Jelenka poprehýbaná a čo záhrada dala v sladkokyslom náleve fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 24. augusta 2014

Včerajšia milá návšteva mi priniesla huby, ktoré som ešte nevidela, nevedela som že aj také sú a teda som ich ešte ani nezavárala, lebo Zobraziť celý popisVčerajšia milá návšteva mi priniesla huby, ktoré som ešte nevidela, nevedela som že aj také sú a teda som ich ešte ani nezavárala, lebo u nás nerastú...potešila som sa, lebo ešte stále sa na záhrade nájde pekná zeleninka na doplnie a kombináciu čara leta...moje uhorky teraz krásne rodia, takže o zeleninku nie je núdza..

6 pohárov
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 80 °C

Suroviny

4 kg asi
 žlté aj červené
4 ks
 nakrájaná
Nálev:
4 l
1 l
350 g
100 g
Na dno pohára:
4-5 ks
4 ks
1 ks
3 kolieska




Postup

  1. 1

    Tieto huby som dostala...

    Jelenka poprehýbaná a čo záhrada dala v sladkokyslom náleve (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    takto to vyzerá jednotlivo...niektoré mi pripomínali ľudské ucho....zaujalo ma pri čistení húb že steblo trávy bolo prerastené cez hubu, vyzeralo to krásne...príroda je skutočná čarodejka...

    Jelenka poprehýbaná a čo záhrada dala v sladkokyslom náleve (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    huby som poriadne umyla, pokrájala na trošku menšie kúsky, ale malé som nechala celé...

    Jelenka poprehýbaná a čo záhrada dala v sladkokyslom náleve (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    dala som do hrnca zovrieť vodu a na chvíľku som ich nechala prejsť varom...

    Jelenka poprehýbaná a čo záhrada dala v sladkokyslom náleve (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    potom som ich scedila a dala na veľký tanier, aby sa ochladili...

    Jelenka poprehýbaná a čo záhrada dala v sladkokyslom náleve (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pokiaľ sa huby chladili, prebehla som sa po záhrade a nazbierala , čím by som obohatila a farebne dotvorila tieto krásne zaujímavé huby a vyzdvihla ich krásu...po celonočnom lejaku bolo všetko zablatené a mokré...u mňa uhorky teraz rodia, lebo kvôli rodinným starostiam, som ich pozde zasiala...mám ich na sieti, takže sa ťahajú, stále kvitnú a rodia...

    Jelenka poprehýbaná a čo záhrada dala v sladkokyslom náleve (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    všetko som poriadne vyumývala.......

    Jelenka poprehýbaná a čo záhrada dala v sladkokyslom náleve (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a pokrájala...mrkvičku mám nádhernú a tak som z nej urobila kvietky..

    Jelenka poprehýbaná a čo záhrada dala v sladkokyslom náleve (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    na dno každého pohára som dala čierne korenie celé, nové korenie, bobkový list a kolieska cibule...

    Jelenka poprehýbaná a čo záhrada dala v sladkokyslom náleve (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a striedavo som ukladala...vrstvu húb vrstvu zeleniny zmiešanej, nech je čo chrumkať...

    Jelenka poprehýbaná a čo záhrada dala v sladkokyslom náleve (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    pripravila som si nálev:4 litre vody, 1 liter octu,350g. cukru a 100g. soli...pomiešala som to všetko, aby sa soľ aj cukor roztopili a zaliala som poháre...na vrch som dala chilli papričky, nech je to chutné aj pekné...

    Jelenka poprehýbaná a čo záhrada dala v sladkokyslom náleve (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    poháre som uzatvorila a dala sterilizovať...zvlášť u hríbov si dávam záležať na sterilizáciu a dodržiavam presne čas...na 80st. sa sterilizovali 20min.

    Jelenka poprehýbaná a čo záhrada dala v sladkokyslom náleve (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    a hotovo...všetko vysterilizované...s veľkou chuťou som zavárala pre mňa tieto veľmi zaujímavé huby doplnené krásnou čerstvou zeleninou z mojej záhrady...prajem dobrú chuť..

    Jelenka poprehýbaná a čo záhrada dala v sladkokyslom náleve (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

frezia68
@izka : jelenku poznám len z atlasu húb a teraz sa tu kochám tou krásou v pohároch,krásne si zavarila,aj pre oči :-) ***** .
mariamka
som si ju tiez musela vyguglit, a pritom sa mocem po hore od narodenia :) pekne si to skombinovala, radost ta tvoja zahrada :)
afataga
priznavam bez mucenia, ze ani ja tuto hubu nepoznam, dobre si ju vyuzila, v zime akoby si nasla
mia123
jelenku pozname,aj my ju zbierame,teraz je ich v hore kopa,miesame do poharov s kuriatkami,skusim pridat aj zeleninku,este som k ziadnym hribom nedavala
izabella929
Teším sa, že sa vám recept páči...tiež som o tejto hube nechyrovala, lebo u nás na dolniakoch nerastie...ale prekrásne voňala a určite bude chutná...vždy kombinujem hríby so zeleninou, alebo bylinkami...takto nám to chutí...a v tomto pohári je pestré všeličo,ak sa chute skamarátia, verím, že to bude po otvorení fajnotka.-) Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre.-)ste všetci úžasní...
mracik9
Izabelka,mňam,tak toto bude dobrota nad dobroty 5* :))
leomax
@izabella929 , tak túto hubu poznám veľmi dobre. Pred pár rokmi sme sme často chodievali na chatu na Podbánske a z tejto jelenky sme mali vždy veľkú radosť, hádam väčšiu, ako z dubákov. Robili sme z nej vynikajúcu polievku a tiež sme ju dávali do nálevu, ako Ty. S touto hubou nám bola radosť žiť :)). Ďakujem Ti za jej pripomenutie, určite ma na Podbánskom táto vynikajúca huba ešte čaká.
izabella929
@mracik9...e šte som túto hubu nejedla, takže som sama zvedavá, ako bude chutiť...)ale iste sa teším...@leomax..veru som sa ani návštevy neopýtala, kde to nazbierali, bola som tak prekvapená, že som stratila reč...netušila som takej hube..polievka môže byť chutná...no ak ste ju zavárali, tak sa teším na jej chuť...verím, že ťa tam čaká a urobí nesmiernu rasdosť...veľa šťastíčka leomax.-) ďakujem vám za milé komentáre.-)
havino
bude na zimu, paráda, so zeleninou aj ja zaváram, aj ,,s" aj bez, túto hubu nepoznám, ukázala som aj môjmu hubárovi, tiež nepozná
izabella929
@havino...ani ja som ju nokdy nevidela, ale podľa všetkého ide o veľmi dobrú hubu...uvidím, ak otvorím pohár...ďakujem pekne za komentár.-)
salinka
@izabelka , vidím, že zase začínaš usilovne plniť svoju čarovnú špajzku:-)
Inak, túto hubu ani ja nepoznám.
margaretka28
tie huby ani ja nepoznám, ale pekne si to do tých pohárov naložila, v zime dobre padne :-)
izabella929
@salinka...moja milá, dosť som už zavarila, aj keď som tu nezverejnila recepty...mám rada pestré farby leta a využívam ich rada pri varení, pečení aj zaváraní...kedy inokedy by sa dolo tak čarokrásne tvoriť, keď nie v lete, keď je všetkého dostatok na záhrade...veru tieto huby som tiež nikdy nevidela...@margaretka28...tie ž som otvorila oči, lebo také huby a toľko veľa a ani 2 kusy neboli rovnaké..každý mal iný tvar..ale potešilo ma to, zase som mohla čarovať s farbami a nádhernou zeleninou z mojej záhrady...)@medovnicek...kr áľovná nie som...ale baví ma to..priam mi srdiečko poskočí, keď niečo môžem kombinovať farebne...poteším sa každej maličkosti, čo obohatí moju čarovnú špajzičku..) potešili ste ma dievčatá moje...ďakujem vám za milé komentáre.-)
leomax
@Izabelka , hlásim, že dnes som si priniesol z Riečnic /okr. Čadca/ krásnu nadieľku hríbov, ale čo ma nesmierne potešilo, veľmi veľa jelenky. Bol som prekvapený, lebo doteraz som sa s ňou stretol len v Tatrách na Podbánskom. Mal ísť aj môj kolega Hanák, včera sľúbil, ale asi ešte ten strach z medveďov neprekonal:((. Zato poslal manželku, takže obidvaja zavárame tak, ako Ty. Pozdravujeme Ťa obaja!!!
izabella929
@leomax...no z toho , čo si mi napísal, som sa veľmi potešila..) jelenky sú krásne a veľmi sa mi páčili..takže budete mať fajnotku, akú som robila aj ja...)jejda, no medvedíka by som sa aj ja bála veru, hlavná vec, že ste to poriešili...okolie Čadce je prekrásne a mám iba milé spomienky na okolitú prírodu, ktorú som raz ako hosť mohla vzhliadnuť, keď som cestovala na Kysuce...Ďakujem pekne za pozdrav.-)
rodnia
Pripravujeme tuto hubu,tak ako ty a este ju aj vyprazame predvarenu ako rezne. Moja stara mama ju aj melie a robi z nej aj fasirku. Skusali sme aj rizoto a aj dokonca ako perkelt. Nakolko sama o sebe nema ziadnu chut,tak sa z nej da toho velmi vela pripravit. Mne najviac chuti zavarana :-)
izabella929
@rodnia , tam kde som žila na juhu SK blízko Maďarskej hranice sa táto huba nevyskytuje..dostala som ju od Tatier a bolo to pre mňa prekvapenie, lebo som ju videla prvý krát..iste by som ju vyskúšala podľa tvojich rád, keby som ju ešte raz dostala..ďakujem pekne za milý komentár.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia