Jednoduchý losos na masle so zemiakmi a miešanou zeleninou

polepetko - bez fotkypolepetko, 27. júla 2015
Jednoduchý losos na masle so zemiakmi a miešanou zeleninou
Foto: polepetko

Tohoto lososa robím pravidelne aj na Vianoce. Je jednoduchý na prípravu, rýchly a skvele chutí. Najlepší je so zemiakmi na masle s petržlenom alebo Zobraziť celý popisTohoto lososa robím pravidelne aj na Vianoce. Je jednoduchý na prípravu, rýchly a skvele chutí. Najlepší je so zemiakmi na masle s petržlenom alebo s waldorfským vianočným zemiakovým šalátom. (Na obrázku nie je miešaná zelenina, lebo som fotku pridával dodatočne).

2
porcie
20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
podľa chuti
30 g
Príloha:
60 g
150 g (hrášok, mrkva, kukurica)
30 g




Postup

  1. 1

    Ja používam mrazené filety z lososa z Lidla, 250g balenie. Je už nakrájaný, zbavený kože a vykostený, rozdelený pekne na 2 porcie, ale samozrejme, ak máme čerstvého, je to ešte lepšie :) Lososa si teda rozdelíme na 4 časti, ktoré z oboch strán osolíme.

  2. 2

    Na jednu stranu pridáme mleté čierne korenie a bylinky ja najradšej používam tymian a citrónovú kôru, ale môžeme použiť aj rozmarín alebo estragón (každému čo chutí). Druhú stranu lososa posypeme drvenou rascou (oproti mletej má trocha hrubšiu štruktúru, čo je pri tomto jedle fajn a tiež sa s ňou lepšie narába).

  3. 3

    Na panvici si rozpustíme maslo, do ktorého si cvrkneme trošku oleja, aby sa nám maslo tak neprepaľovalo. Lososa postupne z oboch strán na masle opečieme. Čas pečenia prispôsobíme podľa hrúbky filetu tak, aby vo vnútri nebol surový (cca 4 minúty z každej strany).

  4. 4

    Zemiaky si ošúpeme a nakrájame podľa toho, akú prílohu chceme robiť. Ak chceme robiť kašu, môžu byť menšie kúsky, ak ich chceme podávať "len tak", urobíme kúsky trocha väčšie, aby bolo do čoho hryznúť :) Zemiaky uvaríme vo vode, do ktorej sme pridali soľ.

  5. 5

    Medzi tým si nakrájame petržlenovú vňať a v kastróliku prepražíme maslo. Prepražené je také, ktoré POMALY pražíme až v ňom plávajú také malé ružové vločky (to je pripečená :D mliečna bielkovina). Pozor! Maslo nesmieme prepáliť, lebo bude hnusné horké a môžeme ho potom už len za stáleho miešania naliať do záchodu. Po uvarení zemiakov ich zlejeme a zmiešame s prepraženým maslom a premiešame s petržlenovou vňaťou. Kto by chcel robiť takú tú našu slovenskú zemiakovú kašu (po česky šťouchané brambory), po uvarení zemiakov ich zleje a pomačká s pučítkom na zemiaky, premieša s maslom a vňaťou.

  6. 6

    Ak chceme, môžeme si (počas varenia zemiakov) ešte ako prílohu urobiť zeleninku na masle (nech už to maslo spotrebujeme celé). Maslo rozpustíme v kastróliku a vsypeme doň mrazenú alebo čerstvú zeleninu (komu sa chce ju krájať). Osolíme a môžeme pridať buď červenú papriku (používam údenú mletú červenú papriku) alebo iné bylinky podľa chuti. Nerobíme príliš dlho. Stačí, aby sa zelenina prehriala, trošku zmäkla a natiahla do seba chuť masla.

  7. 7

    Lososa podávame so zemiakmi a zeleninkou, ozdobeného plátkom citrónu a ak máme tak aj troškou čerstvého kôpru.

Diskusia k receptu

marta23
Pekne spracovaný recept, aj gramatika - až na malé výnimky - je správna, dodržané medzery za čiarkami. Losos je chutná ryba s obsahom omega3-mastné kyseliny.
Chýbajú už len pekné aktuálne obrázky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia