Jednoduchý koláč z panvice fotorecept

katka78 - fotkakatka78, 18. októbra 2015
Jednoduchý koláč z panvice (fotorecept)
Foto: katka78

Je rýchlo hotový, nenáročný na suroviny. Verím, že ho zvládne aj začiatočník. Okrem toho je veľmi variabilný. Môžete si ho urobiť ako ja s Zobraziť celý popisJe rýchlo hotový, nenáročný na suroviny. Verím, že ho zvládne aj začiatočník. Okrem toho je veľmi variabilný. Môžete si ho urobiť ako ja s ovocím už na panvici, alebo prázdny a podľa ľubovôle ho ochutiť až na tanieri. Môžete ho natrieť obľúbeným krémom, ozdobiť ovocím, strúhanými orechmi, čokoládou, naplniť tvarohom, či šľahačkou a preložiť, potrieť lekvárom, posypať škoricou, stočiť do rolády.. záleží na vás. Nech vás hlavne neprekvapí, že tak rýchlo ako bude upečený, sa rýchlo aj zje :-)

5-10 minút
príprava
10-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
2 PL
2 čl
1 PL
Ak chcete:




Postup

  1. 1

    Ovocie si pripravím vopred. Očistím ho a podľa potreby nakrájam. Robievam tento koláč s čerstvým hroznom, ringlotami, jahodami, čučoriedkami, slivkami.. Ovocie si väčšinou prekrojím na polovicu, alebo ho nakrájam na plátky (záleží od typu ovocia). Tu práve som mala guľaté hrozno, bolo menšie, nechala som ho vcelku.

  2. 2

    Vajcia si rozdelím do dvoch misiek, zvlášť žĺtky a zvlášť bielky. Žĺtky vyšľahám s cukrom, pridám mlieko, múku (polohrubú, alebo hladkú) a dobre premiešam. Z bielkov vyšľahám tuhý sneh a jemne ho spojím so žĺtkovou zmesou. Cesto má byť ľahučké, nadýchané od snehu. Potom má hotový koláč konzistenciu piškóty, nie palacinky.

  3. 3

    Cesto vyklopím do rozhorúčenej panvice (moja má priemer cca 26cm) ..

    Jednoduchý koláč z panvice (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    .. a šikovne rozotriem do strán. Ak práve nemáte panvicu s nepriľnavým povrchom, použite podľa potreby tuk.

    Jednoduchý koláč z panvice (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Navrch rýchlo poukladám ovocie a panvicu prikryjem pokrievkou. Ako píšem v úvode, ovocie môžete prípadne vynechať a koláč si dotvoriť až po jeho upečení.

    Jednoduchý koláč z panvice (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečiem ho pri nižšej teplote, cca 5-7 minút. Na plyne je dobre použiť kovovú platničku pre rovnomernejší rozptyl tepla. S inými typmi sporákov skúsenosť nemám.

    Jednoduchý koláč z panvice (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď je spodná strana upečená, koláč obrátim a dopečiem druhú. Bez ovocia je to s obracačkou hračka, s ovocím asi podľa toho, ako je kto zručný. Myslím, že s použitím taniera to zvládne každý. Neviem, či to treba detailne popísať. Koláč jednoducho z panvice opatrne zošuchnem na primerane veľký plytký tanier, prikryjem ho panvicou, s chňapkami na rukách ich oba spolu prichytím (tanier+panvicu) a rýchlym obratom otočím, tak, aby sa koláč na panvicu preklopil ovocnou stranou nadol. Dúfam, že je to zrozumiteľné :-) Rozhodne je to jednoduchšie ako to možno znie z popisu.

  8. 8

    Keď sa upečie aj ovocná strana, hotový koláč znovu preklopím na tanier. Je takýto zlatistý a mäkučký ako klasický piškótový korpus.

    Jednoduchý koláč z panvice (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Podľa potreby ho ešte ochutím škoricou, vanilkou, alebo cukrom. Do cesta ho veľa nedávam, teda ak máte radi sladšie, pridajte si podľa seba (do cesta, alebo k ovociu).

    Jednoduchý koláč z panvice (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    V lete som ho robila viackrát, tu je napríklad s väčším, poleným hroznom.

    Jednoduchý koláč z panvice (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Raz som ho robila aj v bezlepkovej verzii s kukuričnou a pohánkovou múkou (1:1), chuť je však už potom veľmi špecifická po týchto dvoch surovinách a viem zo skúsenosti, že nie každému sadne. To je on, s ringlotami.

    Jednoduchý koláč z panvice (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Ak ho budete skúšať, nech sa vám vydarí! Je ľahký, rýchlo hotový a vhodný aj pre 1 osobu, je to takmer jednohubka :-)

    Jednoduchý koláč z panvice (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

tiginko
zaujímavá rýchlovka. Mne prišiel e-mailom recept na slaný koláč z panvice. Zatiaľ naberám odvahu a čakám na príhodnú chvíľu
aleana
Wow, toto je recept ako stvorený pre mňa - rýchly,jednoduchý, variabilný. Najradšej by som ho išla hneď robiť...asi to aj spravím. Môžem aj s jabĺčkami? Máš vyskúšané? Ako by bolo lepšie, nastrúhať alebo nakrájať na kúsky? Dávam ti 5 *
izabella929
@katka78 , toť práve minulý týždeň som ho videla v mojom kalendári a aj som ho chcela upiecť, len ako takú rýchlovku, ale potom som piekla bryndzový koláč..páči sa mi tvoje dielo, aj by som ho ochutnala.-)
aleana
sorry za duplicitne komentare, nejako mi zblbol net :-(
používateľ nemá avatar
xyz
xyz
@aleana požiadaj redakciu o vymazanie - stáva sa :)
používateľ nemá avatar
xyz
xyz
Robievam štefánsku omeletu (v rúre),je aj tu recept,hlavne kvôli tomu,že família nechce sladké a toto pre dvoch v nedeľu ku káve bohato stačí (načo by mi bol pekáč zákuskov).Musím toto vyskúšať a odsledovať čas.
janara
na rýchlovku dobrý nápad ... ako pozerám cesto, tak pri pridaní 1 PL oleja je to bublaninové.....a to je cesto ktoré nikdy nesklame, kedže v recepte nie je, tak si predstavujem chuť piškóty...vďaka za inšpiratívny recept
katka78
Ďakujem, že ste sa pristavili :-)
@tiginko ten slaný bude niečo na spôsob pizze? No veď ak ho vyskúšaš a budeš spokojná, možno sa s nami aj podelíš. Vieš, že ja rada vyskúšam :-)
@aleana s jabĺčkami som ho ešte nerobila, ale ja by som ich skôr nakrájala na tenšie plátky a tak poukladala. Strúhané pustia šťavu a budú asi aj ťažšie, keď ich dáš po celej ploche, ktovie ako sa potom cesto prepečie. Je to jemná piškóta.
@izabella929 je to skvelý recept, keď má človek chuť na koláč, no nemá veľa času, alebo energie na pečenie. Aj keď u teba o tej energii nepochybujem, že je :-)
@farbuska nech sa ti vydarí, potom daj vedieť :-)
@xyz tak štefánska omeleta vravíš? Nepoznám, poobzerám sa po nej. Ja som pri tomto koláči vychádzala z "omlet biszkoptowy (biszkoptowa omlett)", čo by mal byť poľský recept, tam sa cesto pečie bez ovocia, ozdobuje až hotové. No a raz som si povedala, však vyskúšam takto a odvtedy tak robievam. Ale dá sa urobiť aj ako menšia roládka, alebo vrstviť ako tortu. Máš pravdu, presne taký je, akurát pre jedného, dvoch na pochutenie.
@marianne rýchlo upečený, rýchlo zjedený :-)
@zuzanka1367 nech sa vydarí. S ríbezľami by chutil aj mne :-)
@janara áno, je to jemné piškótové cesto. Je to taký kríženec palacinky a piškóty - pečie sa ako palacinka a chutí ako piškóta, vďaka snehu je nadýchaný.
Ďakujem za komentáre a kto budete piecť, nech sa vám vydarí a chutí! :-) Pekný deň!
mariamka
asi to pojdem uklohnit, tak pekne a jednoducho to vypada :) inak podobne robim synovi jablkovu omeletu, ale tam je to opacne, najprv jablcka na masle a zaleju sa kvazi piskotovym cestom, kto nemusi zdlave kolace, aj na tomto si pochuti, za mna plus
havino
moja drahá Katarinka, toto si pre mňa pridala a ja Ti teda veľmi pekne ďakujem, objavila som Ameriku. Už sa nebudem tu prosiť, ked ja budem mať chuť na sladké, že čo upiecť, aby aj ovca bola celá, aj vlk sýty, sme im prešli cez rozum, ked nechcú, nech nechajú tak. Po včerajšej chuti na pomarančový koláč od @babav a tomu, ako som to dobabrala, som si povedala, nejdem nič piecť a hotovo. No ale ked chuť je a nedala a nedala pokoja, čítam varechu a aha ho, nečakala vymiešala, dala na panvicu, na rýchlo len hrstku čučoriedok, brezový cukor, špaldová múka, citronova kora, škorica v ceste a sledovala panvicu, čo sa bude diať. Mám novú liatinovú a smaltovaný povrch vo vnútri. Na tanier sklzol sám, otočila, len je ťažka tá pánvica, tak som sa jaksi netrafila presne, ale dopiekla a čakala na chuť. Super chuť piškoty, žiadna palacinka, ani náhodou, normálna klasická piškota, ako by som išla roládu robiť. No s týmto receptom si ja budem dať vedieť rady, to budú jednohubky, naplním, iným ozdobím, to si píš. Dakujem dievča moje zlaté, že si ho tu pridala, len pokračuj dalej s takýmito vychytávkami. Mne v boji s chuťou na sladké, takéto jednoduchosti úplne vyhovujú a stačia.



frezia68
Takže milá @katka78 ,vyskúšam tú bezlepkovú verziu,až budem mať chuť na maškrtu a dám veľa ovocia.Si šikovná,že si pridala aj tú vyskúšanú verziu,takže 5* :-)
marcel83
@katka tu si pouzila slivky? Lebo tie ja mozem.... ;-) Ukladam do kucharskej a v blizkej dobe testnem. @afataga a ta druha dobra rychlovka je vari zla? :-P
gabriele
vyborny napad na najrychlejsiu piskotovu rychlovku :)...ja som kedysi ako rychlu maskrtu robila nieco podobne v mikrovlnke...najlepsie to bolo s ananasom
farbuska
urobené, zjedené.použila som mrazené bobuľoviny, čo asi nie je ideálne, lebo - prirodzene - začali počas pečenia topiť. bála som sa, že sa cesto neprepečie. nakoniec to dopadlo dobre, len to nebolo veľmi fotogenické. nabudúce použijem čerstvé ovocie. inak super!
mezi
Mlieko zmiešame s citrónom, pridáme víno - budete to piť? Tento "koláč" mi príde ako taká džabanina (východniarske slovo). Tak ako od barmana očakávame kvalitu nápoja, presne tak cukrár by nemal klesnúť pod istú úroveň.
katka78
Ďakujem vám @danja301 , @pilcik , @patroveckypitrs , nech sa vám vydarí a chutí, keď si ho upečiete. Poteším sa, ak dáte potom vedieť 
@afataga , nemôžem nesúhlasiť :-)
@mariamka , tak čo, uklochnené? A jablková omeleta.. máš ju aj tu na vareche? Opáčila by som :-)
@dzejsik , teším sa, keď ho vyskúšaš, som zvedavá akú podobu mu dáš, si veľmi šikovná!
@kukulienka71 , je to presne tak ako píšeš :-)
@T ánička, veľmi si ma potešila, že si ho vyskúšala a ešte viac, že si spokojná! A vieš, že si ma ešte aj pobavila? S tým objavom Ameriky.. lebo presne tak som sa aj ja s ním prvýkrát cítila a behala som po byte, ¾ koláča zjedeného a vytešovala sa, čo s tým cestom ešte všetko urobím, aké nekonečné obmeny môžem skúšať. V lete sme fičali na čerstvom ovocí, v zime bude skôr lekvár, tvaroh.. A veru sa teším aj na tvoje variácie ďalšie, lebo ty mu dáš ešte X podôb, poznám tvoju kreativitu. Aj milión fotiek mi sem pokojne pridaj, každej jednej sa poteším. Aj teraz si krásnu pridala a čučoriedkový koláč je super! Liatina je ťažká, ale ty si šikulka, jasné, že si aj to zvládla. Urobila si mi veľkú radosť, ďakujem :-)
@frezia68 , mne aj tá pohánkovo-kukuričná verzia chutila, len mi bola málo sladká, musela som dať viac cukru ako predtým do pšeničnej. Prípadne sa dá pohrať aj s múkami, vyskúšať možno tie Schar Mixy, ale s tými už ja skúsenosť nemám.
@finczi , aj ja ďakujem :-)
@marcel83 , ako vo Fraštáku? Dlhšie som ťa tu nečítala.. tu som použila menšie guľaté hrozno. Slivkový som robila tiež, je môj najobľúbenejší, to je aj dôvod prečo ho nemám na žiadnej fotke, po ten bod sa nikdy nedostal :-) Menšie slivky krájam na polovicu, väčšie radšej na plátky (ako tie ringloty na obrázku pri bode 11).
@gabriele , v mikrovlnke som dávnejšie tiež piekla jeden koláč, jablkový, tuším od @julica , ale ten bol teda vyšší.
@farbuska , ty si tiež šikovnica, keď už si ho aj vyskúšala, mám radosť :-) Z mrazeného ovocia som ho síce ešte nerobila, ale keď sú to menšie kusy (čučoriedky, ríbezle) nevidím v tom problém. Len ich treba opatrne ukladať na cesto. Ale trocha šťavy pustí aj čerstvé ovocie, veď pozri aj na moje fotky niekde pustí viac, inde menej. Som rada, že si vyskúšala a bude aj repete.
@radost , cesminkin je už aj u mňa uložený, mala som kolegyňu, ktorá nemala doma rúru, kiežby som poznala tieto panvičkové recepty vtedy, iste by ich uvítala. Tak nech sa to tretie zíranie ku spokojnosti vydarí :-)
@mezi , tvoje typické komentáre, v ktorých často nenachádzam zmysel.. nevadí. Prajem ti pekný deň a viac pozitívnej nálady :-)
marcel83
@katka vo Frastaku /Freistadt an der Waag/ dobre. Vybavovacky ohladom stavby, tak malo casu ;)
@afataga no steak.... Aj tak sa to da povedat, ak je medium rare/medium :P
cesminaz
Tak toto je ten "tvoj" panvicovy kolacik co si bola spominala :-) Vyzera uzasne @katka :-) Urcite ho tiez najblizsie vyskusam a dam ti potom vediet.Vdaka za receptik ;-)
hannah22
vydarený recept, robievam takto aj slané pochútky, skúsila som aj jablkový so škoricou a tmavým cukrom, bol perfektný , po otočení jablká s cukrom skaramelizovali , preto potom pečiem opatrne aby neprihoreli, výborný je aj s polenými slivkami a škoricou, dokonca používam na panvicu takú istú priehladnú pokličku dobre sa cez nu kontroluje koláč a je rovná, koláč sa dá krásne otočit... panvičkové recepty milujem a vidím že nie som sama....
hannah22
zabudla som dodat do cesta pridávam kyžicu kokosového oleja je to potom voňavejšie.... :)
katka78
Áno @cesminaz , toto je on :-) Ďakujem a budem rada ak vyskúšaš.
Ďakujem @hannah22. S polenými slivkami je môj najobľúbenejší, s jabĺčkami som ešte neskúšala. Aj ten slaný môže byť zaujímavý, veď pridaj recept, ja ho uvítam :-)
tiginko
aha Katuška, mám marhuľovú verziu, zo špaldovej celozrnnej a ovsenej múky, a s kokosovým cukrom. Tým som posypala koláčik aj pred otočením, pekne do chrumkava skaramelizoval. Dobrota preveľká! Ďakujem za fajný recept a pozdravujem :-)


katka78
@Tiginko (23.6.2018 16:58) vyzerá skvelo, veľká škoda, že ho mám pred sebou iba na fotke. Ten kokosový cukor ho iste pozdvihol, mám rada jeho špecifickú chuť, no a v kombinácii s marhuľami.. ach jaj.. mana nebeská! Ďakujem za odozvu, maj sa pekne :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia