Jednoduchá varená špargľa s pečenými zemiakmi a prosciuttom

jarcoJarco, 45 ročný muž, Bratislava, 27. apríla 2010 21:15
Ďalšie jeho recepty »

Jednoduchá varená špargľa s pečenými zemiakmi a prosciuttomFoto: jarco

Konečne som zachytil špargľovú sezónu. Vypytoval som sa už zo dva týždne, ale v Carrefoure mi tvrdili, že sezóna sa ešte nezačala. A medzitým už mali v Kauflande špargle plné regály, ako som sa dozvedel od známych... Síce nemali moju obľúbenú zelenú, len záhorácku bielu. Hlavne že je čerstvá a lokálna :-) Kúpil som a takto som si ju dnes urobil. Čo najjednoduchšie, aby som si naozaj užil chuť sezónnej zeleniny.

4
porcie
15 min
príprava
20 min
na 200 °C

Suroviny

Postup prípravy

  1. 1

    Úplne na začiatku som zapol rúru, pretože pečenie zemiakov ja časovo najnáročnejšia časť prípravy. Umyl som skoré zemiaky (vyberajúc čo najväčšie kusy) a rozkrájal ich na dve ploché polovice. Uložil som ich šupkou dole na olejom vymastený plech a ešte pokvapkal olejom. Dobre som ich posolil - trasením z lyžičky, neskúšajte to soľničkou, bolela by vás ruka :-) Plech som vložil do rúry na cca 20 minút pri 200 stupňoch. Presný čas a teplota závisí od zemiakov a rúry, môj návod neberte doslovne.

    Jednoduchá varená špargľa s pečenými zemiakmi a prosciuttom - obrázok 1
  2. 2

    Dal som variť vodu do veľkého hrnca, v ktorom zvyčajne varím cestoviny (špeciálny úzky hrniec na špargľu žiaľ nemám), jemne som ju osolil. Kým sa voda v hrnci zohrievala, ošúpal som (s pomocou Lucky, mojej 11-ročnej dcéry :-) škrabkou na zeleninu špargľu. Klasicky od hlavičky smerom nadol. Hrubé dolné konce som predtým poodlamoval v mieste, kde to išlo prirodzene samé. Očistenú špargľu som dal variť do mierne osolenej vody na cca 10 minút. Odporúčam špargľu neprevárať, je to síce otázka osobného vkusu, ale ja osobne ju mám rád chrumkavú.

    Jednoduchá varená špargľa s pečenými zemiakmi a prosciuttom - obrázok 2
  3. 3

    Nachystal som si pláty talianskeho prosciutta (môžete použiť aj inú kvalitnú šunku podobného typu) a kúsky masla.

    Jednoduchá varená špargľa s pečenými zemiakmi a prosciuttom - obrázok 3
  4. 4

    Keď sa zemiaky upiekli a špargľa uvarila, upravil som porcie na taniere (špargľu omaslil a obalil v šunke), na zemiaky dal tiež po kúsku masla, posypal čerstvou pažítkou a podával.

    Jednoduchá varená špargľa s pečenými zemiakmi a prosciuttom - obrázok 4
ohodnoť recept:
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist