Jelenie stehno s višňovou omáčkou a čerešňovým pivom (fotorecept)
Autor receptu: patroveckypitrs
Hoci jelenie mäso je dosť tuhé, touto úpravou je mäkké a nemusí sa dlho dusiť. Tajomstvo spočíva vo vyzretí
mäsa. Divinu keď dávam do mraziaka nikdy neumývam a nechám ju v ňom aspoň
mesiac. Divina sa umýva až pri
varení. Ďalej po rozmrazení ju potieram olejom zmiešaným s koreninami a octom a
potom nechám zakryté v
chlade 3 až 4 dni. Mäso po tomto ostane pekné krehké. Toto sa týka aj tejto úpravy.
2 porcie |
5 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Koreniny si čerstvo zomeliem, cesnak pretlačím cez lis.
- Dám do misky koreniny, pridám 3 KL oleja a 1 KL octu plus cesnak premiešam. Nechám to postáť aspoň hodinu.
- Potom zarobenými koreninami natriem na mäso. Zatiaľ nesolím. Všetko to uzavriem v hrnci na 3 aj 4 dní v chlade.
- Ja som to začal robiť po 3 dňoch. Mäso so vytiahol a nechal v kuchyni nech naberie teplotu kuchyne. Ďalej som si pripravil višne polené, maslo, džem višňový, červené pivo čerešňové a olej.
- Na panvicu som dal asi 3 Pl oleja a dva plátky masla zohriať. V horúcom som mäso opiekol s každej strany po tri minúty.
- Mäso som preložil do hrnca, osolil a podlial trochu s pivom asi 0,8 dcl a zavrel vrchnákom. Hrniec som dal do rúry na 15 minút na teplotu 180 °C.
- Do výpeku na panvici som pridal pivo asi 1,2 dcl, višne a džem višňový.
- Nechal som to redukovať až na hustú omáčku.
- To sa mi všetko urobilo naraz, mäso aj omáčka. Ja som k tomu použil zemiakovú kašu. Naložil na tanier a môžeme obedovať za polhodinu od začatia varenia. Takto upravené mäso s višňami mám veľmi rád. Verte aj divina sa dá rýchlo uvariť ak je správne odležaná. Želám aj Vám dobrú chuť.