Jeleň s brusnicovou omáčkou a opekanými zemiakmi

repy8 - bez fotkyrepy8, 17. marca 2013
Jeleň s brusnicovou omáčkou a opekanými zemiakmi
Foto: repy8

Tento recept je vlastne improvizáciou. Vznikol len z potreby nejak zaujímavejšie upraviť stehno z jeleňa :) ..a keďže som na nete nenašiel žiaden recpet, Zobraziť celý popisTento recept je vlastne improvizáciou. Vznikol len z potreby nejak zaujímavejšie upraviť stehno z jeleňa :) ..a keďže som na nete nenašiel žiaden recpet, ktorý by mi v predstavách chuťovo vyhovoval (a taktiež som nemal možnosť zohnať všetky suroviny) tak som si dovolil trošku autorskej voľnosti :) Bol to prvý pokus o upravenie diviny inak ako dusením. Výsledokom bol skvelý chuťový pôžitok pre celú rodinku! :)

4
porcie
60 minút
príprava
150-180 minút
na 170 °C

Suroviny

750 g
600 g
200 ml
200 g
10 strúčikov
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Mäso dôkladne umyjeme a odblaníme. Rozpučíme 5 strúčikov cesnaku, pomelieme sáčok korenia štyroch farieb, pridáme soľ (ja som dal 3 čajové lyžičky) a zmiešame s olivovým olejom. Mäsko osušíme a obalíme v pripravenej zmesi. Vložíme do chladničky a neháme aspoň jeden deň odležať (pokiaľ dávate mäso marínovať na viac dní, tak odporúčam nedávať veľa soli, pretože mäso potom pustí veľa štavy a pri pečení môže byť suchšie)

  2. 2

    Mäso položíme na rozpálenú panvicu s olivovým olejom a z prudka osmažíme z každej strany aspoň 1 minútu. Medzi tým si rozohrejeme trúbu na 170 stupňov a vložíme do nej jánske sklo vymastené bravčovou masťou. Keď je mäsko osmahnuté vložíme ho do jánskej misy. Na pár miestach prepichneme mäso a natlačíme doňho strúčky cesnaku. Pečieme 2,5-3 hodiny v uzavretej mise. Po pol hodine pridáme do misy vodu (1 dcl) a zakrijeme alobalom. Pár krát skontrolujeme, otočíme, prípade mäsko prelejeme výpekom.

  3. 3

    Zemiaky poriadne umyjeme a nakrájame na štvrtinky (čím menšie, tým lepšie sa osmahnú). Vložíme ich do studenej osolenej vody. Počkáme kým zovrie a potom ich varíme ešte 2-5 minút. Zemiaky nemôžu byť rozvarené no keď ich prepichneme vidličkou nemali byť klásť odpor (aspoň tak mi to vždy funguje a vtedy sa skvelo opečú, nie sú tvrdé ale sú chrumkavé :) ) Scedíme vodu a zemiaky vysypeme na rozhriatu panvicu kde sa nám zohrialo maslo. Opekáme na jemnom ohni (aby sa maslo nepripalovalo) zhruba 20 minút do zlatista. Zemiaky pravidelne a často obraciame aby sa nepripiekli. Pokiaľ je panvica suchá, pridáme kúsok masla.

  4. 4

    Brusnice dôkladne prepláchneme vodou. Najlepšie sú čerstvé, ale môžu byť kľudne aj kompótované :). Dáme ich variť spolu s vodou (1dcl) a červeným vínom. Nedochucujeme. Samozrejme môžeme podľa chute, ale podľa mňa je kombinácia víno-brusnice perfektná bez akého koľvek zásahu :). Varíme zhruba 5 minút. Potom im dopomôžeme a rozpasírujeme ich (ja som použil ručný mixér). Ešte chvíľu povaríme a táto skvelá a jednoduchá omáčka je hotová!

    Jeleň s brusnicovou omáčkou a opekanými zemiakmi - obrázok 4
  5. 5

    Servírujeme a vychutnávame najlepšie spolu s výrazným červeným vínom! :) Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

turistka
@Repy8 , mám zamrazené srnčie i brusnice, príležitostne pripravím. Mäso čo mám, je čisté bez loja, na bravčovej masti bude veľmi dobré.
akeber
V nedeľu idem na to :-) recept sa mi veľmi páči a divinu zbožňujem , ďakujem ♥
angast
paráda ! Super si sa uviedol . Divočina na rôzne spôsoby je tu vítaná. Vyskúšam určite.
joel
ja to idem pripravovať už dnes aby zajtra bolo odležané, ale nemám brusnice iba čučoriedky, možna s červeným vínom to nejako vykumštujem
radox1
ok dobré,len treba popracovat na omacke,skor je to kaša.
repy8
diki za uvítanie! :) dúfam že sa Vám to vydarí! :)





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia