Jednoduchý kakaový koláč z jogurtu

cesminaz - fotkacesminaz, 6. apríla 2014
Jednoduchý kakaový koláč z jogurtu
Foto: cesminaz

Recept mám od mami,v ktorom je namiesto jogurtu písané sednuté mlieko.No ja som si to ulahčila a zamenila ho na jogurt ;-)) Koláčik je Zobraziť celý popisRecept mám od mami,v ktorom je namiesto jogurtu písané sednuté mlieko.No ja som si to ulahčila a zamenila ho na jogurt ;-)) Koláčik je velmi jednoduchý,rýchly,lacný a velmi chutný.Robievam ho ako rýchlovku pre deti,ked nemám náladu vypekat :-/ ale najmä ked chceme niečo sladké a zistím,že nemáme doma vajíčka..

20-25 minút
na 170 °C

Suroviny

450 g
1 1/2 dcl
3 - 4 dcl
1 dcl
5 dcl
2 ČL
3 PL




Postup

  1. 1

    Do jednej misky si nalejeme jogurt,pridáme 1,5dcl vody,cukor a premiešame metličkou.Cukor si dajte podla kyslosti jogurtu a podla chuti.Norma je okolo 3-4 dcl.Potom na 2-3krat zamiešame doňho múku,ktorú sme už dopredu zmiešali so sodou bicarbonou a s kakaom.Nakoniec pomaly zamiešame do masy olej.Vylejeme na pekáč (35x25)vytretí olejom a posypaný múkou.Pečieme na 170°C rozohriatej rúre 20-25minut.Skontrolujeme ihlou.

  2. 2

    Po vychladnutí môžme vrch potreť niakym džemom,alebo len posypať práškovým cukrom.Pre zmenu môžte dat do tohto koláča namiesto kakaa škoricu,alebo primiešať strúhaný kokos,alebo nahádzať pár višní či čerešní z kompotu ;-)

Diskusia k receptu

amelie
robím rovnaký, @cesmina , ale z kyslého mlieka, po mlieko chodím v Maďarsku na neďalekú farmu, usadí sa na ňom úžasná smotana:-) tento koláč je u nás obľúbený:-)))
cesminaz
@amelie aj podla original receptu od mami,ide do kolaca sednute-kysle mlieko.No kedze u nas sa mlieko nema cas skysliet :-)) zamenila som ho za jogurt,kedze ten mam vchladnicke stale :-) Mila @izabelka dakujem pekne za tvoje mile slova..no tvojim zakuskom sa nevyrovna ;-)
denyany
Poznám tiež s kyslým mliekom, ale aj jogurt je fajn. Už som ho davno nerobila. A rada doň pridávam sekané orechy, ak mám.:-)
eviana
Ďakujem za pripomenutie tohto receptu, nejedla som ho veru 100 rokov a super nápad s jogurtom, veľmi chválim a veru načim si ho pripomenúť :) 5*
cesminaz
@amelie ;-) dobry napad! @denyany aj s orechami je urcite dobry ;-) @eviana veru clovek zabuda na tie starsie recepty od babky a mami...kedze sa stale vymyslaju nove a nove...a komplikovanejsie. Kysle mlieko som zamenila za jogurt preto,lebo mlieko kym sedne,trva 2-3 dni :-( a ja nemam vo zvyku 2-3 dopredu planovat nas jedalnicek..co upeciem-co uvarim.Jednu si rozmyslim a podla toho robim ;-))) a preto je ten jogurt ovela praktickejsi ;-D
adojko
Dal by sa jogurt nahradiť kyslou smotanou? Neskúšal niekto? By som ho teraz upiekla narýchlo ;)
adojko
Riskla som to upiekla som ho z kyslej smotany a pridala som hrozienka a pomlete orechy...natrela som ho slivkovym lekvarom a chutil.Super rychly.
cesminaz
@adojko :-) no to som velmi rada,ze sa ti podaril ;-) a ze si dala vediet.Teraz aspon vieme,ze sa da nielen kysle mlieko nahradit jogurtom,ale aj jogurt kyslou smotanou ;-D no super!
filmarik
Prvy krat v zivote som piekol kolac a je jednoduchy a celkom sa podaril. pridaval som navyse hrozienka a natrel som to este lekvarom a posypal grankom :)
cesminaz
@filmarik ..to sa naozaj tesim,ze sisi vybral prave ten moj a ze sa tvoj "prvy" kolacik vydaril :-) Je naozaj velmi jednoduchy na pripravu,podla mna niet na nom co pokazit ;-) Urcite bol super aj s hrozienkami a natreti s lekvarom ;-P Dakujem za vyskusanie aj za tvoj komentar :-)
trubi
ja som nemala ani jogurt, ani kyslú smotanu, tak som pridala Acidko.
a bol výborný :)
cesminaz
@trubi ..to som velmi rada,ze sa ti kolacik podaril aj s Acidkom :-) Vdaka za vyskusanie a aj za informaciu,ze sa kolacik vyborne vydari aj s pouzitim Acidka :-P
cesminaz
@hruska89 :-) este som ho ako babovku neskusala,ale iste by sa dalo aj tak piect :-) Dakujem za komentik a som rada,ze chutil ;-P
anikahl18
Upeceny!! Super mäkký . Bez dzemu len cukor na vrchu. Nechcela som hodnotiť pred upečením pretože ke to v chuti nie ako jedlo vyzerá. Jednoduchý ale veľmi chutný. Vdaka za recept. Keby bolo hodnotenie tak tu by bolo 5*
používateľ nemá avatar
5k1
5k1
Prepáčte ale horsie napísaný recept som naozaj este nevidel.. 5dcl múky ? 3-4dcl cukru? povedzte mi kde vás to ucili ze sa múka a cukor uvádza v DCL ? nie nahodou na gram? dkg, g, kilo hoci čo.. ale NIKDY nie DCL... dcl sa použúva pri vode, olej, mlieko atď.. na tomto svete neexistuje prevodník DCL na gram..
cesminaz
@5k1 (18.10.2023 10:59)

Tak to ste ešte asi nenatrafil na hrnčekový alebo lyžicový recept :-)) Zadajte si tu vo vyhladávači a hned vám ich vyhodí niekolko. Podla mňa budete zhrozený tými receptami 😁😁 Vdaka za pozastavenie a komentár, pekný večer.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia