Jemná lahodná nátierka z tresčej pečene fotorecept

pusta - fotkapusta, 20. mája 2014
Jemná lahodná nátierka z tresčej pečene (fotorecept)
Foto: pusta

Už dávno sme nemali tresčiu pečeň, spravila som z nej nátierku na večeru, použila som len málo ingrediencií a výsledkom bola veľmi jemná a Zobraziť celý popisUž dávno sme nemali tresčiu pečeň, spravila som z nej nátierku na večeru, použila som len málo ingrediencií a výsledkom bola veľmi jemná a lahodná nátierka, ktorú som natierala na čerstvý domáci biely chlebík a podávala som s citrónovým čajom.

1 dávka
porcia
10 minút
príprava

Suroviny

115 g
80 g
50 g
niekoľko kvapiek na dochutenie
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Otvorila som konzervu s tresčou pečeňou.

    Jemná lahodná nátierka z tresčej pečene (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravila som si citrónovú šťavu.

    Jemná lahodná nátierka z tresčej pečene (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tresčiu pečeň aj s olejom som dala do misy,...

    Jemná lahodná nátierka z tresčej pečene (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...a rozdrobila som ju na maličké kúsky pomocou vidličky, nerozmixovala som ju, je veľmi chutné, ak tieto malé kúsky je v nátierke aj cítiť.

    Jemná lahodná nátierka z tresčej pečene (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Očistenú červenú cibuľu som pokrájala na malé kocôčky, použila som červenú cibuľu, lebo je jemnejšia ako obyčajná alebo iná cibuľa a jemnú tresčiu pečeň chuťou neprebije, len doplní a jemne zvýrazní lahodnú chuť tresčej pečene.

    Jemná lahodná nátierka z tresčej pečene (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cibuľu som pridala k rozdrobenej tresčej pečeni.

    Jemná lahodná nátierka z tresčej pečene (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridala som hustú domácu základnú majonézu, poriadne rozmiešala, miešala som dovtedy, kým sa majonéza dobre spojila s olivovým olejom, v ktorej bola tresčia pečeň v konzerve . Nátierka je redšia, blíži sa k charakteru peny, ale pena to nie je, tú by bolo treba dobre vyšľahať, ak chcete hustejšiu nátierku, olej nepridávajte, ale my to máme radi takto, pre nás by bolo hriechom ten vynikajúci olivový olej nepridať do nátierky. Na záver som vmiešala pár kvapiek citrónovej šťavy, soliť som nesolila, majonéza bola primerane slaná, nepridávala som žiadne korenie, lebo nátierka takto pripravená je veľmi jemná a lahodná, korenie by jej vôbec neprospelo.

    Jemná lahodná nátierka z tresčej pečene (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na čerstvý domáci chlieb som nátierku z tresčej pečene naniesla pomocou vidličky a doplnila plátkami reďkovky a malými kockami zelenej papriky, môžete voliť aj inú jemnú jarnú zeleninu alebo prúžky červenej cibule. My sme ju mali na večeru, ale vhodná je i na raňajky a pre deti i pre nečakané návštevy je vynikajúcim pohostením pre jej jemnosť a lahodnosť, navyše je len z mála ingrediencií a je rýchlo hotová, nehovoriac o tom, že je veľmi zdravá a mimoriadne chutná.

    Jemná lahodná nátierka z tresčej pečene (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    záber zblízka. Tresčia pečeň obsahuje vitamin D, ktorý slúži na výstavbu chrupaviek a kostí, tresčia pečeň je bohatá na kyselinu pantoténovú, čo je vitamin B 5, považuje sa za antistresový vitamín, znižuje riziko pooperačného šoku, reguluje látkovú výmenu kožných buniek, zvyšuje plodnosť, podporuje dlhovekosť, podporuje imunitný systém slizníc, rast vlasov, ukladanie farbív vo vlasoch, pôsobí pri odstraňovaní jedov z tela a vylučovaní liekov.

    Jemná lahodná nátierka z tresčej pečene (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

mirop
moze to byt vynikajuce, ale trescia pecen je super mastna sama o sebe, do toho majonezu a olej... neviem, neviem... :D
danila
si mi narobila chute, hneď by som si dala, už je uložená v nátierkach, mňam!
pusta
@mirop , máš pravdu, tresčia pečeň je mastná sama o sebe, ak robíš z nej nátierku, niečím ju musíš spojiť, či už maslom, kyslou smotanou alebo s iným základom, tiež sú to dobre mastné základy, tak nevidím dôvod, prečo nie práve s majonézou, ktorá okrem iného výborne naviaže ten olivový olej.
myslím, že ani jogurt a nízkotučný jogurt alebo kyslá smotana či krémový alebo iný syr, tvaroh...výrazne obsah tuku neznížia. :D
netvrdila som, že je to nátierka na redukčnú diétu :DDD
ide aj o chuťové spojenie a osobné chuťové preferencie.:-)
nepresvedčíš ma, že ty občas, možno častejšie nezhrešíš :-)))
zase toľko tej nátierky a denne tiež nezješ, treba zvážiť aj iné vlastnosti a prednosti tresčej pečene zo zdravotného hľadiska, máš ich tam nakoniec uvedené.
dakujem za tvoj milý komentík.
pusta
@danila , teší ma, že som ti narobila chute :-)
dakujem za uznanie, a uloženie do kk.
pusta
@mirop , ešte pre teba, iste vieš aj o tom, že rybí olej a rybí tuk obsahuje aj omega3 mastné kyseliny s blahodarným účinkom pre organizmus pre človeka a že nie je tuk ako tuk :-)
safran
výborné, ale ja skončím tiež v bode 6 :-) + pár kvapiek citróna 2x ročne
tassiedevil
teščia pečeň, super a domáca majonéza tiež, mnohí si omylom myslia, že majonéza nie je zdravá, ba naopak, surové žltka z kvalitných vajec + kvalitný rastlinný olej + treščia pečeň, vynikajúca kombinácia pre zdravú výživu....super jedlo...*****
pusta
@safran , ak skončíš v bode č. 6, tak to žiadna nátierka nebude, ale nechám to na teba :-)
zase je to o chuťových preferenciách.
ak sa bojíš čerstvej domácej majonézy, potom ťa odkazujem na komentár @tassiadevil :-)
alebo že by sa ti nechcelo doma vymiešavať majonézu, vôbec to nie je ťažké, mám tu aj recept. :-)
zase je to len a len na tebe.
dakujem za komentík.
pusta
@tassiedevil , úplne s tebou súhlasím.
dakujem za doplnenie a vyčerpávajúce vysvetlenie.
tiež si myslím, že je to zdravé, pravda nezahrnula som žlčnikárov a choroby pankreasu. ev. redukčnú diétu.
teší ma tvoja pochvala a že sa ti môj receptík páči ako celok.
dakujem ti za uznanie.
2010
@pusta , zdrave ? asi ked mas 50 kg a behas 10km denne , skus cez tento recept prebehnut kalkulackou na chloresterol a kalorie a uvidis co ti vide , ( ked sedis na vareche cely den tak do konca tyzdna budes po tomto recepte na vlaznej vode - a to nehovorim o diete :-)
PS: nekritizujem chut , asi velmi dobre, ale super chloresterovo kaloricka bomba.
tassiedevil
@2010 , prepáč, ale rozhodne nesúhlasím s tvojim komentárom, ak nevieš, tak podľa posledných vedeckých výskumov bolo zistené, že nie chloresterol je príčinou srdcových chorôb....však si pozri, francúzi, ktorí sa doslovne napchávajú chloresterolom /vajcia, maslo, husacie a kačacie masti.../ majú najmenšie percento srdcových chorôb na svete, ako to vysvetlíš? problém nie je chloresterol, ale chemikálie, ktoré v dnešnej dobe konzumujeme sú príčinou všetkých civilizačných chorôb modernej doby.... have a nice day...
mirop
ale ved ja proti nic nemam, urcite je vyborna....
pusta
@2010 , ja som v cholesterole doma, nechcem rozoberať triedy hyperlipoproteinnov, familiárne hyperlipoproteinémie a porúch tukového metabolizmu, hypercholesterolémiu či už sekundárnu alebo primárnu, klasifikáciu a liečbu tu, ty sa domyslíš, že prečo.:-)
nespomenula som AS a srdcové ochorenia na tomto podklade.
sám vieš, ako zainteresovaný chorý človek, že všetko je veľmi relatívne, a na 1.mieste je aktívny pohyb 2. diéta a 3. medikamenty.
netvrdila som, že táto nátierka je pre diéty.
napriek tomu,si dovolím povedať, že z hľadiska, ktoré som rozpísala v postupe v bode č. 9. je táto nátierka zdravá.
asi ťa ako kardiaka neprekvapia francúzske štatistiky, tiež najnovšie tvrdenia a vedecké poznatky, že aj bravčová masť /nielen husacia/ a dokonca bravčový bôčik sa už najnovšie považujú za zdravé.
k celému dodám len toľko, že nikto nezje z tejto nátierky nehorázne kvantá a vôbec nie denne. všetko je relatívne, záleží na tom, z akého uhla pohľadu sa na vec dívaš.
to ostatné tu už povedané bolo.
takže základom je racionálna strava, od nej sú odvodené všetky diéty, a racionálna diéta nie je nič iné ako pestrá strava so správnym rozložením bielkovín, cukrov a tukov, s množstvom čerstvej zeleniny a ovocia, pričom na prvom mieste vždy je a zostane aktívny pohyb.
to ostatné tu už povedané bolo.
2010
@tassiedevil nie je ziadne tajomstvo vo francuzskom paradoxe,
po slovensky sa to povie cica nezer, ked si myslis ze sa napchavaju tak sa mylis, celkovy denny prijem pod 2000 kcal - maju mensie porcie , tak ako tu nedavno jeden sefkuchar napisal , nie je zle jedlo len zle mnozstvo.
Moj syn ma priatelku francuzsku a ta tvrdi ze tento mytus je uz passe, a za par rokov aj francuzi dobehnu v obezite a mortalite americanov, fastfoody a zmena zivotneho stylu im k tomu pomozu.
pusta
a už som spomenula aj pozitívnu úlohu vyšších mastných kyselín, a tiež veľmi priaznivý efekt hlane omega3 mastných kyselín, ktorá je najmä v rybacom mäse, v oleji rybacom, v rybacom tuku a tresčej pečeni tiež.
bozulka
Nekazme si chuť,veď tresčiu pečeň nemáme každý deň.Ja osobne mám najradšej len tak potlačiť s cibuľkou alebo iba pokvapkať citrónovou šťavou,1 - 3 plátky bagetky a pohár vínka a večera hotová...:-)
pusta
@bozulka , presne, ako vravíš. ani ja nemám každý deň, teraz sme mali po niekoľkých rokoch a nebolo to vôbec veľa- :-)
niekedy robím aj tak, ako ty a máme to radi ako chuťovku k vínu.dakujem.
oksimo
Mnaaam, milujem tresciu pecen. Urcite vyskusam aj tento recept. Dakujem ;-)
pusta
@oksimo , poteší ma, ak vyskúšaš :-)
dakujem ti za milú pochvalu.
tinca
@pusta si ma predbehla podobne robím aj ja len nedám všetok olej a pridám aj čerstvé bylinky. Je to lakota a teraz je treščia pečeň aj lacnejšia ako kedysi. Len ma štve, že jej tam pláva pár kúskov.:)
pusta
Milá@tinca , to som určite nemala v úmysle predbehnúť ťa, netušila som, že máš v pláne aj ty :-(
my sme ju dávno nemali, v špajzi mi padol pohľad na konzervu s tresčou pečeňou a tak sa stalo, že som spravila.
tu jej bolo dosť v konzerve, bola plná pekných kúskov.
tiež nezvyknem dať všetok olej, tu som dala a nebolo na škodu. s bylinkami som ešte neskúsila.
prima nápad.
dakujem ti.
pusta
@baobab , táto nie je pre teba :-)
tú Pani nátierku si spapkaj ty sám a ja svoju super patlaninku :-)))
mne by teda nechutila, kopa surovín, ktoré prebijú jemnú chuť tresčej pečene - spokojne si ju daj aj za mňa :-)
Dobrú chuť ti prajem!
jozka2
tassiedevil,jedina mast ktora sa moze jest bez obav je prave husacia,ta nesposobuje cholesterol tak by som ju neradila medzi bravcovu atd.trescia pecen s mladou cibulkou a citr.stavou je delikatesa sama o sebe tam uz nemesis pridavat ani olej ani majonezu iba dobry chlebik s kopou zeleniny k tomu
pusta
@jozka2 , viem, že si písala @tassiadevilovi , odpoved nechám jemu.
ak dovolíš, tak len za seba, áno, ako ty popisuješ, tiež robievam, je výborné, ale to nie je žiadna nátierka, ak chceš nátierku, musíš ju niečim spojiť, aby to bola nátierka, tak ja som to spojila majonézou.
každý si môže robiť podľa seba, nemám námietky.
no a podľa nových vedeckých poznatkov sa považuje aj bravčová masť za zdravú, dokonca za zdravý prehlásili aj bravčový bôčik - len toľko.
tresčej pečene a ani tejto mojej nátierky predsa nikto neskonzumuje nehorázne kilgiogramy a denne, toľko k cholesterolu, prečítaj si moju odpoved pre 2010, tam som to rozpísala.
a dodám k tomu to veľmi podstatné, že treba jesť pestrú stravu, všetko v rozumných menších množstvách a celodennú stravu rozdeliť na 5 dávok. teda málo a často, a môžeš jesť všetko, ale s mierou, samozrejme aktívny pohyb je na úplne prvom mieste, ale to ty už vieš, ved hráš tenis.
eviana
Dovolím si namietať proti tvojmu komentáru pre @baobaba - tú nátierku od @lyali som na rozdiel od Teba robila aj jedla, chuť treščej pečene bolo krásne cítiť, ostatné suroviny ju nechali pekne vyniknúť. Bola naozaj výborná:



V komentáre pre @jozka2 aj @safran píšeš, že aby to bola nátierka treba ju s niečim spojiť a odporným spôsobom kritizuješ spojenie chutí, ktoré krásne namiešala @lyali . Bolo by vhodné pre dámu tvojho veku, predtým ako niečo napíšeš, si to poriadne rozmyslieť.
jozka2
mas pravdu suhlasim s tebou,bravcova mast mozno budes prekvapena je velmi dobra na spevnenie kosti pocas rastu,my v mladsich rokoch narodeni musime,ale jest skupejsie,nepribera sa od toho co jeme-pribera sa od toho kolko jeme,ja si dam kusok chleba s casu na cas s brav,mastou a hodne cibule k tomu nevymenim za ziaden hamburger,urcite,ze ani majoneza neuskodi v natierke,robim natierky skoro vsetky s pridanim majonezy alebo kys.smotany namiesto masla,pisala som tasseiad.nakolko jedina mast ktora nema cholesterol je husacia,mas pravdu ak je pohyb tak to vytravis,ale aj tak ,ked pridem domov zjedla by som aj klince a ked sa potom zasadne tak sa to nalepi
pusta
@eviana , mne by nechutila, mne tie suroviny nesedia to je o chuťových preferenciách každého z nás, tebe a aj mne chutí niečo iné.
ty nemôžeš namietať proti môjmu komentáru nič,tak ako ja nenamietam proti tvojmu.
ty len môžeš povedať, že tebe chutí tá druhá nátierka lepšie, nič viac.
nepoučuj ma, čo a ako smiem, nesmiem alebo mám komentovať :-)
ja to tebe nerobím, nepotieram tvoj názor, OK?
to nie je o mojom veku,to je o mojej chuti,to je môj názor, tak ako ty máš svoj.
prajem ti pekný deň :-)
tassiedevil
@jozka , plne s tebou súhlasím s tou husacou masťou, máš pravdu...len že ako som ja podotkol a tiež @pusta chloresterol nie je príčinou srdcových chorôb....ak nám nedôveruješ v tej treščej pečeni, ty vieš anglicky, klikni si na túto stránku /Cod liver oil: the number one superfood- nourished magazine/....have a nice day!
pusta
@jozka2 , súhlasím. mňa to neprekvapilo, to je v rámci môjho povolania, takže viem o tom.
no to druhé, mám rovnaký problém ako ty :-)
mastnému chlebu s cibuľou jednoducho neodolám a nevymením za nič :DDD
naučila som sa to ešte v detstve u mojej dobrej starej mamy v detstve, ked mi natrela domácou bielučkou voňavou bravčovou masťou z domácej zabíjačky veľký krajec čerstvo upečeného chleba v peci, ktorý piekla ona doma a posypala cibuľou z jej záhrady :P a hned som s tým letela von k ostatným deťom a tie mali rovnakú dobrotu.
pusta
@tassiedevil , len doplním, zdravý rybací tuk a zdraví rybací olej s vysoko pozitívnym účinkom 3omega mastnej kyseliny a iných prospešných látok,
dakujem.
pusta
Milá@lyali , nechcem, aby si celé zle pochopila a prišlo k akémukoľvek nedorozumeniu.
mne sa tvoje recepty veľmi páčia. :-)
@eviana ma do tohoto svetla zámerne alebo nechtiac postavila.
ospravedlňujem sa, že mne chutí niečo iné, ako to, čo je v tvojej nátierke z tresčej pečene, tým som nechcela povedať, že nie je dobrá, len že ja mám iné chuťové preferencie. :-)
dakujem za tvoje pochopenie.
tassiedevil
@pusta , presne ako vravíš, chlieb s masťou a cibulkou, perfekt, neviem či si počula o tejto kombinácii? s masťou chleba a posypané kryštálovým cukrom?:))) ako deti sme to jedli na dennom poriadku a chvala Bohu dodnes nemám problém z chloresterolom...nakoniec môj dedo stále hovoril, že mastné to je to najlepšie...dožil 92 rokov, pritom denne vypil pol litra rumu s kávou a ešte pritom aj fajčil:)tak nech mi toto niekto vysvetlí:) prajem ti pekný deň:)
pusta
@tassiadevil , nielen počula, ale aj videla :-)))
môj pradedo bol veľký a ťažký fešák, rád jedol dobré a mastné, v sedemdesiatke ešte mladé ženy naháňal, ťažko pracoval, málo spal, vedel sa baviť,aj si vypil, bol to veselý, láskavý a chápavý múdry človek, v mladosti bol dlho husárskym kapitánom u Franca Jozefa I.-ho, vychoval 7 detí, každému pomohol, bol to chlap ako sa patrí a mali ho radi všade,.
nuž a veľa fajčil, fajku mal vždy v ústach a poviem ti, že v živote nebol chorý, lekára nikdy nevidel, kypel zdravím, vo veku 96 rokov tichučko zaspal na veky, do poslednej chvíle bol aktíve činný, užívať si vedel život plnými dúškami.
dakujem ti, že som si na toho výnimočného muža mohla zaspomínať :-)))
jozka2
tassiadevil,netvrdila som,ze cholesterol je srdcovou chorobou v mojom komentari,i ked zuzenim ci upchatim ciev srdce nenormalne zatazuje.
jozka2
k hlohu mam daleko,ale prhlavu pestujem na zahradke,lebo v tej dalekej zemi som prhlavu nevidela rast tak ako doma.Navnadil si ma hned si idem aj urobit dobry hrncek zihl.caju.Podla Ing.Jiziho Cingrosa hloh patri medzi 9 dolezite bylinky/hloh je ker ja viem/




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia