Jelenie karé
Jelenie karé

Jelenie karé na šípkovej omáčke

Juraj Bende
šéfkuchár hotela Boboty*** v Terchovej – Vrátnej doline, 18. októbra 2017
Jelenie karé na šípkovej omáčke
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie

Suroviny

800 g (karé)
100 g
Šípková omáčka:
200 g (sušené alebo čerstvé)
1 ks
1 ks
1 ks
300 g
50 g
100 ml




Postup

  1. 1

    Jelenie karé prešpikujeme slaninou, osolíme, okoreníme, pridáme rozmarín, vákuovo zabalíme a dáme variť technológiou sous vide na 25 hodín pri 72 °C. Uvarené mäso vyberieme, natrieme ho zmesou oleja, cesnaku, rozmarínu a dáme krátko zapiecť.

  2. 2

    Šípková omáčka: Na maslo dáme speniť šalotku, pridáme koreňovú zeleninu, opražíme, pridáme cukor a skaramelizujeme, podlejeme vývarom a pridáme šípky, ktoré varíme asi hodinu, potom všetko premixujeme a prepasírujeme.

  3. 3

    Z masla a múky spravíme svetlú zápražku, vmiešame šípkový pretlak, pridáme červené víno, pár klinčekov, štipku škorice a trocha pomarančovej šťavy. Za stáleho miešania pomaly varíme do požadovanej hustoty. Dochutíme soľou a korením, môžeme aj dosladiť.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia