Jeleň na smotane

Jeleň na smotane
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Autor receptu

Peter Duranský, šéfkuchár Elesko restaurant wine bar & shop v Bratislave


Suroviny

4-6
porcie

Postup prípravy receptu

1

Očistené, umyté jelenie mäso prešpikujeme slaninou. Na rozohriatom oleji orestujeme mäso osolené a okorenené dôkladne z každej strany. Orestované mäso vytiahneme a odložíme nabok. Do výpeku vkladáme na kocky nakrájanú cibuľu, zeler, mrkvu. Restujeme do kašovitej hmoty a pridávame bobkový list, borievky, horčicu, rascu, cukor. Dôkladne zamiešame a zalejem vývarom (vodou).

2

Orestované mäso vložíme do tohto vývaru a varíme asi 2 hodiny do mäkka. Po uvarení mäso vytiahneme a nakrájame na rovnomerné porcie. Omáčku dochucujeme citrónovou šťavou, octom, soľou, korením a cukrom. Dochutenú omáčku rozmixujeme a prepasírujeme na jemno.

3

Do hotovej omáčky prilievame smotanu, ktorú rozmixujeme a necháme variť približne 20 minút. Po dovarení omáčku odstavíme a môžeme podávať. Podávame s karlovarskou knedľou, brusnicovým alebo jarabinovým kompótom.

4

Náš tip: Ide o tradičné jedlo, pri ktorom je rozhodujúce dochutenie omáčky a príprava vhodnej prílohy. Karlovarská knedľa vytvára vynikajúcu tradičnú harmóniu chuti.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • advokat, 17. októbra 2010 o 23:55
    Je to obdobné ako to robíš, ale ja mäso nakrájam na plátky , zeleninu postrúham na hrbom struhadle a všetko naraz vložim do kastróla. Keď je mäso mäkké, pridám ostené prísady ako píšeš a dávam tam aj smotanu na varenie a aj kyslú smotanu. Nerobím žiadne mixovanie, naswtrúhana zelenina pridáva omáčke fantastickú chuť keď je v malých kúskoch.


  • modrykamen, 17. februára 2012 o 06:37
    Priznaj sa, recept máš odo mňa. Ja akurát pri servírovaní pridám aj 1 PL kompótu, alebo džemu s mierne rozvareným sladkokyslotrpkým ovocím (brusnice, čučoriedky, šípky, slivky a pod.). Má to taký divinovejší šmrnc. Moja mamka zvykla pácovať mäso, ale ja som od toho upustil.


  • modrykamen, 17. februára 2012 o 06:44
    Pardón, až teraz som si všimol, že na stole je brusnicový, či ríbezľový kompót.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Varecha 39/2014: Jablková kuchárka
Časopis Varecha v piatok 26. septembra v denníku Pravda.

Ako zatočiť so stresom, únavou aj akné jednou ranou?
- Inzercia -
Podľa oficiálnych správ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) má človek čeliaci nárokom všedného dňa stály nedostatok vitamínu C.

Zaváram, zaváraš, zavárame. Na slano a na kyslo.
Každý z nás ocení prísun rozmanitej zeleniny aj v zimnom období. Prečítajte si o zásadách a spôsoboch jej konzervovania.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 39/2014: Jablková kuchárka Jablková kuchárka
Časopis Varecha v piatok 26. septembra v denníku Pravda.


TOPlist