Jelenia roláda

Jelenia roláda so slivkami na červenom víne

Autor receptu: redakcia

Čo les dal – takto sa rodí zvláštny tanier. Nechýba mu totiž štvrtý rozmer – vôňa, svojská filozofia, úcta k prírode i tradíciám prababičiek, čo z jednoduchých surovín a korenín vedeli vyčarovať neskutočne dobré jedlá.

4
porcie
30 minút
príprava
90 minút
na 220 °C

Postup

  1. Z jelenieho stehna narežeme plát, zľahka ho naklepeme, osolíme, okoreníme a rozložíme naň plátky slaniny, na ktoré poukladáme sušené slivky. Aby sušené slivky pri krájaní nevypadávali z rolády a ostala pekná mozaika, môžeme zvyšné mäso zomlieť a rozložiť ho na slivky.
  2. Roládu pevne stočíme a previažeme motúzom. Na vymastený pekáč rozložíme cibuľu, koreňovú zeleninu a pridáme koreniny. Pri teplote 220 °C desať minút zapekáme, potom podlejeme, zakryjeme a dusíme domäkka.
  3. Upečené mäso vyberieme, výpek so zeleninou prepasírujeme, pridáme červené víno, slivkový lekvár, dochutíme soľou, korením a pomaly zredukujeme na potrebnú hustotu. Môžeme podávať s bylinkovou knedľou.