Orechový koláč
Jednoduchý lekvárovo-orechový koláč (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Tento skvelý koláčik je z môjho
detstva, naša mama nám ho
často robievala. Je pomerne
rýchly a veľmi jednoduchý :-) Patril medzi moje prvé koláče, keď
som len začínala.
Postup
- Do misky dáme obe múky, práš.cukor, van.cukor, soľ, prášok do pečiva a citrónovú kôru. Dobre celé premiešame lyžicou. Dáme vajce a do polovice už spustené maslo. Oboma rukami zapracujeme maslo aj vajce do múky, aby sme dostali také mrvivé cesto :-) Napokon prilejeme po troškách toľko vlažného mlieka, aby sme dostali polomäkké cesto. Ja som potrebovala 1 dl mlieka. Cesto zakryjeme utierkou a necháme 15 - 20 minút postáť.
- Odstáte cesto rozdelíme na polovicu. Vyvaľkáme ho na hrúbku 5 - 6 mm a prenesieme váľkom na olejom vytretý a trochou múky posypaný plech. Tieto cestá sú na taký menší plech, aby nebolo cesto príliž tenké a vysušené. Môj plech má vnútorný rozmer 25 x 34 cm. Okraje robiť netreba, vaľkáme len presne na velkosť plechu.
- Ja používam najradšej jahodový a marhuľový džem/lekvár, veľmi sa k orechom hodí :-) Mletých orechov potrebujeme cca 200 g, len čisté bez cukru.
Cesto poriadne nahrubo natrieme džemom a následne posypeme orechami. Dajte len toľko orechov, aby sa džem ešte kde-tu dal vidieť.
- Druhé cesto som natrela marhuľovým džemom, ale kedže mám len jeden menší plech, tak som dala na väčší :-) Oba koláče som pred pečením posypala vanilkovým cukrom a napokon dala piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na 20 minút. Tolko minút mu úplne stačí, kedže je to len jeden plát :-) a ani to nie je dobré, keď sa vysuší zbytočne dlhým pečením.
- Upečený koláčik necháme vychladnúť a pokrájame ho na menšie kocky :-)
- Koláčik je velmi chutný hneď po upečení, ale keď pár hodín postojí, tak je ešte lepší :-) Celkom najlepší však je na druhý den, je mäkkučký a šťavnatý.
Dobrú chuť :-)