Jelenie stehno s višňovou omáčkou a čerešňovým pivom (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Hoci jelenie mäso je dosť tuhé, touto úpravou je mäkké a nemusí sa dlho dusiť. Tajomstvo spočíva vo vyzretí mäsa. Divinu keď dávam do mraziaka nikdy neumývam a nechám ju v ňom aspoň mesiac. Divina sa umýva až pri varení. Ďalej po rozmrazení ju potieram olejom zmiešaným s koreninami a octom a potom nechám zakryté v chlade 3 až 4 dni. Mäso po tomto ostane pekné krehké. Toto sa týka aj tejto úpravy.

2
porcie
5 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Koreniny si čerstvo zomeliem, cesnak pretlačím cez lis.
  2. Dám do misky koreniny, pridám 3 KL oleja a 1 KL octu plus cesnak premiešam. Nechám to postáť aspoň hodinu.
  3. Potom zarobenými koreninami natriem na mäso. Zatiaľ nesolím. Všetko to uzavriem v hrnci na 3 aj 4 dní v chlade.
  4. Ja som to začal robiť po 3 dňoch. Mäso so vytiahol a nechal v kuchyni nech naberie teplotu kuchyne. Ďalej som si pripravil višne polené, maslo, džem višňový, červené pivo čerešňové a olej.
  5. Na panvicu som dal asi 3 Pl oleja a dva plátky masla zohriať. V horúcom som mäso opiekol s každej strany po tri minúty.
  6. Mäso som preložil do hrnca, osolil a podlial trochu s pivom asi 0,8 dcl a zavrel vrchnákom. Hrniec som dal do rúry na 15 minút na teplotu 180 °C.
  7. Do výpeku na panvici som pridal pivo asi 1,2 dcl, višne a džem višňový.
  8. Nechal som to redukovať až na hustú omáčku.
  9. To sa mi všetko urobilo naraz, mäso aj omáčka. Ja som k tomu použil zemiakovú kašu. Naložil na tanier a môžeme obedovať za polhodinu od začatia varenia. Takto upravené mäso s višňami mám veľmi rád. Verte aj divina sa dá rýchlo uvariť ak je správne odležaná. Želám aj Vám dobrú chuť.