Jelenia roláda
Jelenia roláda so slivkami na červenom víne
Autor receptu: redakcia
Čo les dal – takto
sa rodí zvláštny
tanier. Nechýba mu
totiž štvrtý rozmer –
vôňa, svojská filozofia,
úcta k prírode i tradíciám
prababičiek, čo
z jednoduchých surovín
a korenín vedeli
vyčarovať neskutočne
dobré jedlá.
4 porcie |
30 minút príprava |
90 minút na 220 °C |
Postup
- Z jelenieho stehna narežeme plát, zľahka ho
naklepeme, osolíme, okoreníme a rozložíme naň
plátky slaniny, na ktoré poukladáme sušené slivky.
Aby sušené slivky pri krájaní nevypadávali z rolády
a ostala pekná mozaika, môžeme zvyšné mäso
zomlieť a rozložiť ho na slivky.
- Roládu pevne stočíme a previažeme motúzom.
Na vymastený pekáč rozložíme cibuľu, koreňovú
zeleninu a pridáme koreniny. Pri teplote 220 °C
desať minút zapekáme, potom podlejeme, zakryjeme
a dusíme domäkka.
- Upečené mäso vyberieme, výpek so zeleninou
prepasírujeme, pridáme červené víno, slivkový
lekvár, dochutíme soľou, korením a pomaly zredukujeme
na potrebnú hustotu. Môžeme podávať
s bylinkovou knedľou.