Jaternicová kaša zo šošovice

sovka62 - fotkasovka62, 21. februára 2010

Toto jedlo si môžu pripraviť ľudia, ktorí nemôžu, alebo nechcú jesť pravú jaternicovú kašu, ale predsa na ňu majú chuť. Netvrdím, že chutí presne Zobraziť celý popisToto jedlo si môžu pripraviť ľudia, ktorí nemôžu, alebo nechcú jesť pravú jaternicovú kašu, ale predsa na ňu majú chuť. Netvrdím, že chutí presne rovnako, ale je to dosť dobrá napodobenina.

30 minút
príprava

Suroviny

1 a 1/2 šálky
1  šálka
2  ks
3 strúčiky




Postup

  1. 1

    Ryžu udusíme. Šošovicu uvaríme s jednou cibuľou a dvomi strúčikmi cesnaku v osolenej vode domäkka. Precedíme a vodu odložíme.

  2. 2

    Na oleji speníme jednu cibuľu pokrájanú nadrobno. Odložíme z ohňa, pridáme pretlačený strúčik cesnaku a premiešame s horúcou cibuľou. Pridáme soľ, čierne korenie, majoránku, premiešame. Nakoniec pridáme ryžu a šošovicu a dôkladne všetko zmiešame. Ak je kaša príliš hustá, rozriedime ju vývarom zo šošovice. Podávame s chlebom, alebo s varenými zemiakmi.

Diskusia k receptu

kuchticka
Iste tento recept vyskusam, hodi sa teraz v poste ked nechceme jest vela masa. Manzelovi musim "pribalit" kusok z predosleho dna.
jezibabka1
o tomto recepte počula aj moja mamka, len nevedela, čo presne k tomu treba, takže ďakujeme, vyskúšame.
sovka62
Tak skúšajte, ženušky. Ja som to nezapekala, ale možno to nie je zlý nápad. Pre ten prípad by asi hodilo o niečo viac oleja, aby sa to malo na čom zapiecť. Skúsim aj ja.
sovka62
Martinka, postrehla som, že asi dodržujete delenú stravu. Ak budete šetriť olejom, toto je vlastne jedlo z rastlinnej skupiny. Vymyslela som to vtedy, keď som aj ja delila. Inšpiráciou mi bol akýsi tuším indický recept, tak som si to poupravovala, aby pripomínal tú jaternicovú kašu (hlavne koreniny). Vtedy som vymýšľala, čo by som jedla, aby som sa neprehrešila a aby som sa aj najedla, ale veľmi dlho som nevydržala, hlavne preto, že sa akosi nedostavoval výsledok. Tak som to vzdala , ale našťastie sa mojich dvanásť kíl kamsi zázračne stratilo, keď som prestala brať hormóny. Brala som ich desať rokov, predpísali mi ich po operácii, keď ma gynekológovia čiastočne predpitvali, aby pataológ neskôr nemal toľko roboty. Keď som lieky konečne mohla vysadiť, kilá zmizli tak nenápadne, ako sa pôvodne objavili. Hlavne, že mi celé tie roky lekári tvrdili, že sa z nich nepriberá.
martina34
už si plánujem, aké suroviny použijem, ryžu pololúpanú, trochu olivového oleja, na ktorý som si dlho nevedela zvyknúť... ostatné aj môže byť, akurát, že v delenej strave sa nedoporučuje konzumácia strukovín, ale raz za čas... a po podrobnom prečítaní kníh od Bukovského, šošovica je super. Takže po niekoľkých mesiacoch je to už nie len delená strava ale delená strava spolu s radami Bukovského. Ja som hlavne vylúčila všetko tučné, zmenšila porcie, už nejem jedenkrát denne ako predtým, celý deň nič a keď prídem z roboty, tak koniec.... teraz jem pravidelne každé štyri hodiny a teraz pijem, čo pred tým som mohla zmerať do pol litra tekutín aj s kávou. Večer po 17 už len ovocie, predtým, keď som prišla z práce 17,30 som len začínala jesť. Ja sa len bojím jedného, že dlho nevydržím a znova priberiem.
sovka62
Martinka, nenapísali ste hlavné - ide tá váha dole? Predpokladám, že áno, mne sa tiež osvedčilo jesť viackrát denne, už to samo spôsobí, že telo prestane blázniť a ukladať tuk aj z vody.
martina34
áno, ide váha dole, od októbra 12 kg, k tomu trocha cvičenia.... toto je asi jediná dieta, čo u mňa zaberá :)
alena45
Fíha, dobrý nápad. Kolegyňa mi poradila nejaký francúzsky recept, podusená ochutená šošovica a zvlášť uvarená ryža. Podáva to s hruškovým kompótom. Najprv mi to pripadalo divné, ale už som to viackrát robila, a mala som dobrý pocit v brušku.
Ale ten tvoj recept je taký slovenský, taký náš, taký fajn.
sovka62
A mne sa zase pozdáva ten Tvoj, vyzerá to chutne a na hruškový kompót sa mi až zbehli sliny. Keď tak rozmýšľam, kompót (akýkoľvek) som nejedla už niekoľko rokov, väčšinou jeme čerstvé šaláty. Ale raz za čas by mi dobre padol.
cinkla
Tesim sa na vyskusanie, vyzera to velmi dobre ...
83venusa
Mame odskusane, vyborne, sama som sa prekvapila ake to bolo chutne a podobne jaternicovej kasi.
sovka62
@83venusa : potešila si ma, som rada, že vám chutilo. A dobre, že si mi ju pripomenula, zase ju raz spravím, teraz naozaj nie je počasie na pravé jaternice, ale chuť by bola.
martamm
Páči sa mi tento recept, vyskúšam ho čím skôr....
margaretka28
@sovka ,presne takto to robievala moja mama a teraz aj ja,len my ju vždy necháme vychladnúť,potom dáme na panvicu masť,alebo olej a kašu dáme zohriať,najskôr na prudkom plameni premiešať a potom stiahnuť,aby sa spodok pripiekol,k tomu krajec jak sa patrí a uhorka,v zime to robievam dosť často a podobne aj z fazule.:-))
martamm
Mám práve uvarenú šošovicu, ryža natural je doma, tak to vyskúšam, už sa teším...
martamm
martina34, vydržíte delenú stravu celý život? Lebo ak nie, po jej ukončení všetky kilá nabehnú späť, viem to z vlastnej skúsenosti. Lepšie je papať malé porcie 5-6 krát denne a večer už žiadne ovocie, radšej zeleninu a bielkoviny s malou prílohou. Možno so mnou nebudete súhlasiť,ale presvedčíte sa sama....
popoluska340
Super receptik,akurat manzel bude mat zajtra jaternicku+ krvavnicku.Take ja nemusim,spravim si na obedik,s kyslou uhorkou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia