mozes dat len vodu. Tento moj bujon bol robeny aj zo zeleniny. Polievka bola chutna. Mas pravdu, aj muskatovy orech pasuje k cakanke. Ak robim cakankove rolky, tak ho pouzivam. V tomto recepte som ho nepouzila. Ak by si robila, daj vediet :-).
ankabanka
tejto rastlinke som prisla na chut tu. najpr v podobe surovych salatov, exclusive plnenych predjediel alebo grilovanych priloh. vsetko chuti velmi dobre a najblizise bude taktato polievocka. varis dobre.
elixir
Takúto som ešte nemala, musím pohľadať pri najbližších nákupoch čakanku. :)
janger
@ankabanka , tu je cakanka jednou z najoblubenejsich zelenin, tiez robievame casto. A dakujem za kompliment :-). @elixir , ty zijes v Nemecku (podla tvojho profilu), tak tam iste najdes :-).
kailinne
Musia tam ísť krevety? Pokazilo by sa to keby to bola len čisto čakanková polievka s krutónmi?
janger
@kailinne , samozrejme, ze nemusia :-). Kludne moze byt cisto cakankova a s krutonmi. Ak budes robit, tak prajem dobru chut :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia