Jednoduchá varená špargľa s pečenými zemiakmi a prosciuttom

Jednoduchá varená špargľa s pečenými zemiakmi a prosciuttom
Foto: jarco
jarcoJarco, recept pridal: 27. apríla 2010 21:15Ďalšie jeho recepty

Konečne som zachytil špargľovú sezónu. Vypytoval som sa už zo dva týždne, ale v Carrefoure mi tvrdili, že sezóna sa ešte nezačala. A medzitým už mali v Kauflande špargle plné regály, ako som sa dozvedel od známych... Síce nemali moju obľúbenú zelenú, len záhorácku bielu. Hlavne že je čerstvá a lokálna :-) Kúpil som a takto som si ju dnes urobil. Čo najjednoduchšie, aby som si naozaj užil chuť sezónnej zeleniny.

Suroviny

4
porcie
15
minút
príprava
20
minút
na 200 °C

Postup prípravy receptu

1

Úplne na začiatku som zapol rúru, pretože pečenie zemiakov ja časovo najnáročnejšia časť prípravy. Umyl som skoré zemiaky (vyberajúc čo najväčšie kusy) a rozkrájal ich na dve ploché polovice. Uložil som ich šupkou dole na olejom vymastený plech a ešte pokvapkal olejom. Dobre som ich posolil - trasením z lyžičky, neskúšajte to soľničkou, bolela by vás ruka :-) Plech som vložil do rúry na cca 20 minút pri 200 stupňoch. Presný čas a teplota závisí od zemiakov a rúry, môj návod neberte doslovne.
Jednoduchá varená špargľa s pečenými zemiakmi a prosciuttom - obrázok 1

2

Dal som variť vodu do veľkého hrnca, v ktorom zvyčajne varím cestoviny (špeciálny úzky hrniec na špargľu žiaľ nemám), jemne som ju osolil. Kým sa voda v hrnci zohrievala, ošúpal som (s pomocou Lucky, mojej 11-ročnej dcéry :-) škrabkou na zeleninu špargľu. Klasicky od hlavičky smerom nadol. Hrubé dolné konce som predtým poodlamoval v mieste, kde to išlo prirodzene samé. Očistenú špargľu som dal variť do mierne osolenej vody na cca 10 minút. Odporúčam špargľu neprevárať, je to síce otázka osobného vkusu, ale ja osobne ju mám rád chrumkavú.
Jednoduchá varená špargľa s pečenými zemiakmi a prosciuttom - obrázok 2

3

Nachystal som si pláty talianskeho prosciutta (môžete použiť aj inú kvalitnú šunku podobného typu) a kúsky masla.
Jednoduchá varená špargľa s pečenými zemiakmi a prosciuttom - obrázok 3

4

Keď sa zemiaky upiekli a špargľa uvarila, upravil som porcie na taniere (špargľu omaslil a obalil v šunke), na zemiaky dal tiež po kúsku masla, posypal čerstvou pažítkou a podával.
Jednoduchá varená špargľa s pečenými zemiakmi a prosciuttom - obrázok 4



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • evas13, 27. apríla 2010 o 22:18
    @jarco toto je niečo jednoduché a veľmi dobré.


  • babidka, 27. apríla 2010 o 22:58
    mnam:-))))))))))))))))))))))))))))))


  • 2010, 28. apríla 2010 o 03:47
    jarco,
    Moje jedlo absolutne super.


  • janadelfi, 28. apríla 2010 o 07:26
    Vyzerá to super, zemiačiky robím takisto, ale špargľu som nerobila.... ale skúsim... ešte preliať nejakým super dresingom a som najedená.... Dávam palec hore. Foto pekné....


  • alexdidi, 28. apríla 2010 o 07:46
    Úžasné, milujem špargľu.


  • ikaika, 28. apríla 2010 o 08:54
    No, spargla je super, ale este lepsia a zdravsia je, ak ju iba parite, nie varite. Zostane chrumkava, pritom makka a chutna. Iba treba dat pozor pri nakupe spargli, musia byt krehke, nie "žochnate".


  • jerica, 28. apríla 2010 o 09:04
    Tak tento recept sme preberali v noci s kamarátkou , kamarátka žije v nemecku , majú s manželom reštauráciu a spomenula , že sú dni špargle , tak si prelúska recepty zo Slovenska.


  • jarco, 28. apríla 2010 o 10:13
    @ikaika - ja zvyčajne všetku zeleninu robím na pare, dokonca aj zemiaky. Ale bielu špargľu radšej varím, bývajú to dosť hrubé kúsky. Raz som skúšal na pare a trvalo to strašne dlho (nemám špeciálny parný hrniec, používam len také naparovacie sitko). Zelená špargľa to je iná vec, tej stačí pár minút hocijakej tepelnej úpravy. Dá sa jesť aj surová, resp. preliata vriacou vodou.


  • jarco, 28. apríla 2010 o 10:20
    Kedysi som sa nevedel dojesť špargle s holandskou omáčkou. Lenže potom došli zásoby, minulo sa veľké foodservisové balenie omáčky v prášku, ktorú stačilo povariť s mliekom a pridať trochu masla, a podobný produkt som v bežných obchodom nevidel. Na to, aby som robil holandskú omáčku poriadne, z čerstvých vajec vo vodnom kúpeli, nemám nervy ani čas. Navyše mi zistili prudko zvýšený cholesterol :-) Takže z núdze cnosť, prišli sme na to, že nám rovnako chutí špargľa len s kúskom masla alebo nejakého lepšieho margarínu :-)


  • sjuz, 28. apríla 2010 o 11:08
    Je dostať aj Holandskú v krabici, je výborná:). Ja som robila zelenú zapekanú s Grana Padano, len tak samotnú...Recept vyzerá super, hlavne sa už teším na nové zemiačky...


  • frezia68, 28. apríla 2010 o 17:22
    Láka ma to vyskúšať,ak trafím niekde na čerstvú šparglu.


  • danenka, 29. apríla 2010 o 04:45
    no ale tento recept vyzera dobre :) ja keď pečiem zemiaky v rúre, dám papier na pečenie pod zemiaky a trošičku ich okrem osolenia pokvapkám olejom


  • tinca, 29. apríla 2010 o 19:42
    No Jarco, budeš musieť papať diétnejšie, si ešte mladý na vysoký cholesterol,dávaj bacha lebo to môže mať pokračovanie v ďalších chorobách /diabetes a.p./. Na tú tvoju diagnózu mal byť recept takýto: varená špargľa s varenými zamiakmi s petržl. vňaťou, ani to maslo ani žiadna holandská omáčka. Ináč recept nemá chybu, ako vždy.


  • bublika, 1. mája 2010 o 19:48
    jarco ak by si chcel zelenu tak si sprav vylet do Velkych Levar. Prave tam bol moj drahy a priniesol.mnam zajtra pridu nasi na obed uz sa nam zbiehaju slinky.asi to dame s grilovanou panenkou a holandskou omackou :) inac je krasna tenucka a chrumkava zjedla som ju len tak jednu na surovo ;)


  • cinkla, 13. mája 2010 o 20:24
    Aj mne sa dnes spargla vydarila. Povarila som ju 10 min. v ochutenej vode (sol, stevia, aceto balsamico ) k tomu opecene nove zemiaky a za lyzicu holandskej omacky . Bolo to jedlo pre fajnsmekrov. Ta omacka bola vlastne vynimocna - podavala som ju so sparglou prvy raz. Jednoducho k tej spargli pasuje. Radsej si dame v ine dni nieco dietnejsie


  • helca103, 12. októbra 2010 o 00:04
    kedže špargla v našej rodine nebola na jedálničku je na čase s nou začať a tento recept vyzerá veľmi dobre takže KK.


  • gnoca, 5. mája 2012 o 14:46
    ukladam do KK, velmi dobra ispiracia


  • lenaer, 4. mája 2013 o 17:06
    perfektná inšpirácia!!! tak jednoduché a taká gurmánska špecialita!! hor sa na špargľu!!


  • jamarlen, 4. mája 2013 o 22:23
    mňam


  • sebo, 14. mája 2013 o 21:59
    Výborný recept. :) Prikladám pár tipov ako správne vybrať, uskladniť a uvariť špargľu. Viac v článku » www.i-potraviny.sk/spargla-ako-ju-spravne-vybrat-v-obchode...



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Vipavská cesnačka
Prichádza zima, prídu (dúfajme) i tuhšie dni. Bude si treba dať do úst čosi sýte, horúce a zdravé. Ponúkam vám čosi, čo spĺňa takúto predstavu.

Predvianočné obdobie – magický čas kúziel a čarov
Aj keď vonku to tento rok veľmi nevyzerá na to, že by sa Vianoce blížili, predsa len, keď nazrieme do kalendára, zistíme, že tu už budú čo nevidieť. O týždeň začína prvou adventnou nedeľou advent – najmagickejšie obdobie roka.

Od mágie k borovičke
- Inzercia -
Borievka obyčajná je všetko, len nie obyčajná! Lahodné srdce Spišskej borovičky – tekutého klenotu, ktorý nám závidia až za hranicami – bolo odpradávna súčasťou tajomných magických rituálov u nás i vo svete.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 48/2014: Zabíjačkové dobroty Zabíjačkové dobroty
Časopis Varecha v piatok 28. novembra v denníku Pravda.


TOPlist