Jemná a šťavnatá netradičná roláda fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 19. mája 2019

Roládu podobného zloženia a postupu práce tu mám medzi receptami ešte z roku 2015. Môj zámer pripísať zmeny k pôvodnému receptu stroskotal na tom, Zobraziť celý popisRoládu podobného zloženia a postupu práce tu mám medzi receptami ešte z roku 2015. Môj zámer pripísať zmeny k pôvodnému receptu stroskotal na tom, že som pomenila viac surovín a aj ich pomery. Inovácia jej, myslím si, v každom prípade prospela.

18
porcií
20 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
3 ks
3 PL
3 PL
1/2 ČL
Plnka:
100 g mleté
40 g mletý
4 ks veľké
1 PL




Postup

  1. 1

    Výhodou tohoto receptu je postup prípravy, keď sa na surové cesto pridá plnka a pečie sa všetko spolu. Ak sú poruke všetky potrebné suroviny, roláda je na plechu veľmi rýchlo. Plech veľkosti 30x34cm som vystlala papierom na pečenie, rúru zapla na 180 °C. Pomlela som orechy a mak a zmiešala som ich dokopy. Do väčšej misy som vklepla tri vajcia, pridala med a elektricky som ich šľahala 5 minút do hustej bledej peny. Múku som zmiešala s práškom do pečiva a spolu s tvarohom (mala som značku Pilos) som ju vpravila do vaječnej hmoty. Dôkladne premiešané cesto som vyliala do plechu. Posypala som ho orechovo-makovým posypom. Povrch som pokvapkala lyžicou medu.

    Jemná a šťavnatá netradičná roláda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ďalej prišli na rad ošúpané a nahrubo postrúhané jablká.

    Jemná a šťavnatá netradičná roláda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Naplnený plech som zakryla alobalom a šup ho do rúry na 30 minút. Po tejto dobe som alobal odstránila a ešte roládu dopekala ďalších 15 minút. (Túto dobu som odhadla po vizuálnej kontrole po nadvihnutí cesta odspodu.) Oproti predošlej verzii som si tu uľahčila o krok robotu, hotovú roládu som stáčala len raz, a to tak, že z plechu som ju s papierom vysunula na veľkú dosku a tam stáčala a pritom odstraňovala papier. Stáčať odporúčam zo širšej strany, roláda nebude zbytočne vysoká a bude viac dielikov:-)

    Jemná a šťavnatá netradičná roláda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V poslednej fáze treba už len trpezlivo vyčkať, kým nám nepopáli jazyk a môžeme si na nej pochutnávať v príjemnej spoločnosti rodiny či priateľov. Je dobrá teplá aj studená. Ako vidieť, plnky je teraz viac ako cesta.

Diskusia k receptu

zolik
Tvoja rolada sa mi velmi paci. Malo muky, ziaden cukor. Bonus 2 v 1 = cesto aj s plnkou na jeden sup. Skusim ale pre mna bez maku. Ja som ti @Kuku este stale tej Kombi mak + orechy neprisla na chut. Pre mna bud jedno alebo druhe.
Rada Ta tu opät vidim.
kukulienka71
@Zolik (19.5.2019 22:04)

ahoj, dakujem za hodnotenie aj znovuprivítanie.
Čo sa plnky týka, je absolútne variabilná, kombináciu mak-orechy som volila z prozaického dôvodu - mala som už len málo maku, ktorý som chcela zužitkovať. Či dáš len orechovú či len makovú, je na tebe. Dokonca sa pohrávam s myšlienkou na vrstvu maku popolievať tenkú vrstvu zriedeného džemu miesto jabĺk, alebo nasypať tam čerstvé odkôstkované višne...fantázii sa medze nekladú.
Mojím cieľom bolo upiecť niečo vysoko výživné bez zbytočných prázdnych kalórií:-)
pekný deň ti prajem.
viera1
@Kukulienka71 (20.5.2019 08:53)

Ak máš málo maku,môžeš ho kombinovať s hustým vanilkovým pudingom.Orechy sú výborné s čerstvým kokosom,moja mama prišla na túto kombináciu,keď mala málo orechov a doma kokosový orech (lebo na Vianoce musí byť na mise ☺),brat jej ho nastrúhal a koláč bol výborný.Mak je výborný s višňami,so slivkami,marhuľami,kokos s čokoládovou polevou...ja keď pečiem makový koláč,jemne posypem mletým čiernym korením,plnka získa novú chuť.Tieto kombinácie sú výbornou príležitosťou spracovať zvyšky z chladničky.Moja mama je v tomto expertka,dá ti závin a v polovici sa plnka zmení z makovej na orechovú ☺ a keď sa jej pýtam,čo to je,tak dostanem odpoveď:"Tak vyšlo" ☺Kto nemá svoje džemy,Hamé robí Ovocné nátierky;marhuľovú a višňovú a po lyžičkách trpezlivo (ako inak v kuchyni) pokladiem na plnku.Táto nátierka však nie je vhodná do šatôčok,nie je termoodolná - rozteká sa.
staja
Mne by určite chutila, vyzerá veľmi dobre.
kukulienka71
Vďaka @staja , @cesminaz , som rada, že ste sa pristavili:-) Verím, že roládu niekto upečie a pochutí si na nej. Všetci, čo pridávajú recepty vedia, aké to je často pracné a náročné aj na čas. Takže vďaka za všetky kvalitne spracované pridané recepty a návody, hlavne pravidelným prispievateľom, medzi ktorými vynikáš aj ty, @cesminaz ! Je to vášeň, ja viem:-))
siisa
Nielenže vyzerá super, ale aj skvelý nápad. Rolády moc nepečiem, asi som natrafila na zlé recepty na cesto, alebo robím nejakú systematickú chybu :D Ale takáto sa mi veľmi pozdáva. Keď bude čas a príležitosť určite vyskúšam. Vďaka za recept ;)
cesminaz
@Kuku lienka71 (21.5.2019 23:02)

:-) veru vášeň @Kuku :-) Niekedy fakt ako píšeš dost pracná.Jedna vec je to nafotit medzi "varením/pečením" a druhá vec je to popísať a poskladat fotky na Varechu.Tiež si myslím,že treba dakovat kazdému kto si dá tú námahu a nie hladať chybu a kritizovať ho :-/ A to najmä so zložitejšími receptami je vela práce :-) Pozdravujem milá @Kuku lienka a pekný deň!
kukulienka71
ahoj, @ siisa :-) rolady su pritom jednoduchsie ako kvaskovanie, teda aspon podla mna. Neviem, ci toto by ti chutilo, ale daj vediet, ak sa na nu das, uvidis ze je uplne nenarocna na pripravu.
1x siisa
nephilim
Na rozdiel od bábik Angelík a gerberiek idem s kožou na trh. Neviem piecť. Nikdy ma to nebavilo. Dom nádherne vonia. Výsledok pečenia je...je. Chutiť bude, nie som neschopná. Oko nepoteší. Jedného dňa sa na tom zasmejem. Ale dnes to nebude. Recept sa mi páči a podstrčím ho schopnejším.


kukulienka71
@Nephilim (22.5.2019 21:44)

fuha, ani neviem, kde začať...či pochvalou, že si predsa skúsila, či analýzou možných úskalí. Vidím pripečenejší plát (chyba rúry/nastavenej teploty/času?) a zrejme nedostatok trpezlivosti pri rolovaní, keď sa papier nalepil na určitú časť cesta:-) myslím, že to také zlé nie je, ak teda chutí a recept sa ti páči. vychytáš muchy a nabudúce bude k svetu. Ak na pečenie kvôli tejto skúsenosti nezanevrieš úplne. Čo teda dúfam, nie:-) Ďakujem za úprimnosť.
nephilim
@Kukulienka71 Budem pokračovať v analýze.
1.Mala som posledné strerilizované strúhané jablká. Nechala som ich cez sito odtiecť. Ale predsa pustili dosť vody.
2.Zakecala sa pri mne sestra od možného sobášneho. Po španielsky viem horšie než ona po anglicky. V snahe byť dokonalá som neustriehla teplotu. Rúra bola asi prihorúca.
3.Mala som ten smiešny tvaroh, čo vyzerá ako jogurt. Lenže zohnať "náš tvarohový polokompromis" bolo nemožné. Nedostatok tuku asi urobil svoje.
4.Nabudúce všetkých vyženiem z domu. Doprajem si čas. Potvrdzuje sa mi, že na dobre upečené musíš mať dobre upratané v hlave.

Ale zjedol sa. Hoci lyžičkami.
haji
@Nephilim (23.5.2019 06:41)
Trénink dělá závodníka. Buď klidná, rolády též moc neovládám, tato je trošku jiná - peče se všechno dokopy. Na začátku bych ten rádoby tvaroh, který píšeš, že byl konzistence jogurtu, dala na jemné sítko /případně vyložené ještě tenkou látkou/ odkapat. Tím pádem ho ale musíš zvážit po okapání - abys měla do těsta potřebné množství dle receptu. Přimlouvám se za jablka čerstvá - líp se s nimi pracuje a také se líp chovají při pečení. No a fakt všechny vyhnat, věnovat se jen a jen receptu, pečení. Raději si všechno připravit k ruce a k troubě si sednout, dát budík - a tak. To vychytáš!
No a hlavně ti musím složit poklonu, vybrala sis recept, který podle mě, patří k "vyššímu leveli".
No a super nápad - lyžičkový moučník - je také jedlý. Podobné lyžičkové jsem za dobu co peču, také vytvořila. Můj ocko říkával, že ze všeho jdou udělat kuličky. Mno, jednoho dne jsem zjistila, že nemá pravdu. Upekla jsem osvědčený jablkový koláč. Přidala jsem o trochu víc jablek a ty, potvorky, zapracovaly. Koláč se sypal jako zrní. Když jsem se pokusila ho nadrobit, přidat máslový krém, rum, ořechy a zpracovat na kuličky - nešlo to. Ani omylem. Každá kulda se okamžitě rozpadla na atomy. Nakonec to skončilo tím, že jsem do mísy nasypala vrstvu koláča, potřela dalším rozmíchaným máslovým krémem a tak jsem vrstvila, trochu prokapávala rumem. Pol flaše rumu zožralo. Když jsem ten výtvor nesla do práce, už od vrátnice lidé větřili omamnou rumovou vůni. Do naší kanceláře se ten den stahovali chlapi jako rumové mušky. Tolik gratulantů jsem ještě nikdy neměla. "Dej nám ještě té miskové buchty!" Ten obrovský úspěch zatím ještě nic nepřekonalo!!
Držím pěstě, přeju kupu trpělivosti. Jeden se pořád učí, ty jsi šikovná a hlavně odvážná, nepřestávej a ať se dílo daří!!
haji
@Nephilim (23.5.2019 06:41)
Někdy se stane, že pečící papír přetřu tukem - mašlovačkou nebo jen tak pomocí dlaně a prstů. Prostě nanesu jemný tukový film. Dělám to, když nevěřím sobě, pečícímu papíru nebo konzistenci těsta. Možná je to jen alibismus, ehm
nephilim
@Haji Nie som alibista. Som miestami dement :) Ono totiž mám backpapier povoskovaný. Nahradí potretie olejom. Ak ho položíš SPRÁVNOU stranou na plech. Ja som to urobila naopak. Tak to dopadne, keď sa nesústredím na to, čo robím. Už nepekávam tak často ako kedysi. Vyšla som z cviku. Ako si napísala, každá pec inak pečie (=alibista). Jablká som nechala odkvapkať. Nestačilo. Mám poučenie, že radšej čerstvé. A to som špekulovala nad tým rumom. Ale ten by cesto zriedil ešte viac. Recept odporúčam. Nemôže za to, že som ja mala hlavu v oblakoch.

Roládu sa mi podarilo dokonale upiecť, naplniť a zrolovať len raz. Na potvoru bývalému kolegovi, keď odchádzal do dôchodku. Nikto ho nemal rád. Roláda bola úžasná. No netrafilo by ťa?

siisa
@Kukulienka71 (22.5.2019 14:10)

Vyskúšam a keď to bude aj ako tak vyzerať, pridám foto :))) Orechy máme veľmi radi, tak si myslím, že bude chutiť.
kukulienka71
@ haji pridala naozaj skvele rady, nemam co dodat, iba ak to, ze nesuhlasim s jej zaradenim receptu k vyssiemu levelu. Pri tak malom mnozstve muky je naozaj potrebne pouzit surove jablka, mak/ orechy tiez nasaju vlhkost.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia