Jednoduchá varená špargľa s pečenými zemiakmi a prosciuttom

Autor receptu: jarco

Konečne som zachytil špargľovú sezónu. Vypytoval som sa už zo dva týždne, ale v Carrefoure mi tvrdili, že sezóna sa ešte nezačala. A medzitým už mali v Kauflande špargle plné regály, ako som sa dozvedel od známych... Síce nemali moju obľúbenú zelenú, len záhorácku bielu. Hlavne že je čerstvá a lokálna :-) Kúpil som a takto som si ju dnes urobil. Čo najjednoduchšie, aby som si naozaj užil chuť sezónnej zeleniny.

4
porcie
15 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Postup

  1. Úplne na začiatku som zapol rúru, pretože pečenie zemiakov ja časovo najnáročnejšia časť prípravy. Umyl som skoré zemiaky (vyberajúc čo najväčšie kusy) a rozkrájal ich na dve ploché polovice. Uložil som ich šupkou dole na olejom vymastený plech a ešte pokvapkal olejom. Dobre som ich posolil - trasením z lyžičky, neskúšajte to soľničkou, bolela by vás ruka :-) Plech som vložil do rúry na cca 20 minút pri 200 stupňoch. Presný čas a teplota závisí od zemiakov a rúry, môj návod neberte doslovne.
  2. Dal som variť vodu do veľkého hrnca, v ktorom zvyčajne varím cestoviny (špeciálny úzky hrniec na špargľu žiaľ nemám), jemne som ju osolil. Kým sa voda v hrnci zohrievala, ošúpal som (s pomocou Lucky, mojej 11-ročnej dcéry :-) škrabkou na zeleninu špargľu. Klasicky od hlavičky smerom nadol. Hrubé dolné konce som predtým poodlamoval v mieste, kde to išlo prirodzene samé. Očistenú špargľu som dal variť do mierne osolenej vody na cca 10 minút. Odporúčam špargľu neprevárať, je to síce otázka osobného vkusu, ale ja osobne ju mám rád chrumkavú.
  3. Nachystal som si pláty talianskeho prosciutta (môžete použiť aj inú kvalitnú šunku podobného typu) a kúsky masla.
  4. Keď sa zemiaky upiekli a špargľa uvarila, upravil som porcie na taniere (špargľu omaslil a obalil v šunke), na zemiaky dal tiež po kúsku masla, posypal čerstvou pažítkou a podával.