Jelenie mäso
Jelení chrbát s paštrnákovým pyré
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
30 minút príprava |
30-40 minút tepelná úprava |
Postup- Jelení chrbát odblaníme, osolíme,
okoreníme, opečieme na
olivovom oleji z každej strany
a dáme do rúry zohriatej na
160 °C asi na 10 – 12 minút tak,
aby bolo mäso vnútri ružové.
- Paštrnák uvaríme v mlieku a vo
vode s cesnakom, soľou, korením
domäkka, potom scedíme,
rozmixujeme a môžeme aj prepasírovať.
Pridáme šľahačku,
chvíľku povaríme, potom pridáme
kocku masla, ochutíme
soľou, korením a citrónom,
môžeme pridať trochu kyslej
smotany.
- Slivková pena: Sušené slivky
uvaríme vo vode so škoricou,
s troškou soli, korenia a kockou
masla domäkka. Do studenej
vody namočíme plátkovú želatínu
a pridáme do horúcej rozmixovanej
slivkovej masy, prepasírujeme
a naplníme do šľahačkovej
fľaše a servírujeme s mäsom.
- Žemľová knedľa: Cibuľu
nakrájame na kocky a opražíme
na oleji, pridáme do žemle nakrájanej
na kocky, zmiešame s mliekom,
korením, so soľou, žĺtkami
a s vyšľahanými bielkami,
nasekanou pažítkou prípadne
s petržlenovou vňaťou. Potom
zmes uložíme na čistú utierku,
zrolujeme do valca s priemerom
4 cm, na koncoch zviažeme
ako salónku a varíme vo
vode 20 – 23 minút. Po dovarení
môžeme knedľu nakrájať na
menšie valčeky, ktoré opražíme
na masle.
|