Jeleň na víne so žihľavovými haluškami

Štefan Benďák
šéfkuchár hotela Mikado v Nitre, 8. júna 2014
Jeleň na víne so žihľavovými haluškami
Foto: Ľuboš Pilc
4
porcie
25 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g
100 g
100 g
4 vetvičky
4 ks
6 ks zrniečok
6 ks zrniečok
600 g
400 ml
1 l
450 g
100 g
2 ks
4 hrste




Postup

  1. 1

    Jelenie stehno prešpikujeme oškvarkami. V dostatočne veľkom kastróle v múke obalenéjelenie stehno opečieme z každej strany. Opečené mäso vyberieme, na tuku orestujeme zeleninu a pridáme koreniny s bylinkami, podlejeme červeným vínom, ktoré necháme odpariť. Prilejeme vývar. Mäso vložíme späť do kastróla a dusíme, kým nie je mäkké.

  2. 2

    Medzitým dáme piecť zemiaky v šupke približne na 50 minút do pece. Vo vriacej vode krátko povaríme žihľavu a schladíme ju v ľadovej vode. Žihľavu najemno nasekáme. Upečené zemiaky ešte teplé očistíme, nastrúhame, pridáme múku, žĺtky, žihľavu a soľ. Rýchlo spracujeme na hladké cesto. Cesto rozdelíme na malé guľôčky, ktoré na pomúčenej doske pomocou vidličky formujeme do tvaru malých knedličiek. Varíme v osolenej vode asi tri minúty.

  3. 3

    Mäkké mäso vyberieme zo šťavy, ktorú necháme ešte odpariť do sirupovitej konzistencie, podľa potreby dochutíme soľou a korením. Jeleninu servírujeme nakrájanú na plátky spolu s omáčkou a knedličkami.

Diskusia k receptu

safran
špikovanie oškvarkami, halušky z pečených zemiakov... interesantné...
luxusné jedlo!
kaiserka
vždy keď vidím iné využitie pre žihľavu, ako šampón a kŕmenie husí, mám radosť.- O to viac, ak sa z toho vytvára pochúťka ako táto. Žihľava má charakteristickú, príjemnú chuť. Ak sa priveľmi dusí alebo varí, mierne ju stráca. Inak je výborná a preto recept chválim.
edith
Jeleňa doma mám :-) takže sa pokúsim niečo podobné ukuchtiť ... môže to byť delikatesa...určite odskúšam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia