Jemná čokoládová roláda bez múky fotorecept

janger - fotkajanger, 17. apríla 2015
Jemná čokoládová roláda bez múky (fotorecept)
Foto: janger

Je to jednoducha, jemna rolada bez muky, s vybornou chutou. Priprava je lahka, mala by sa podarit kazdemu. Ma popraskany povrch, trosku to pripomina Zobraziť celý popisJe to jednoducha, jemna rolada bez muky, s vybornou chutou. Priprava je lahka, mala by sa podarit kazdemu. Ma popraskany povrch, trosku to pripomina vianocne polienko.

20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

6 ks
175 g
2 PL
175 g
Plnka:
300 ml
2 - 3 PL
podľa chuti
Na posypanie papiera:
asi 2 PL




Postup

  1. 1

    Dame zohriat ruru na 180 stupnov (klasicka). Pekac (moj je 38x31cm) vystelieme papierom na pecenie.

  2. 2

    Cokoladu rozpustime au bain-marie. Alebo opatrne v mikrovlnke. Nechame ju asi 15 minut vychladnut. Cokolada, ktoru som pouzila bola 55%-na. Myslim, ze od viacpercentnej by bolo cesto trochu suchsie.

  3. 3

    Vajcia rozdelime na bielky a zltky. Bielky vymiesame na sneh. Ja robim sneh tak, ze zacnem miesat, potom pridam trosku z cukru a miesam dalej. Zltky dobre vymiesame s ostatnym cukrom do peny.

  4. 4

    Do vymiesanych zltkov opatrne primiesame vareskou rozpustenu a mierne vychladnutu cokoladu. Velmi opatrne primiesame asi 2 velke lyzice snehu. Tym sa nam ta masa uz trochu nadlahci. Potom opatrne primiesame zbytok snehu.

  5. 5

    Pridame preosiate kakao a velmi jemne ho zamiesame do cesta. Nalejeme to na plech. Rovnomerne rozotrieme.

    Jemná čokoládová roláda bez múky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pecieme asi 20-25 minut. Nechame vychladnut na pekaci. Treba davat na to pozor.

    Jemná čokoládová roláda bez múky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na pracovnu plochu dame papier na pecenie a poprasime ho praskovym cukrom. Ten cukor nam po zrolovani zvyrazni prasklinky na rolade. Upecene cesto vyklopime z pekaca spodnou castou hore. Papier opatrne stiahneme.

    Jemná čokoládová roláda bez múky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do misky dame 2-3 PL lyzice mascarpone a rozmiesame to asi s 2 PL smotany. Ostatnu smotanu vyslahame. Cukor pridame podla chuti. Netreba to velmi sladit. Ja som dala asi 2PL vanilkoveho cukru. Do uslahanej smotany opatrne primiesame mascarpone. Ja som dala mascarpone len preto, ze som sa chcela poistit a slahacku trosku zahustit. Bala som sa, ze bude riedka a ze mi to dlho nevydrzi. Ale ak budete roladu hned podavat, tak uplne staci len slahacka, ani mascarpone nemusi byt. Natrieme na upecene, vychladnute cesto. Nie az uplne po okraje.

    Jemná čokoládová roláda bez múky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na tej strane, odkial budeme rolovat spravime do cesta jemny zarez, taku ciaru. Ale opatrne, aby sme cesto neprerezali uplne. Tam, kde mame ten zarez, tak to opatrne zahneme a zacneme z tej strany rolovat. Pri rolovani si pomahame papierom, ktory je pod roladou.

  10. 10

    Roladu prelozime spojom dolu na tanier. Mozeme podavat. Ak vyskusate, dufam, ze si pochutite tak, ako my.

    Jemná čokoládová roláda bez múky (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

mesiar50
No, konečne roláda kde sa nebudem musieť báť,že sa mi popraská.Vyzerá lahodne a efektne.Srdčne ťa pozdravujem Janka.
elysa
robievam bez mascarpone, je rýchlo urobená a rýchlo zjedená:)
vlastina48
Já dělám takto : 5žloutků, 100 g cukru, 1,5 lžíce kakaa, z bílků sníh, peču na vymazaném a posypaném pečícím papíru 8 - 10 min. Neotvírat troubu !!!
jamarlen
nó, tá by veru mohla byť….aj pre našich bezlepkáčov, už viem, čím ich ohúrime:)
jarunka
Tiez som zvykla robiet podobnu bez muky, suhlasim s @elysa , rychlo urobena a este rychlejsie zjedena.
neposed
potesil ma rcept, lebo je bez muky, aj plnka je fajn, uz je v KK, mas mojich 5*
janger
@mesiar , Laci, dakujem, tak tato sa ti moze kludne popraskat, to je v poriadku....A je taka nenarocna aj na pripravu. No ale ty si majster - cukrar, ty dokazes aj moc zlozitejsie veci :-). Dakujem a srdecne pozdravujem.... @elysa , mas pravdu, dakujem za komentik...@danielas , dakujem...@vlastina48 , aj to moze byt fajn recept, dakujem. Je trosku rozdielna tym, ze do tejto mojej ide dost cokolady...@jamarlen , potesim sa, ak im bude chutit :-). Ako si spomenul, tak by mohla byt zaradena aj do bezlepkovej diety. Ja sa ale priradovaniu do dietnych tagov vyhybam, nemam o vsetkom uplne 100% prehlad...A nerada by som niekedy priradila nieco do nespravnej diety...@jarunka , dakujem....@babidka , pre "nasu sortu" - maskrtnikov ;-))) ako stvorena...@neposed , aj tebe vdaka :-)...
motyka
Mojí "dietári" sa určite tiež potešia. Vyskúšam. KK5*.
afataga
rolady vacsinou ani neotvaram rcp, lebo v nich byvaju maslove plnky, ani neviem, preco som tuto otvorila, tato by mi veru chutila
olinecka
Výborne sa podarila a určite bola vynikajúca,chválim!!!!!
janger
@tassiedevil , dakujem za pochvalu :-)....@motyka , aj tebe, budem rada ak vyskusas a samozrejme, ak bude chutit:-)...@afataga , verim, ze by chutila, je taka jemna a dost rychlo hotova...@olinecka , dakujem za pekne slova :-)...
luss44
robievam s podobnou plnkou ale cesto klasické s múkou, táto sa javí ako jemné cesto. Roládu zvyknem rolovať za horúca aby mi nepopraskala a ajhľa, ono je to nakoniec efektné :)
janger
@luss44 , dakujem za komentar :-)...aj takato popraskana ma svoj smrnc ;-)...A asi je to aj tym praskovym cukrom, ze to potom vobec nevadi....A teraz si uvedomujem, ze som do popisu surovin nedala praskovy cukor na posypanie papiera...
tiginko
niečo pre mňa... pripomína mi to recept tuším od Emy Tekelyovej, robila podobnú bezmúčnu roládu s lesným ovocím
janger
@tiginko , dakujem...viem si predstavit, ze aj s lesnym ovocim by to bolo chutne :-).
ywett
@Janka , roláda je lákavá a krásna a dala by som si ku káve :)
*****
Srdečne pozdravujem ♥
janger
Mila Ivka, @ywett , dakujem ti za pochvalu. Tesim sa, ze sa ti paci... Moc ta pozdravujem ♥. Prajem krasny vikend.
1x ywett
babav
Rolady peciem rada , ale podla receptu bez muky som este neskusala .Vdaka za inspiraciu Janka , tvoja rolada iste chuti bajecne .KK .
janger
Vlasti, ahoj, som rada, ze si sa pristavila :-). Skus niekedy, je to jemnucka rolada. Nam a aj hostom velmi chutila, uz som ju robila castejsie. Pozdravujem :-).
dogagador
20-25 minut na toto cesto mi pripada pridlho. Obycajne staci 12 minut, nema sa vysusit. Inak pohodovy recept.
janger
@Dogagador (15.12.2017 11:31)

Ahoj @dogagador , mozno to zalezi aj od velkosti plechu, aky pouzijes. Ja som sa pridrzala kucharskej knihy, roladu som piekla uz viackrat a boli sme spokojni. Ale mozem nabuduce vyskusat kratsie, ako radis. Rada si necham poradit. Dakujem. Ale recept je ozaj pohodovy ;-), vyborna, jednoducha roladka je to, maskrta :-).
kucharka
Rolada je vyborna, rychla a jednoducha. Piekla som ale iba 12 min, stacilo.
Dakujem za recept.
janger
@kucharka (21.10.2019 14:42)

Dakujem ti mockrat za komentar, @kucharka .
Som rada, ze si spokojna :-).
A dakujem aj za poznamku o dobe pecenia. Pripisem to aj k receptu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia