Jemná jednoduchá plnka fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 13. augusta 2011
Jemná jednoduchá plnka (fotorecept)
Foto: tatranka

Určite sa bude hodiť mladým vareškárkam táto plnka k hydine a pečenému mäsku.Dá sa pripraviť dopredu a aj esteticky prizdobí jedlo.

30 minút
príprava
30 minút
na 90 °C

Suroviny

5 ks
petržlen,zelér,pažitka,bazalka... rôzne,
2 ks
pol
70 g
medzi prsty
medzi prsty
trochu
trochu
2 strúčiky
1 kávová lyžička
na skropenie rožkov
štipku




Postup

  1. 1

    Na drobno si porežem pol cibuľky.Petržlenovú,zelérovú vňať,bazalku,pažítku,nasekám na drobno.Ja mávam vňate zmrazené.Takže len vyberám zo sáčkov. Dám rozpustiť 70 g masla a na ňom opražím cibuľku. 5 starších rožkov porežem na malé kocky.

    Jemná jednoduchá plnka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tie potom zvlhčím vodou -mierne.Rožky posypem trochou suchého oregana,majoránom, muškátový oriešok trochu nastrúhať,pridám lyžičku vegety a medzi prsty soli.Nakoniec pretlačím dva strúčiky cesnaku. Na túto zmes rozbijem dve vajíčka.Zmes premiešam,aby sa vajíčka spojili s rožkami.Nakoniec pridám všetku zelenú vňať a pažitku.

    Jemná jednoduchá plnka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na masle spením cibuľku a dobre ju prepražím.Po miernom schladení vlejem do zmesi.Premiešam. Zmes naplním do stredne širokého sáčku na tlačienku. /Dostať ich v papiernictve./ Snažím sa aby som v sáčku vytláčala vzduchové bubliny.Potom sa pekne na seba plnka viaže,nerozpadá sa..Asi v dvoch tretinách sáček previažem kuchynskym špagátikom.Je to len preto,aby sa mi plnka zo sáčkom zmestila na pekáč,v ktorom budem plnku variť.

    Jemná jednoduchá plnka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom sáčok doplním a pokračujem.Vznikne mi kratšia časť.Plnka z tejto gramáže sa do sáčku zmestí.Koniec druhej časti sáčku tiež zaviažem. Potom sáčky obalím do alobalu a vložím do pekáča s vodou. Nechám na sporáku variť najprv z jednej a potom z druhej strany po 15 minút. Neprikrývajte,aby vám plnka nepraskla. Po uvarení nechajte schladiť!

    Jemná jednoduchá plnka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takto pekne formovanú už máte pripravenú na krájanie a servírovanie.Potom už len nejakú chutnú pečenú hydinu,alebo pečené mäsko. Niekedyk mäsku už nepridávam knédle,lebo plní účel aj žemlovej knédle.

    Jemná jednoduchá plnka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Želám,nech sa vám plnka podarí a chutí. Ak vám zostane viac,kľudne ju vložte do mrazáku.Aj po rozmrazení je chutná.Aj na studeno ju môžte obaliť v troj-obale a servírovať na prívarky.Ja ju podávam k špenátu.

    Jemná jednoduchá plnka (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

tatranka
@sladkacokolada robila som to tiež tak ako ty plnila som do vnútra. No takto sa mi to páči viac.Plnku si môžeš priložiť pri dopekaní mäsa do pekáča.Ona sa aj pekne pripečie,vyfarbí.
Tiež môžeš do nej pridávať pochutiny,ktoré máte radi.
Robievam ju aj s hubami,pečienkou.No táto je jednoduchá-jemná.
babi
Martuška, plnká je krásna, robievam presne takú istú, a ten tvoj patent so sáčkom na tlačenku používam aj pri karlovarských knedlách a je to vynikajúce, každému to doporučujem.
Ty máš veľa dobrých nápadov, už aby sme mali rubriku "dobré rady"
danculka
tiež robím do sáčka na tlačenku a naozaj dávno som to nerobila,pripomenula si mi tuto chutnú plnku..dík
sovka62
Takto som ešte nerobila, vždy len spolu s mäsom (aj keď ho plnkou neplním). Plnku máme všetci radi, vždy sa zje skôr ako mäso, vlastne mäso sa je, až keď už plnky niet. Túto tvoju by som teda mohla spraviť celkom bez mäsa, to by bolo radosti! Určite vyskúšam.
tatranka
@babi ja tie sáčky využívam na všetky strany. Uplatnili sa mi už na veľa vecí.Mrazím v nich,zmrzlinky do nich ukladám....,veď ty vieš.Na Facebooku to mám nafotené.Proste sáčky-rukávniky každej šírky mám doma na upotrebenie.
evusik
@tatranka ďaľší tvoj precízne spracovaný recept :-) ja tiež robím plnku do sáčkov, keď nemám tlačenkový, použijem obyčajný, ale ja dávam do parného hrnca takže nemusím, ani nemôžem použiť alobal...
u nás je to tak isto ako píše @sovka najskôr sa zje plnka, potom mäso a vymýšľať sa dá do nekonečna - s pečienkou, s hríbami alebo len s cibuľou a bylinkami...
hubata
U nás tiež ako v rodine @sovky62 : deti aj v rukách nosili von túto plnku. Tiež pridávam kuraciu pečeň alebo uvarené drobky z kuraťa a papáme so zemiakovým šalátom, ryžou alebo kašou.
Moja kolegyňa robí z tohto materiálu dokonca guľky a vyvarí ich v hovädzej polievke ako závarku. Táto plnka má veľmi veľa podôb a spôsobov varenia.
tatranka
@hubat á tak ako píšeš.Aj ja som tu v komentárikoch uviedla,že je spústa iných variácii.Tiež ich robím.
evusik
@tatranka mne sa tvoje recepty páčia práve preto, že sú tak precízne spracované... mladé gazdinky si iste prídu na svoje, ale to neznamená, že aj tie staršie sa nemajú čo od teba podučiť :-)
jerica
Tá je nielen krásna a precízne spravená ale určite aj výborná , ja sa tiež učím aj od Teba ako píše @evusik , učíme sa celý život :-))
jerica
@tatranka to čo Ty vyrábaš tak to sa mne len sníva,škoda že nie som mladšia aby som to všetko čo som sa tu naučila zúročila. Ďakujem za uznanie,ale z tej roboty na záhrade už mi ....niečo s hlavou "hahaha" a to chcem ísť zajtra do kostola , tam si trochu oddýchnem , len aby ma tam nechytili driemoty,aj to sa stáva.hahaha :-) aj na veselú nôtu komentík:-))
evanaaa
Tatranka, ty si ako muhádla,že chcem zajtra robiť plnku? Len by som jum chcela dať pod kožu kuracím stehnám a čo zostane, upečiem vcelku. Ja nedávam cesnak, ale asi by som mala, ináč aj cibuľku si tak opražím. Len mám trocha kuracích pečienok, 2-3 odoberiem a pridám k plnke.
To "m" sa mi všade pletie pod ruku. No, a ešte k tým rukávom na tlačenku, ja ich mám ale ma nenapadlo v nich plnku robiť, len raz som robila vo fólii na pečenie, aj tak sa dá.
tinca
@tatranka perfiš spracovaný a nafotený rcp, ty si tá pravá gazdinka,pedant. Ja robím presne ako ty, len dávam aj trochu pečienky, ale ak nebude vôbec sa už nebudem trápiť. Ja keď pečiem celé kura tak dávam aj dovnútra, tá je najlepšia, ale častejšie pre samú ju varím, ale v mikroténe, lebo si vždy zabudnem kúpiť tie sáčky. Už ich mám v pripomienke. Ja si to robím aj ako hlavné jedlo a nechcem k tomu nič. Takže Marti, palec hore!!!
marikasu
Milá @tatranka , je pre mňa pôžitkom čítať Tvoje recepty s perfektným postupom a úžasnými fotografiami. Ako píše @evusik , aj my staršie sa stále máme čo učiť :))) @jerica Ty musíš byť riadne veselá kopa :))
coldbery
Plnka vyzerá úžasne ...zajtra som tiež chcela robiť ku kačici...(už je napacovaná) ale nemôžem lebo vnučka taku nemôže jesť...tak budú iba zemiaky......:-(((( samozrejme pekne nafotené ako vždy...:-)))
tatranka
@jerica hovoríš mi zo srdca.Keby som tak bola mladšia.Hlávku máš v poriadku a v kostolíku driemkať dovolené.Veď celé dni svojou prácou v záhrade pníš kresťanské povinnosti.Si jednoducho úžasná.
@evanaaa aj ja robím plnku s pečienkou a tiež dávam plnku pod kožu.No to je už o inom.
@tinca o pečienku som spomenula.Dávam,toto je bez.Dávam aj huby aj zeleninu do plnky,no to hádam inokedy.
@marikasu teším sa tvojej pochvale a cením si ju.A že @jerica veselá kopa je,to si asi vystihla.
@coldbery určite aj v tvojom prevedení,obedík bude perfektný.
jerica
@tatranka pekne si to napísala , ale aké kresťanské povinnosti na záhrade veď to je ako nekresťanská robota , ale to nevadí v zime sa bude len rozvážať , proviant pre decká a možno aj niekde kde bude treba,trebárs aj na pohotovosť keď nebodaj spadnem z čerešne:-))
tatranka
@jerica ovocie svojej práce by si predsa nenechala ladom.To by bol hriech.
A čerešne chodíš oberať ty?
A tvoje deti a vnúčatá sa určite v zime potešia tvojim dobrotám,ktoré si im nachystala v lete.
jerica
@tatranka vieš koľko mám tých hriechov, dnes som nechala celý sad pokosiť môjmu Jankovi , miesto toho aby som zobrala kosu a pokosila , veď to je 15 á , potom treba zbierať slivky a nehovorím čo v skleníku aj mandelinky sa vytešujú , bezdomovci (slimáky)tiež sa nechcú nažrať tých modrých cukríkov, zaliezajú ku koreňu zemiaka,oj tých hriechov mi ubudne zajtra v kostole , ešte že je večera Pánova. Bude mi odpustené:-))
sylvinka
@jerica ,to čo tu čítam "škoda,že nie som mladšia"? Veď ty si mladá,si mladšia ako hociktorá tridsiatnička,toľko toho postíhaš!A máš aj vždy dobrú náladu :-))))
chillypapricka
Martuška, už ju mám vo svojej kuchárke na sto pro to takto vyskúšam, super nápad :-)...si proste vymyselníčka so súper nápadmi
zdezda
Milá tatranka, opäť si ma niečo naučila, hoci nie som mladá kuchárka, ďakujem za krásny fotopostup, krásnu nedeľu Ti prajem :-)
tatranka
Vareškárky, veľmi si vážim,čo ste mi napísali.Teším sa z toho a naberám nové sily.
marianna76
Ja sa môžem len pripojiť a rada. Som rada, že Vás tu mám, vaše recepty, rady a pekné slová. Pomôže mi to, hoci v mnohých prípadoch tiež už nepotrebujem presné recepty a postupy. Ďakujem
frezia68
Už je na čase urobiť podľa Teba-vydarený recept,lebo mnohé máme plnku radšej,ako mäso :-)
tatranka
@marianna76 68 kľudne mi tykaj.Hoci mám kopec rokov, ver,že práve pri takých ako si Ty ja tu mladnem.A tu na Vareche si všetci tykáme,veď sme vareškárky.Tak len kľudne Marianka.
Teší ma,že ti pomáhajú moje recepty.
@frezia68 , ďakujem za komentárik.
cica2
ďalší krásne spracovaný tvoj receptík 1*****! Túto plnku tiež velmi rada robievam:)
dorisa
Veru, idem sa aj ja podučiť. Ja plnku nerobievam,ale keď vidím tú tvoju, tak asi začnem:) Zas krásny recept, spracovaný na jednotku.
kata50
@tatranka prosím o radu. Možno mi budeš vedieť poradiť ohľadom tejto plnky. Robievam takúto plnku, ako píšeš, ale ju naplním do mikrotén. vrecka a varím vo vode cca 40 minút ( z 5 rožkov ) .Kým je vo vode a varí sa - je nádherná, kyprá a okrúhla. Keď ju vyberiem z vody-vrecka, postupne ako chladne, tak mi "padá " Neviem kde robím chybu. Vďaka .
tatranka
@kata50 neviem či ti viem poradiť Katka.Do mikrosáčku som ešte plnku nerobila.Dávam ju do toho rukávca.Snažím sa vytlačiť vzduch,aby dobre viazala a spájala sa. Nechám ju aj v tom vychladnúť.Neklesne mi.Niekedy ju ešte dávam aj zapiecť k mäsku, ale to je už o inom./Samozrejme vybratú z rukávnika.
paeva
nielen mladé varechačky, aj mne sa zíde takáto inšpirácia. dik
1x albina
jozostruhar
v nedelu som ju urobil deťom ku kuraťu.Čo Ti poviem-len sa tak po nej zaprášilo.Akurát na budúce musím ju spraviť z dvojitej dávky a bez cesnaku-dcéra naň trochu šomrala , ale zjedla...
tatranka
@jozostruhar ani nevieš,ako ma tvoja správa potešila.Vždy sa teším ak niekomu môj recept chutí.Vidíš a môj manžel zase na mňa volá, " a daj veľa cesnaku!"On by v cesnaku hádam aj zaspal.Aspoň mám istotu,že nemá žiadne priateľstva s upírmi. xixixi.Maj sa dobre a nech ti príma varí!
skye
@tatranka uz som ju robila a je fakt velmi dobra a budem ju robit aj zajtra. Je totiz Den vdakyvzdania ... bude ku kuratu lebo moj manzel morku nemusi. Ale to nevadi, mi si na nej pochutime ;-) dakujem za recept!
kika67
Máš ju nádhernú. Neviem kde zoženiem potravinovú foliu. Písala si v papiernictve? Dnes to do kuraťa dala a kúsok do alobalu? nemožem dať normálny sáčok napr ten čo sa rožky do neho dávajú. Super aj tá vec so zmrazením.
kika67
tú konzistenciu by som potrebovala dosiahnuť lebo aj ja by som rada z toho taky knedlík.Ďakujem.
tatranka
myslím,že ak použiješ mikroténový sáčok a potom zabališ do alobalu,môžeš plnku variť,ako knédlu.
marienka44
@Tatranka , vdaka za recept, zajtra urobim v predstihu podla teba ku kacke na sobotu. Vnucka ide na birmovku a ja chystam velky obed.. Len neviem, aky vyznam ma ten alobal na sacku. Tiez pouzijem sacky na tlacenku a vyuzijem ten tvoj napad-previazanie v polovici, aspon sa mi to mesti do hrnca. Neprikyrjem pocas varenia,posluchnem teba. Este raz vdaka za precizny recept. Mas bohate skusenosti v kuchyni.
tatranka
@marienka44 ten obal si daj.Ten ti ochráni tlačienkový sáček keď sa bude variť,od prehriatia na dne a tým aj od prederavenia teplotou.Sáčok má za úlohu udržať peknú formu a alobal izolovať.
Nech sa ti chutná plnka vydarí.Ináč ju budem robiť v nedeľu aj ja,lebo chystám kačicu s dusenou červenou kapustou.
marienka44
@Tatranka , srdecna vdaka za promptnu odpoved. Uz je vsetko zabalene, robila soim z 5 rozkov, alke som dala viac vajec, teda 5 ks. Voda zacina vriet a vlozim cely sulec do hrnca. Ja som mala asi tlacenkovy sacok s vacsim priemerom ako Ty /len 1 ks som mala doma/, tak je sulec kratky a sirsi. Tak nemusim v strede previazat ako Ty. Dufam, ze bude chutit ku kacici s cervenou kapustou, mame totizto birmovku v sobotu /vnucka/, tak sa snazim vopred si nieco pripravit dnes, lebo zajtra o 10 hod. chcem byt pritomna na obrade. Polievku slepaciu spravim dnes, tu nadievku, kapustu tiez dnes. Vecer pricestuje aj mladsia dcera z Mnichova, ona bude birmovna mama, tak este aj jej veceru chystam inaksiu. Porcelan slavnostny som si umyla vcera. Drz mi palce, aby to dobre dopadlo. POri stole nas bude 7 osob. Este raz dakujem, prajem pekny den.
radost
@marienka44
i ja ti želám-aby sa ti v kuchyni vydarilo všetko-a jedlo s láskou pripravené chválilo kol stola každé dietko...
a radosť zo stretnutia rodiny..to sú pre matku tie najkrajšie života hodiny...:-)
milo60
Paní @tatranka - již týden Vám chci napsat poděkování za tento recept i pochválit se, jaký měla Vaše nádivka (plnka) u nás doma úspěch. Když jsem si Váš recept přečetl poprvé, v sobotu večer, hned jsem šel nádivku připravit, ale ejhle... nenašel jsem ty rukávy na tlačenku. Tak jsem za pomoci žehličky a papíru na pečení zmenšil větší igelitové pytlíky a nastříhal z nich rukávy. Ale při testu naplnění vodou to čúralo ve spojích a i nádivka by tudy vytekla. Ale co teď s takovým velkým množstvím nádivky? V neděli jsem natrefil na recept plněných kuřecích křídel a protože jsem stejně měl v plánu péct kuřecí křidýlka, tak jsem je tou Vaši nádivkou naplnil. A udělal jsem z ní i pár karbanátků (fašírok) obalených ve strouhance. No úspěch 100 procentní! Chuť miliónová! Zbytek nádivky jsem dal zamrazit s tím, že přes týden koupím ty tlačenkový rukávy a dodělám ten recept dle Vašeho popisu. Rukávy jsem sice koupil, ale už jsem je nenaplnil. Když mne synáček viděl, jak se v sobotu dopoledne chystám k nadívání rukávů, tak tak dlouho škemral, že chce "tatranské karbanátky" (jak je on nazval) a ne nějakou rolku, že nakonec padlo celé zbylé množství nádivky na 22 "tatranských karbanátků". A ty teda byly! Ale nejlepší na tom je, že on je hrozně "masovej" (na maso), ale doteď mu ještě nedocvaklo, že v "tatranském karbanátku" není ani kousek masa... :-)
Ještě jednou Vám děkuji, že jste se s námi podělila o svůj recept.
tatranka
@milo 60 nemáš,za čo ďakovať,veď táto stránka- Varecha je o tom,aby sme si navzájom vymieňali chutné recepty a dobré rady.
Pousmiala som sa pri premenovaní fašíriek z tejto plnky,na tatranské.Je to naozaj milé a aj vtipné.
No určite si si prečítal celý recept,kde uvádzam,že aj ja plnku ale už varenú ak sa zvýši obaľujem v troj-obale a podávam ju ku omáčkam a zemiačikom.Takto mi nahradí aj to najchutnejšie mäsko.
Ďakujem za pekný komentárik,na ktorý si si urobil tak neskoro v noci čas.
Ďakujem.
elysa
@tatranka včera som prvý krát varila plnku- ja ju robievam, ale doteraz som ju len pekávala v pekáčiku, ale na manželovo želanie na varenú, som ju varila, pripravila som si plnku podľa seba aj restovanými pečienkami a varila som podľa Teba, len v obyč. sáčku a alobale, robila som dve- boli parádne, pri tomto varení už zostanem, a po pravde, keď som hľadala radu, ako ju variť, keď som natrafila na Tvoj recept, hneď som vedela, že to je záruka kvality :) prajem krásny večer...
tatranka
@elysa ďakujem za tvoj milý komentárik.Teší ma,že ti recept vyhovuje.Ja takto pripravujem plnku už roky s menšími obmenami.Ráz pridám zeleninu,inokedy huby,alebo pečienku,ako si urobila ty.
mesiar50
@tatranka
Dnes som robil tvoju plnku ktorá chutila každému z mojej rodiny a dokonca aj moji hostia ju pochválili.Srdečne ti ďakujem za skvelý recept a pekne ťa pozdravujem.


tatranka
Lacko teším sa,že si plnku pochvaľuješ.Ja ju robím roky.Tvoja je krásna a tá štruktúra neskutočná ! Nikdy som ju takú peknú nemala.Asi máš svoj gríf z mäsiarskych výrobkov.No vidím,že do čoho sa chytíš všetko hravo zvládaš. A zaujímalo by ma,či si nič iné nepridával,lebo ju máš krásnu lesklú a ohromne sa ti viaže. Paráda!
mesiar50
@tatranka
Martuška, si naozaj bystrá žena.Do plnky som pridal 2 vajcia do plusu,ale aj jeden rožok do plusu a iné som na recepte nemenil.Plnil som ju do tak hrubého celulózového salámového čreva,že som plnku mohol hravo natláčať päsťou.
Varil som ju v hrnci, no keďže plávala na hladine vody tak som ju stačil pod vodu nádobou naplnenou s vodou.Varil som ju 40 minút.(OBÁRAL V 75 C VODE).Uvarenú plnku som nechal v obale a preto ten lesk.Plnku som podával s grilovaným kuracím stehnom a zeleninovou omáčkou zahustenú syrom.Ďakujem ti pekne ešte raz a želám ti všetko dobré.


smejkad
ty brdo, nemam slov!
davam do plena navrh na specialnu rubriku Vychytavky - nieco v takom zmysle, ako v poslednom komente predviedol @mesiar50
tatranka
Lacko paráda a @smejkad má pravdu.Treba navrhnúť rubriku "Vychytávky". Som presvedčená,že veľa receptov,podľa ktorých sme z Varechy pracovali je kopec vylepšených a to by boli tie vychytávky.Ja sama som si veľa receptov upravila-vylepšila.Nič v zlom,naopak bola by to ohromná nová pomoc a vylepšenie.
Ako sa vraví dobrá rada nad zlato.
maseka
Ja robím tak isto,len pridávam opraženu slaninku, alebo kuracie pečienky.
bojarka
Zdravím šikovnou kuchařinku. Dnes jsem dělala podle Vašeho receptu. Mohu jen doporučit. Opravdu výborné, jen dobu vaření jsem si upravila 20. minut a suprové.


radox1
mozem ju dat do srncieho chrbatu a piect spolu s kuratom?
tatranka
@Radox1 (27.1.2018 10:55)

Áno samozrejme.Len si dobre vymaž maslom,alebo masťou srnči chrbát,alebo vlož papier na pečenie do formy.Nech sa ti zadari plnka.Je výborná.
tatranka
@Radox1 (27.1.2018 19:45)

Nie,nie je potreba.Len si ju daj na mriežku na prvý stupeň trúby.Nech sa ti takto pečie na tých 170-180 stupňov.

andreakosice
Zdravím Vás Tatranka ! Chcela by som sa Vám obrovsky poďakovať za tento receptík. Spolu s rodinkou robíme plnku podľa vášho receptu každé Vianoce (posledných 6 rokov), je u nás mimoriadne obľúbená do takého extentu, že by som povedala, že nikto z nás si bez nej Vianoce nedokáže predstaviť haha:)
Veľký rešpek za Vašu konštantnú aktivitu na Vareche. Ani si neviete predstaviť, koľkým ľuďom prinášate radosť na stôl. Príjemné sviatky prajem !
AK
katarina64
Ďakujem, za typ... Keďže mame v rodine vegetariánku a pečiem hus i kačicu, táto plnka je ako doplnok veľmi dobrá... Naplním ju do koži z husacieho krku...