Jeleň na smotane

Jeleň na smotane
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Autor receptu

Peter Duranský, šéfkuchár Elesko restaurant wine bar & shop v Bratislave


Suroviny

4-6
porcie

Postup prípravy receptu

1

Očistené, umyté jelenie mäso prešpikujeme slaninou. Na rozohriatom oleji orestujeme mäso osolené a okorenené dôkladne z každej strany. Orestované mäso vytiahneme a odložíme nabok. Do výpeku vkladáme na kocky nakrájanú cibuľu, zeler, mrkvu. Restujeme do kašovitej hmoty a pridávame bobkový list, borievky, horčicu, rascu, cukor. Dôkladne zamiešame a zalejem vývarom (vodou).

2

Orestované mäso vložíme do tohto vývaru a varíme asi 2 hodiny do mäkka. Po uvarení mäso vytiahneme a nakrájame na rovnomerné porcie. Omáčku dochucujeme citrónovou šťavou, octom, soľou, korením a cukrom. Dochutenú omáčku rozmixujeme a prepasírujeme na jemno.

3

Do hotovej omáčky prilievame smotanu, ktorú rozmixujeme a necháme variť približne 20 minút. Po dovarení omáčku odstavíme a môžeme podávať. Podávame s karlovarskou knedľou, brusnicovým alebo jarabinovým kompótom.

4

Náš tip: Ide o tradičné jedlo, pri ktorom je rozhodujúce dochutenie omáčky a príprava vhodnej prílohy. Karlovarská knedľa vytvára vynikajúcu tradičnú harmóniu chuti.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • advokat, 17. októbra 2010 o 23:55
    Je to obdobné ako to robíš, ale ja mäso nakrájam na plátky , zeleninu postrúham na hrbom struhadle a všetko naraz vložim do kastróla. Keď je mäso mäkké, pridám ostené prísady ako píšeš a dávam tam aj smotanu na varenie a aj kyslú smotanu. Nerobím žiadne mixovanie, naswtrúhana zelenina pridáva omáčke fantastickú chuť keď je v malých kúskoch.


  • modrykamen, 17. februára 2012 o 06:37
    Priznaj sa, recept máš odo mňa. Ja akurát pri servírovaní pridám aj 1 PL kompótu, alebo džemu s mierne rozvareným sladkokyslotrpkým ovocím (brusnice, čučoriedky, šípky, slivky a pod.). Má to taký divinovejší šmrnc. Moja mamka zvykla pácovať mäso, ale ja som od toho upustil.


  • modrykamen, 17. februára 2012 o 06:44
    Pardón, až teraz som si všimol, že na stole je brusnicový, či ríbezľový kompót.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Nebojte sa byliniek
Vy starší, len si spomeňte. Akými bylinkami voňala vaša záhrada pred polstoročím? Aké čerstvé rastlinky sa vtedy používali vo vašej kuchyni?

Slovenské gastronomické poklady
(2. časť)

Poznáte Zaručené tradičné špeciality zo Slovenska? Obohacujú náš každodenný jedálny lístok, no vieme o nich málo. Prečítajte si zaujímavosti o týchto potravinách.

Bonduelle Vapeur, zelenina upravená na pare!
- Inzercia -
Zelenina pri skladovaní stráca vitamíny. BONDUELLE Vapeur je skvelou voľbou pre tých z vás, ktorí chcú mať kvalitnú a chrumkavú zeleninu vždy po ruke.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2015: Varíme pre oslávenca Varíme pre oslávenca
Časopis Varecha v piatok 24. apríla v denníku Pravda.


TOPlist