Jednoduchá polievka z hlivy

pacun110 - fotkapacun110, 9. apríla 2012
Jednoduchá polievka z hlivy
Foto: pacun110

Hliva je krásna,hliva je chutná,hliva je voňavá,hliva je zdravá, hliva je priaznivopôsobiaca na obranyschopnosť organizmu, hliva je perilstatická voči črevám ,hlivu má každý rád.A Zobraziť celý popisHliva je krásna,hliva je chutná,hliva je voňavá,hliva je zdravá, hliva je priaznivopôsobiaca na obranyschopnosť organizmu, hliva je perilstatická voči črevám ,hlivu má každý rád.A preto si treba variť hlivovú polievku. A ako? No,predsa aj takto -

4-6
porcie
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 gr čerstvá
120 gr
200 gr
140 ml
30 gr
60 gr
10 gr




Postup

  1. 1

    hlivu - klobúčiky nakrájam na pásiky,stopky nezahodím a cibuľu nakrájam tiež.

    Jednoduchá polievka z hlivy - obrázok 1
  2. 2

    cibuľu opražím na masti,posolím a okorením,zasypem mletou červenou paprikou,pridám pokrájanú hlivu a cverničkou spojené stopky - to,aby sa lepšie vyberali z hotovej polievky,keďže sú nejedlé.

    Jednoduchá polievka z hlivy - obrázok 2
  3. 3

    keď to,všetko,trochu podusím a pustí mi to šťavu,tak tam pridám,pre vôňu, kus kože z domácej slaniny a podlejem horúcou vodou.

    Jednoduchá polievka z hlivy - obrázok 3
  4. 4

    pridám nadrobno nakrájané zemiaky a dusím,pomaličky ďalej.

    Jednoduchá polievka z hlivy - obrázok 4
  5. 5

    keď zemiaky skorozmäknú,tak do polievky vlejem kyslú smotanu osolenú,okorenenú a rozmiešanú s hladkou múkou a doplním na požadované množstvo.

    Jednoduchá polievka z hlivy - obrázok 5
  6. 6

    ešte povarím,vyberiem stopky na cverničke,prípadne dochutím soľou,či korením.

    Jednoduchá polievka z hlivy - obrázok 6
  7. 7

    ozdobím vniatkou a pekne všetko spapkám... Dobrú chuť vám!!!

Diskusia k receptu

tinkad
vyborna polievocka, len jedna otazocka - odkial mas, ze stopky hlivy su nejedle? prave stopky obsahuju najvussi podiel beta glukanu...
morenajea
"Hliva obsahuje množstvo minerálnych látok, ako draslík a fosfor. Taktiež obsahuje rôzne mikroelementy ako zinok, selén, chróm, meď, bór, jód a vitamíny B12 a D2. Jednou z najdôležitejších zložiek tejto huby je však beta glukán. Beta glukan je doporučený užívať: pri onkologických ochoreniach na dosiahnutie podporného efektu pred, počas a po operačnej, chemo alebo rádioterapeutickej liečbe; pri vírusových, bakteriálnych, plesňových a parazitárnych infekčných ochoreniach; pri následkoch fyzického alebo psychckého stresu; pri ochoreniach v dôsledku oslabeného imunitného systému; pri syndróme chronickej únavy; pri auto imúnnych ochoreniach alergiách; pri selektívnom znižovaní LDL cholesterolu a triglyceridov v krvi; pri diabetes mellitus; pri zvýšenej expozíci žiarenia UV žiarenie, diaľkové lety, RTG, rádioterapií atď; pri chronických infekčných gynekologických ochoreniach. Najviac tejto látky sa nachádza v stopke."
cien
No ja neviem o tom že by stopky z hlivy boli nejedlé, my ich doma konzumujeme úplne v pohode očistené umyté ich šupnem do hrnca a hotovo. Nikomu sa ešte nič nestalo ani nebolo nevolno. Neviem kto vymyslel takú hlúpu fámu. :-)
radost
vdaka @cien
že si ma sem naviedla...dobrá polievka..dlhooo som ju nejedla...pravdaže-aj so stopkami-oni sú tvrdšie-ako klobúčiky-to je všetko...treba ich dať dusiť-variť-skôr...:-))
pacun110
Ospravedlňujem sa všetkým za zavádzajúcu informáciu - v pojme "nejedlé" som mal na mysli tvrdé,dlhšie variteľné,ťažšie stráviteľnejšie. Prepáčte ,prosím,nabudúce budem citlivejšie hľadať vhodné slová....
janealli
Varila som ju dnes, dala som aj kyslú smotanu aj smotanu na varenie a je vynikajúca. U nás idú všetky smotanové. Vďaka!
hralka
dlho som ju už nejedla,ja stopky nakrájam na tenúčko a dusím spolu a nie sú tvrdé,je to výborná a zdravá polievočka
dandika1
@morenajea dakujem za vysvetlenie varim polievku z hlivy,ale teraz budem viac tiez ju potrebujem jest. VELKA VDAKA:::
elba
polievka je výborná,často ju doma varíme a stopky ak sa mi nechcú variť skôr tak dávam sušiť a potom len podrvím a pridávam trebárs aj do mäsa alebo do zeleninových polievok




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia