Pórová polievka

Jednoduchá pórová polievka s obláčikmi

Autor receptu: imaginarium

Jedna z mojich najobľúbenejších polievok. Varím ju aj pre svojho drobčeka a ten jej tiež vie sfutrovať plný tanier. Plus tie mäkučké, nadýchané krupicové halušky milujem ♥

5 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na masti alebo oleji si osmažíme pór nakrájaný na tenké kolieska alebo ešte menšie časti, ak varíte pre malé deti :) Keď začne voňať, tak pridáme očistené zemiaky nakrájané na drobné kúsky a zalejeme vodou podľa toho, aké množstvo chceme. Dochutíme soľou a počkáme, kým sa zemiaky uvaria. Zatiaľ si pripravíme cesto na halušky.
  2. Keď zalejeme polievku vodou, tak si nachystáme cesto na obláčiky, lebo je dobré, ak chvíľu postojí. Zmiešame jedno vajíčko, lyžicu masti a krupicu. Množstvo je orientačné, cesto musí mať polotuhú konzistenciu. Necháme krupicu napučať, kým sa neuvaria zemiaky.
  3. Keď sú zemiaky uvarené, tak z polievky odoberieme dve naberačky hustého, rozmixujeme a vrátime do polievky, čím ju zahustíme. (Kto chce, môže zahustiť klasicky múkou.)
  4. Halušky hádžeme do vriacej polievky. Stačí naberať na špičku lyžice, lebo zdvojnásobia svoj objem, tak aby ste nemali namiesto obláčikov búrkové mraky :) Počkáme, kým sa halušky uvaria a môžeme podávať. Halušky skontrolujeme tak, že jednu rozrežeme a ak je rovnaká v strede ako na okraji, tak sú hotové.
  5. Táto polievka je výborná, lebo pór je dosť aromatický sám o sebe, takže netreba tam nijaké ďalšie dochucovadlá.