Jelenie karé

Jelenie karé na šípkovej omáčke

Autor receptu: redakcia

4
porcie

Postup

  1. Jelenie karé prešpikujeme slaninou, osolíme, okoreníme, pridáme rozmarín, vákuovo zabalíme a dáme variť technológiou sous vide na 25 hodín pri 72 °C. Uvarené mäso vyberieme, natrieme ho zmesou oleja, cesnaku, rozmarínu a dáme krátko zapiecť.
  2. Šípková omáčka: Na maslo dáme speniť šalotku, pridáme koreňovú zeleninu, opražíme, pridáme cukor a skaramelizujeme, podlejeme vývarom a pridáme šípky, ktoré varíme asi hodinu, potom všetko premixujeme a prepasírujeme.
  3. Z masla a múky spravíme svetlú zápražku, vmiešame šípkový pretlak, pridáme červené víno, pár klinčekov, štipku škorice a trocha pomarančovej šťavy. Za stáleho miešania pomaly varíme do požadovanej hustoty. Dochutíme soľou a korením, môžeme aj dosladiť.