Jednoduchý korpus

ariesa - fotkaariesa, 3. decembra 2014

Ahojte! Tento korpus robím najradšej zo všetkých, kakaové u nás ide ako na bežiacom páse. Je základom takmer do každej mojej torty, ktorú k narodeninám Zobraziť celý popisAhojte! Tento korpus robím najradšej zo všetkých, kakaové u nás ide ako na bežiacom páse. Je základom takmer do každej mojej torty, ktorú k narodeninám robím.

10
porcií
15-20 minút
príprava
40 minút
na 150 °C

Suroviny

5 ks
150 g
120 g
30 g
5 PL




Postup

  1. 1

    Na začiatok si pripravíme všetky suroviny, miesto a formu. Preosejeme si múku a kakao, aby sme sa neskôr nezdržiavali. Na spodok formy dáme papier na pečenie. Boky vymastíme olejom a vysypeme múkou.

  2. 2

    Do veľkej misy si oddelíme bielky. Žĺtky dáme samostatne do menšej misky alebo pohárika. Pridáme soľ (medzi 2 prstami) a na najvyššom stupni šľaháme. Keď je sneh takmer hotový, pridáme po 3 častiach za stáleho miešania cukor. Šľaháme približne 5 minút do tuhej zmesi - po vytiahnutí metiel šľahača musia zostať špice a držať tvar. Pozor! Ak sa mieša príliš dlho sneh zostane riedky, preto treba počas 5 minút skúšať či sa vytvoria špice. (každý šľahač je iný.)

  3. 3

    Do hotového pevného snehu postupne zašľahávame na miernych otáčkach 1:1 žĺtok a 1 lyžica oleja. (Raz žĺtok, raz olej dokopy 5x.) Hmota zredne a dostane jemne žltý farebný nádych.

  4. 4

    Vareškou jemne premiešavame až kým sa hmota úplne nespojí. Cesto opatrne prelejeme do formy, stierkou nahrnieme viac do krajov - v strede sa potom nevytvorí "hrča".

  5. 5

    Formu dáme opatrne do trúby. Nemlátime s ňou, nehrkáme "aby sa cesto zarovnalo" inak sa môže stať, že sa cesto "prepadne" a nebude také nadýchané. Po 40 minútach opatrne vyberieme formu a špajlou / špáratkom skúsime cesto. Hotové je vtedy, ak na špajli nezostane žiadne prilepené cesto. Pri vyťahovaní korpusu prejdeme po okrajoch príborovým nožom na oddelenie od formy. (Zatiaľ som to robiť nemusela nakoľko boky boli vymastené a vysypané aj napriek dobrej forme.)

  6. 6

    Necháme vychladnúť, potom otočíme a odstránime papier na pečenie. Máme pripravený korpus! Stačí poliať polevou, dozdobiť ovocím a šľahačkou, hocičím čo máš po ruke. Hotovo! Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

sovka62
Vyskúšam, len by som potrebovala vedieť aké rozmery má tvoja forma.
anic
postrádám bod,kde se přimíchá mouka s kakaem..jinak užitečný recept ,ráda vyzkouším
jozka2
Je to vynechane,nie je bod s mukou,ale sa pridava az po zltkoch,je to jednoducha dobra priprava korpusu,len doplni tu muku a kakao.
svedka
Ja by som najprv slahala vsetko tekute,potom pridala sypke a nakoniec sneh.Darmo uz budes opatrna a nebuchas s formou atd,ked si uz do vyslahavanheo snehu zaslahala ine veci a aj tak si ho uz riadne zabila.
1x anic
staja
Ja som piekla tento korpus, bol naozaj výborný, je to odskúšaný recept. Ten jeden dôležitý bod, že tam treba dať aj múku, jednoducho zabudla. Prekvapilo ma skôr, že ho zverejnila znovu a bez jedinej fotky, ktorá by dokumentovala, že ho má vyskúšaný.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia