Jelenia sviečkovica
Jelenia sviečkovica s hlivovou klobáskou a so žemľovou knedľou
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
120 minút tepelná úprava |
Postup- Hlivová klobása: Hlivu smažíme
na oleji s cibuľkou až kým sa nevyparí všetka
tekutina, pridáme cesnak a rozmixujeme. Pridáme vajcia, dve lyžice strúhanky a dochutíme soľou
a korením. Túto zmes zabalíme do potravinárskej fólie, vytvarujeme malé klobásky
a paríme pri 99 °C asi 20 minút. Alebo zmes
rozdelíme do malých mafinových foriem na
pečenie a upečieme.
- Žemľová knedľa: Rožky nakrájame na
kocky, pridáme mlieko, vajcia, posekanú vňať a dochutíme soľou. Zabalíme do fólie a paríme približne 30 minút alebo zabalenú v papieri na pečenie i alobale pečieme pri teplote
140 °C asi 40 minút.
- Cibuľový džem: Na kocky nakrájanú
červenú cibuľu osmažíme na olivovom oleji, pridáme
cukor, balzamikový ocot, nastrúhané jablko
a brusnicový džem. Varíme, kým nedosiahneme lepkavú konzistenciu.
- Jeleniu sviečkovú ochutíme soľou a korením. Osmažíme na oleji prudkom ohni a tepelnú úpravu dokončíme v rúre predhriatej na
180 °C. Pečieme 5 – 10 minút podľa hrúbky
mäsa tak, aby sme dosiahli stupeň
prepečenia médium.
- Nakrájanú sviečkovú podávame s knedľou a na
masle a cibuľke osmaženým baby špenátom.
Pridáme hlivovú klobásku a cibuľový
džem. Ako dekoráciu použijeme zemiakovú
slamu. Použitý cibuľový džem s brusnicami
je pre svoju sladkokyslú chuť vhodnou kombináciou pre takmer všetky pokrmy z diviny.
|