Čokoládové rožteky
Čokoládové rožteky

Jednoduché čokoládové rožteky fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 1. augusta 2019
Jednoduché čokoládové rožteky (fotorecept)
Foto: cesminaz

Rohlíčky z jemného kysnutého smotanového cesta plnené kúskami čokolády a posypané škoricovým cukrom :-) Na výlet alebo víkendové raňajky ako stvorené.

20 ks
porcií
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
700 g
200 g
200 g hustá
1 ks
2 dl
0,5 dl
2 PL čerstvá
1 bal.
1 KL
0,5 KL
30 g čerstvé
Na posypanie:
Na potretie:
podľa potreby
1 ks
Na plnenie:
200-300 g




Postup

  1. 1

    Múku, cukor, soľ a sódu bikarbónu si najprv v jednej miske premiešame lyžicou. Potom pridáme bielok, olej, hustú smotanu a v mlieku napučané kvasnice. Vypracujeme jemné, od polomäkkého mäkkšie cesto, ktoré sa ešte pomerne lepí, ale také má byť :-) Cesto pomocou trochy múky len trošku vymiesime do bochníka, poprášime múkou a necháme cca 30-40 minút kysnúť.

    Jednoduché čokoládové rožteky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ako plnku si pripravíme čokoládu, celkom podľa vašej chuti :-) A na posypanie rohlíčkov si zmiešame trocha cukru so škoricou. Kto nechce, tak posypať nemusí, ale s čokoládou to veľmi ladí :-)

    Jednoduché čokoládové rožteky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto vyvaľkáme do veľkého kruhu (50-55 cm) a potrieme ho celý olejom pomocou štetca - cca 3 cm od kraja vynecháme, tam pôjde čokoláda. Následne kruh pokrájame najprv na 4 časti a potom každú časť ešte na 5 tenkých trojuholníčkov. Na každý dáme 2-3 kocky čokolády a zľahka skrútime podľa obrázku do tvaru rožteka.

    Jednoduché čokoládové rožteky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rohlíčky dáme na plech s papierom, potrieme žĺtkom, ktorý sme zmiešali s 1 PL oleja a posypeme vrch rohlíčkov škoricovým cukrom. Rohlíčky dáme ihneď piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 15-20 minút. Sú to menšie rohlíčky, takže sa dlho nepečú, treba si to sledovať.

    Jednoduché čokoládové rožteky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A tu už krásne upečené a voňavé rohlíčky ;-) Tie čo ste nepocukrovali, môžte natrieť kúskom masla ak chcete, ale inak netreba :-)

    Jednoduché čokoládové rožteky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rohlíčky sú výborné, cesto ľahučké a veľmi chutné. Čokoláda je vo vnútri zmäknutá a pri zahryznutí fantasticky ladí s jemne chrumkavou škoricovou kôrkou ;-P Prajem dobrú chuť!

    Jednoduché čokoládové rožteky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...a striedka :-) Rohlíčky sú najlepšie za čerstva, v deň pečenia!

    Jednoduché čokoládové rožteky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

terunka
Hustá smotana - myslíte kyslú pochúťkovú smotanu ?
haji
Další krásné, utešené rozteky, k tomu s čokoládou. Krásná práce, postup i fota! Zatlačím slzu a půjdu spát, místo oveček, tvoje rožteky, milá Cesmínko, budu počítat.
cesminaz
@Terinka :-)) dakujem krásne,si zlatá.Pozdravujem! @Elenas @Finczi @Haji dakujem vám krásne za pristavenie a milé komentíky :-) Som rada,že sa vám rožky páčia. @Terunka kedže ja bývam v madarsku,tak neudávam konkrétnu smotanu.Píšem sem do receptov väčšinou len tak že "hustá smotana".U nás máme dve smotany,a to 12% a 20%nú a obe sú velmi husté.Z tých dvoch by bolo jedno že ktorú použijete.Ale kedže na Slovensku sú ako tu stále počujem viaceré smotany,tak si už každý musí vybrat sám z toho výberu tú správnu :-) Čiže tú,ktorá je hustá :-) Pekný večer prajem všetkým.
izabella929
@cesminaz , moja milá už zase útočíš na moje moje chuťové poháriky...až sem cítim vôňu čerstvo upečených koláčikov, ktoré aj ja milujem...už možno cez zimu budem mať viac času na takéto fajnotky..)jeden recept je lepší ako druhý, proste s kysnutým cestom to vieš..nech sa ti darí aj tvojej rodinke..
hubata
My sme milovníci čoko a tento recept je ako stvorený pre nás. Vďaka @cezminaz za krásny, zrozumiteľný recept vhodný aj na horúce leto, lebo ani deti nemajú šancu sa zababrať čokoládou na kúpalisku..............
ritousek
Také by mě zajímalo jaká smetana je myšlená - sladká nebo zakysaná? Jinak rohlíčky vypadají báječně, chtěla bych je zkusit upéct. Děkuji za recept :-).
cesminaz
@Izabella929 (2.8.2019 17:23)

Dakujem krásne za tvoje milé slová a pochvalu :-) Naozaj zbožňujem s kysnutým cestom robit a aj ho jesť ;-)) Prajem ti pekný víkend milá @Izabelka :-)
cesminaz
@Hubata :-) veru tu sa s čokoládou nezababrú,je vo vnútri.Budem rada ak vyskúšaš,sú velmi chutné.Pekný víkend prajem! @Ritousek ked máš na výber,tak radšej nasladlej chuti :-) Hlavne nech je hustá a netečie.
ywett
Jednoduché, ale krásne ako všetky tvoje lákavé výtvory ;-)
siuuu
Vyzerajú super ... uložím si a niekedy vyskúšam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia