Jednoduchý tvarohový koláčik

klaura - fotkaklaura, 31. januára 2010
Jednoduchý tvarohový koláčik
Foto: klaura

Je výborný, šťavnatý a ozaj jednoduchý. Tvarohové koláče a zákusky proste milujem :).

8 - 10
porcií
20 minút
príprava
25 - 30 minút
na 200 °C

Suroviny

300 g
250 g
1 dl
1/2 lyžičky
2 kelimky
3 PL
plnka:
500 g
2 ks
2 bal.




Postup

  1. 1

    Múku, práškový cukor, olej, sodu bicarb., kyslé smotany a kakao spolu zmiešame v miske. Cesto vylejeme na plech vymastený a múkou vysypaný.

  2. 2

    Pripravíme si plnku žĺtky + tvaroh + vanilínový cukor + sneh z bielkov. Touto zmesou naplníme mikroténové vrecko a odstrihmene 1 rožtel. Urobíme primeranú dierku, cez ktorú potom vytláčame tvarohovú plnku na kakaové cesto šikmo do tvaru mriežky.

  3. 3

    Upečieme.

Diskusia k receptu

1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
môže byť dobrý, počkám ešte na referencie.
121953
Mám vyskúšaný. Chutný a pritom veľmi jednoduchý!
klaura
pre 121953: ďakujem :) som rada, že sa vydaril !
klaura
Miška, radšej pridaj biely jogurt (400ml) s mliekom by to bolo asi veľmi riedke ... budem držať palce :)
klaura
Teda, ten vyzerá suprovo !!! Krásne sa ti vydaril a som rada, že vám aj chutil. Díky Miška :)
bibicka
Robila som ho pred dvoma hodinami a polovicu manžel so synom už zjedli. Ja som ho ani nekoštovala, mám diétu, ale oni dvaja sa rozplývali, aký je šťavnatý a úžasný. Len tá tvarohová mriežka sa mi zle robila, aký tvaroh treba použiť? Ja som mala jemný hrudkovitý, nedal sa mi dobre rozmiešať, miešala som ho len vidličkou so žltkami. Ďakujem za recept a prípadnú odpoveď.
klaura
@bibcka ano, najlepšie sa to robí z jemného tvarohu bez hrudiek ... dostať v Lidli vo vedierku 500g ... ale aj ja robievam z hrudkovaného tučného ... trošku väčšiu dierku treba urobiť na sáčku a pretláčať s citom ... otvor sa veľakrát aj sám zväčší ... :)))) ale veď koláčik je na zjedenie, nie na výstavu - však? hlavná vec že chutil ... som rada
elka56
podobný robím a mriežky ukladám normálne s lyžicou
klaura
@elka56 dobrý nápad, neprídem o tvaroh, čo mi vždy ostane v sáčku ... :)
cica2
úžasne vyzerá, teda obidva - aj od Mišky :-)
havino
ráno pri káve som hľadala niečo tvarohové, rozhodla som sa, mne sa takto podaril
prečo ho tu dávam? chcem len ukázať, že som dala lisovaný tvaroh, vyšľahala som žltka s trochou cukru, vanilky, pridala sneh, mala som krásny lahodný tvarohový sneh, krásne sa vytláčal z vrecúška, len teda doslova ostal mi viac menej na povrchu koláča, chuťovo výborný, lahodný, šťavnatý, jemný koláč a vážne velmi jednoduchý, na budúce skúsim s hrudkovatým tvarohom, ten by zrejme viac klesol do cesta a porovnám , určite ho budem piecť pravidelne,ako osvedčenú rýchlovku
3x som kukala na recept, či dobre vidím, že tam nejdú vajíčka,aj som mala nutkanie aspon jedno dať, dve, nechýbajú v ceste, cesto je napriek tomu nadýchané, do cesta som dala štipku škorice, lyžicu rumu, citrónovu koru, aj do tvarohu kôru z citróna



klaura
@havino máš ho krásny a som rada, že vám zachutil ... u nás sa tiež často pečie, je rýchly a hlavne tvarohovýýýýýý ... to najviac oceňujem ... ďakujem aj za pekný komentár ... :)
ela77
@klaura , možno sa ti môj dotaz dostane, lebo recept je už dosť dávno daný. Aké veľké kelímky smotany treba do cesta?
klaura
@ela77 dotaz sa ku mne určite dostane, hneď mi doručili oznámenie na mail ... :) a tie kelímky ... to sú bežné, myslím že je tam 2 dl smotany ... 200g ?
ela77
musím ešte zareagovať, vďaka za odpoveď , ale ja som dala zmes jogurt a smotana, lebo som mala práve obe načaté (tie z Lídla 400 gr), tak to bolo spolu práve tak, ale bol problém to zmiešať, zdalo sa mi to veľmi husté, tak som riskla a otvorila ešte jeden 400 gr. jogurt 10 % a dala ešte celý až potom som to mohla vymiešať, lebo 300 gr. múky polohrubej je dosť. Že by som bola zle vážila? Neviem ale potom mi to teda s tými dvoma 400 gr. vyšlo tak, že sa to dalo vymiešať aby som to mohla natrieť na plech a dať na to ten tvaroh. Čo som robila zle? Koláčik sa upiekol, je výborný, lebo tvaroh u nás ide najviac, len mi to nie je stále jasné s tou mokrou surovinou na zamiešanie, lebo ja som teda dala duplu dávky smotana s jogurtom, lebo smotanu som už nemala celú.
klaura
@ele77 ano, to cesto je dosť husté a trochu ťažšie sa rozotiera ... skrátka, treba sa s ním pohrať ... takže, teraz si mala 800g "jogurtovej" zmesi ? :) hlavné, že vám koláčik chutil ... nabudúce skús urobiť zo 400g a uvidíš ... prajem pekný deň ... :)
mrkvus
hmmm....neviem, čo som spravila zle, išla som podľa receptu, ale môj koláčik je strašne vysoký, a ten tvaroh zostal navrchu, a nie, ako je na fotke, že je v ceste ...taký spojený, a ešte sa mi zdal dosť suchý...vôbec neviem prečo....chutovo cesto veľmi pripomína klasický perník...
klaura
@mrkvus ... vysoký je možno preto, že si použila menší plech ... pekáčik ... neviem ... ja ho robím na plechu 38x28 cm ... suchý by nemal byť ... a po perníku by tiež nemal chutiť ... nejde do neho perníkové korenie (škorica,klinčeky,badián) teraz si spománam ... raz sme ho mali suchý ... piekla ho dcéra, a tá dala namiesto 1 dl oleja 1 cl ... a zjedli sme ... :)))) mrzí ma, ža sa ti nevydaril ... skúsiš ešte raz ?
cajca
Tento recept nemá chybu, u nás sa po koláčiku len tak zaprášilo