Jaternice (hurky)

Jaternice (hurky)
Foto: honestka
honestkaHonestka, recept pridal: 30. mája 2010 17:42Ďalšie jeho recepty

Ked sme sa uz vychystali robit zabijackove dobroty, urobili sme si aj par kilo ryzovych jaterniciek

Postup prípravy receptu

1

Maso, bočik, pečen, jazyk uvaríme do mäkka, pomelieme na mlynčeku s väčšími dierkami, zomelieme aj cesnak, aj nakrájanú, osmaženú cibuľu, pridáme koreniny, soľ, uvarenú ryžu, krupky, pridame troska vody v ktorej sme varili maso a vsetko dobre premiešame a nechame aspon hodinu postat. Potom este dochutíme koreniny ak potrebne. Hotovu masu plníme do cistych čriev, ktoré na koncoch zaviazeme na hrčku, alebo použijeme šparatka, ktore dobre zakrutime a potom prepichneme- aby sa kasa nedostala von. Zvolime si velkost a snazime sa dodrzat tuto mierku, co je dolezite aj pri obvarani, aby sa nam hurky rovnomerne uvarili, ale pritom sa nerozvarili. Pri velmi slabom ohni ich varime vo vode v ktorej sme varili mäso asi 5 minut. Jaternicky necháme vychladnúť. Jaternicky pecieme velmi pomaly, aby nepukali-popichame ich nozikom a na panvicu dame troska masti (mozeme podliat troska vodou) a zapecieme do chrumkava. Podavame s klobasou, horcicou, chrenom, nakladanou cviklou, calamadou,chilli paprickami, uhorkami a vobec dobrotami, ktore nam chutia.
Jaternice (hurky) - obrázok 1

2

Vodu, kde sa všetko varilo mozeme dalej použit ako 'ovarovú polievku', vredy do nej dosypem troska ryze a krupkov aby bola hustejsia a pretoze niektora jaternicka aj pukne-nevadi, toto je v polievke vitane. Dochutíme ju majoránkou, korením, cerstvym cesnakom, solou alebo kto ma rad aj mletou sladkou paprikou. Podávame s cerstvym chlebom, alebo aj s opecenym nakrájaným na male kocky. Cheers!
Jaternice (hurky) - obrázok 2



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 2 ľudia (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • sjuz, 30. mája 2010 o 20:47
    no akéé hody:), honestka!


  • evas13, 30. mája 2010 o 23:29
    ...mňam, honestka to súú dobroty.


  • sracz, 31. mája 2010 o 02:13
    Detto á la Slovenské klobásky v Canade! Super! Fasa! Extra príma! Voňajú a chutia aj na juh od Vás v Des Moines Iowa! Dovolím si pridať malú radu do budúcnosti - možno sa Ti zíde. Jaternice (aj tu za morom) varím v klasickej nákupnej taške zo sieťoviny a po krátkom povarení (ja iba 2´- 3´) ich vytiahnem a aj si sieťkou hneď ponorím do studenej vody (pridávam aj kocky ľadu z mrazáku) iba na 1´. Skutočne dobrá práca! A aj ja Ti závidím (ale na druhej strane zo ♥ prajem) Tvojho zručného pomocníka. Možno ho časom aj ja budem mať možnosť priučiť majstrovstvu zabíjačkového kumštu staroblaškovského rodu. Veľa úspechov a dobrú chuť!


  • satin222, 31. mája 2010 o 06:35
    Výborný recept na jaternice..........


  • babav, 31. mája 2010 o 06:42
    Na zapadnom Slovensku sme ich volali crevka.Teraz sa mi o nich uz moze iba snivat,alebo ist navstivit domovinu ,tam ich robia chutne.
    Tvoj recept nema chybu,je v nom vsetko co do nich patri,okrem muskatoveho orecha a zazvoru,tie sme do jaternic nepridavali.


  • jezibabka1, 31. mája 2010 o 07:32
    a jeje, mňam, ale ostávam pri klobáse, toto doma nemám a v obchode sú o ničom:)


  • hera, 31. mája 2010 o 09:54
    No teda- to je dnes sama dobrotka! A kdberies crievka na klobasky a jaternicky? My sme dakedy davno cistili tie z prasata a potom sa dali aj kupit uz nasolene.Tu sa to bezne nerobi taketo hody tu nepoznaju- ze by som zalozila slovensku testiku? No asi by tu nesla.Je tu viac moslimov ako svedov alebo inych narodnosti a tym som povedala vsetko-cly trh sa im prisposobuje.


  • jerica, 31. mája 2010 o 10:07
    No samé super chuťovky, nemajú chybu , ešte k tomu krvavničku ,žobrácku kašu , dobrú kyslú kapustu a hody sú na stole, ovarovica aká má byť.(zabudla som na vínko,alebo pivko)


  • sovka62, 31. mája 2010 o 16:17
    Teda, Honestka, ty nám robíš chute! Zimné zabíjačky sú už zabudnuté (to nám už niekedy ani nechutí) a teraz toto. Mňam.


  • jody, 31. mája 2010 o 20:34
    ja síce som na krúpové jaternice, tú ryžu tam moc nemusím, ale tieto sú ako vymaľované!!!


  • honestka, 31. mája 2010 o 22:36
    @jody : Aj my robime aj kombinaciu s krupkami, su zdravsie aj mozno chutnejsie ale teraz sme robili tieto kvoli nevesticke, ktora caka babo a ma ich radsej taketo. A tiez robievame krvavnicky - hoci ona by ich neprehltla, len by sa dusila chlebom a kapustou a cviklou (mladez- nevedia co je dobre...)


  • honestka, 31. mája 2010 o 22:38
    Velmi pekne dakujem vsetkym za take priaznvive comments, keby ste ma dnes videli, neviem sa vpratat do svojej ubolenej koze, hehe...


  • jerica, 2. júna 2010 o 10:22
    @honestka Prajem , nech nás obchádza všetko zlé , aby si mala bezbolestné jarné obdobie .


  • bojar, 17. augusta 2010 o 08:24
    autor asi nikdy nebol na zabijačke, kto to viděl krkovičku do huriek!!!


  • honestka, 17. augusta 2010 o 18:04
    @Bojar : nemaj obavy na zabijacke som stravila mnozstvo rokov. ak vsak zijes inde a nemas svoje prasiatko, aby si do jaternic pouzil vsetky tie "zostatkove kusky masa" z neho- tak kupis taky kus, ktore sa ti najviac zda, ze bude chutne a nie suche v tych jaterniciach. Ak sa ti nezda cena za taky "vyberovy" kus- kup si lacne; takze opatrne s kritikou- nenutim ta ich robit takto TY si ich urob ako sa ti paci.


  • janozmyjavy, 25. augusta 2010 o 01:39
    Milá honestka, pre mňa nikdy nebola jaternica obľúbené jedlo, pokiaľ som si ju nezačal vyrábať sám. Myslím, že na výbere vnútorností a mäsa záleží. Čím kvalitnejšie, tým lepšie. Tvoj recept je výborný! Pre moju chuť by som zmenil pomer pre viacej krúpov. Inak naozaj nemá chybu.


  • kvak, 8. októbra 2010 o 23:51
    Veľmi mám rada jaternice, určite spravím,ked bude mráz


  • remcula, 10. decembra 2010 o 22:20
    No, tak zítra jdeme na to, zabíjíme. My dáváme housky, nebo rohlíky, na Slovensku myslím ne. Každopádně, jiný kraj, jiný mrav. Vypadají skvěle!


  • honestka, 10. decembra 2010 o 22:23
    Rwmcula: mas pravdu, ze vsetky sposoby su velmi dobre. Kazdemu co chuti. zelam, aby ste si na svojich pochutili.


  • italia1, 25. septembra 2011 o 03:34
    6 rokov som nejedla jaternice;)hned to musim vyskusat,,len mi mozes prosim podrobnejsie povedat ktore maso,ktore casti??a druha vec,,v taliansku nie su krupky,,s cim ich mozem nahradit????alebo nic sa nestane ak ich tam nedam??dakujem za odpoved


  • honestka, 25. septembra 2011 o 03:55
    @italia1 : dakujem za respond.
    Do takychto jaternic je dobre kupit maso, ktore je dost mastne, /Len aby nebolo slachovite/, aby jaternice neboli suche, cize aj take tie "podradnejsie kusy masa z bravceka, nie vsak maso suche ako kare.

    Krupy mozes kludne nahradit ryzou, ktora sa nerozvara- napr. "basmati" alebo by som pouzila v tvojom pripade ryzu na rizoto. Predvar si ju, nie vsdak uplne uvarit, pretoze jaternice sa varia znovu, tak aby nebola z ryze sama kasa.
    Niektori ludia radi pouzivaju v pripade krvavniciek /ked do zmesi pouzijes na cibulke uprazenu bravcovu krv/ aj rozky.

    Skus ich urobit v mensom mnozstve, alebo skus si vsetko toto zlozenie urobit ako "zobracku kasu"- tj., ze nepouzijes creva, ale kasu upecies v pekaciku co je tiez velmi dobre. Aspon by si si vyskusala chut, ci by vam vsetko zlozenie padlo na chut.

    Daj vediet ako sa ti podarili.
    Zelam Veselu pripravu a chutne papanie!


  • honzina, 2. januára 2012 o 18:02
    Ty jsou vynikající. Vždycky, když jsme jezdili k babičce na prázdniny, tak nesměla chybět na stole.


  • jozka2, 10. marca 2013 o 00:25
    mas ich nadherne ale krupy by som nemenila za ryzu,krupy su zdravsie s ryzou chutnejsie


  • honestka, 12. marca 2013 o 20:24
    @ @ honzina,jozka2: dakujem,
    aj my ich menime, hoci viem, ze sa ich nikdy neprejeme v ziadnej uprave.
    naviac mame radi krvavnicky, pretoze nemam problem s cerstvou bravcovou krvou kupit /ci daruje zadarmo/ masiar.
    Uz aby sme ich zase narobili, je dobre najst ich v mrazaku a kedze zima u nas este kraluje dlho, nebude problemom.


  • lenushat, 29. mája 2013 o 00:27
    pridavam sa staci tri minuty povarit a prudko schladit vo vode tak sme to s dedom robili a samozrejme vychladit v komore


  • honestka, 28. júla 2013 o 14:23
    @lenushat , mas pravdu staci. je to na kazdom kto ma ako zauzivany sposob prace. Dnes by som si na nich celkom rada pochutnala.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Paradajkový paprikáš
Rajčina mala a má v našej rodinnej kuchyni dosť rozporné miesto. Túto plodinu peruánskych Indiánov pestujeme od čias, čo si pamätám.

Tvrďáci vyšli z módy, ženy preferujú citlivých mužov
- Inzercia -
Tradičný obdiv k drsňákom sa pomaly vytráca, svaly a sila prestávajú byť v kurze.

Varecha 29/2014: Prázdniny u babičky
Časopis Varecha v piatok 1. augusta 2014 v denníku Pravda.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 29/2014: Prázdniny u babičky Prázdniny u babičky
Časopis Varecha v piatok 1. augusta 2014 v denníku Pravda.


TOPlist