Jaternice (hurky)

honestka - fotkahonestka, 30. mája 2010
Jaternice (hurky)
Foto: honestka

Ked sme sa uz vychystali robit zabijackove dobroty, urobili sme si aj par kilo ryzovych jaterniciek

Suroviny

1 kg
1/2 kg
1 kg
2 ks
1 lyžica
4-5 ks
8-10
3  (+/-/podla potreby)
1/2 lyžičky
2 lyžice
2 lyžice
1 lyžica
1/2 lyžičky
3-4 metre
1.5 kg
1/2 kg




Postup

  1. 1

    Maso, bočik, pečen, jazyk uvaríme do mäkka, pomelieme na mlynčeku s väčšími dierkami, zomelieme aj cesnak, aj nakrájanú, osmaženú cibuľu, pridáme koreniny, soľ, uvarenú ryžu, krupky, pridame troska vody v ktorej sme varili maso a vsetko dobre premiešame a nechame aspon hodinu postat. Potom este dochutíme koreniny ak potrebne. Hotovu masu plníme do cistych čriev, ktoré na koncoch zaviazeme na hrčku, alebo použijeme šparatka, ktore dobre zakrutime a potom prepichneme- aby sa kasa nedostala von. Zvolime si velkost a snazime sa dodrzat tuto mierku, co je dolezite aj pri obvarani, aby sa nam hurky rovnomerne uvarili, ale pritom sa nerozvarili. Pri velmi slabom ohni ich varime vo vode v ktorej sme varili mäso asi 5 minut. Jaternicky necháme vychladnúť. Jaternicky pecieme velmi pomaly, aby nepukali-popichame ich nozikom a na panvicu dame troska masti (mozeme podliat troska vodou) a zapecieme do chrumkava. Podavame s klobasou, horcicou, chrenom, nakladanou cviklou, calamadou,chilli paprickami, uhorkami a vobec dobrotami, ktore nam chutia.

    Jaternice (hurky) - obrázok 1
  2. 2

    Vodu, kde sa všetko varilo mozeme dalej použit ako 'ovarovú polievku', vredy do nej dosypem troska ryze a krupkov aby bola hustejsia a pretoze niektora jaternicka aj pukne-nevadi, toto je v polievke vitane. Dochutíme ju majoránkou, korením, cerstvym cesnakom, solou alebo kto ma rad aj mletou sladkou paprikou. Podávame s cerstvym chlebom, alebo aj s opecenym nakrájaným na male kocky. Cheers!

    Jaternice (hurky) - obrázok 2

Diskusia k receptu

sracz
Detto á la Slovenské klobásky v Canade! Super! Fasa! Extra príma! Voňajú a chutia aj na juh od Vás v Des Moines Iowa! Dovolím si pridať malú radu do budúcnosti - možno sa Ti zíde. Jaternice (aj tu za morom) varím v klasickej nákupnej taške zo sieťoviny a po krátkom povarení (ja iba 2´- 3´) ich vytiahnem a aj si sieťkou hneď ponorím do studenej vody (pridávam aj kocky ľadu z mrazáku) iba na 1´. Skutočne dobrá práca! A aj ja Ti závidím (ale na druhej strane zo ♥ prajem) Tvojho zručného pomocníka. Možno ho časom aj ja budem mať možnosť priučiť majstrovstvu zabíjačkového kumštu staroblaškovského rodu. Veľa úspechov a dobrú chuť!
babav
Na zapadnom Slovensku sme ich volali crevka.Teraz sa mi o nich uz moze iba snivat,alebo ist navstivit domovinu ,tam ich robia chutne.
Tvoj recept nema chybu,je v nom vsetko co do nich patri,okrem muskatoveho orecha a zazvoru,tie sme do jaternic nepridavali.
jezibabka1
a jeje, mňam, ale ostávam pri klobáse, toto doma nemám a v obchode sú o ničom:)
hera
No teda- to je dnes sama dobrotka! A kdberies crievka na klobasky a jaternicky? My sme dakedy davno cistili tie z prasata a potom sa dali aj kupit uz nasolene.Tu sa to bezne nerobi taketo hody tu nepoznaju- ze by som zalozila slovensku testiku? No asi by tu nesla.Je tu viac moslimov ako svedov alebo inych narodnosti a tym som povedala vsetko-cly trh sa im prisposobuje.
jerica
No samé super chuťovky, nemajú chybu , ešte k tomu krvavničku ,žobrácku kašu , dobrú kyslú kapustu a hody sú na stole, ovarovica aká má byť.(zabudla som na vínko,alebo pivko)
sovka62
Teda, Honestka, ty nám robíš chute! Zimné zabíjačky sú už zabudnuté (to nám už niekedy ani nechutí) a teraz toto. Mňam.
jody
ja síce som na krúpové jaternice, tú ryžu tam moc nemusím, ale tieto sú ako vymaľované!!!
honestka
@jody : Aj my robime aj kombinaciu s krupkami, su zdravsie aj mozno chutnejsie ale teraz sme robili tieto kvoli nevesticke, ktora caka babo a ma ich radsej taketo. A tiez robievame krvavnicky - hoci ona by ich neprehltla, len by sa dusila chlebom a kapustou a cviklou (mladez- nevedia co je dobre...)
honestka
Velmi pekne dakujem vsetkym za take priaznvive comments, keby ste ma dnes videli, neviem sa vpratat do svojej ubolenej koze, hehe...
jerica
@honestka Prajem , nech nás obchádza všetko zlé , aby si mala bezbolestné jarné obdobie .
bojar
autor asi nikdy nebol na zabijačke, kto to viděl krkovičku do huriek!!!
honestka
@Bojar : nemaj obavy na zabijacke som stravila mnozstvo rokov. ak vsak zijes inde a nemas svoje prasiatko, aby si do jaternic pouzil vsetky tie "zostatkove kusky masa" z neho- tak kupis taky kus, ktore sa ti najviac zda, ze bude chutne a nie suche v tych jaterniciach. Ak sa ti nezda cena za taky "vyberovy" kus- kup si lacne; takze opatrne s kritikou- nenutim ta ich robit takto TY si ich urob ako sa ti paci.
janozmyjavy
Milá honestka, pre mňa nikdy nebola jaternica obľúbené jedlo, pokiaľ som si ju nezačal vyrábať sám. Myslím, že na výbere vnútorností a mäsa záleží. Čím kvalitnejšie, tým lepšie. Tvoj recept je výborný! Pre moju chuť by som zmenil pomer pre viacej krúpov. Inak naozaj nemá chybu.
kvak
Veľmi mám rada jaternice, určite spravím,ked bude mráz
remcula
No, tak zítra jdeme na to, zabíjíme. My dáváme housky, nebo rohlíky, na Slovensku myslím ne. Každopádně, jiný kraj, jiný mrav. Vypadají skvěle!
honestka
Rwmcula: mas pravdu, ze vsetky sposoby su velmi dobre. Kazdemu co chuti. zelam, aby ste si na svojich pochutili.
italia1
6 rokov som nejedla jaternice;)hned to musim vyskusat,,len mi mozes prosim podrobnejsie povedat ktore maso,ktore casti??a druha vec,,v taliansku nie su krupky,,s cim ich mozem nahradit????alebo nic sa nestane ak ich tam nedam??dakujem za odpoved
honestka
@italia1 : dakujem za respond.
Do takychto jaternic je dobre kupit maso, ktore je dost mastne, /Len aby nebolo slachovite/, aby jaternice neboli suche, cize aj take tie "podradnejsie kusy masa z bravceka, nie vsak maso suche ako kare.

Krupy mozes kludne nahradit ryzou, ktora sa nerozvara- napr. "basmati" alebo by som pouzila v tvojom pripade ryzu na rizoto. Predvar si ju, nie vsdak uplne uvarit, pretoze jaternice sa varia znovu, tak aby nebola z ryze sama kasa.
Niektori ludia radi pouzivaju v pripade krvavniciek /ked do zmesi pouzijes na cibulke uprazenu bravcovu krv/ aj rozky.

Skus ich urobit v mensom mnozstve, alebo skus si vsetko toto zlozenie urobit ako "zobracku kasu"- tj., ze nepouzijes creva, ale kasu upecies v pekaciku co je tiez velmi dobre. Aspon by si si vyskusala chut, ci by vam vsetko zlozenie padlo na chut.

Daj vediet ako sa ti podarili.
Zelam Veselu pripravu a chutne papanie!
honzina
Ty jsou vynikající. Vždycky, když jsme jezdili k babičce na prázdniny, tak nesměla chybět na stole.
jozka2
mas ich nadherne ale krupy by som nemenila za ryzu,krupy su zdravsie s ryzou chutnejsie
honestka
@ @ honzina,jozka2: dakujem,
aj my ich menime, hoci viem, ze sa ich nikdy neprejeme v ziadnej uprave.
naviac mame radi krvavnicky, pretoze nemam problem s cerstvou bravcovou krvou kupit /ci daruje zadarmo/ masiar.
Uz aby sme ich zase narobili, je dobre najst ich v mrazaku a kedze zima u nas este kraluje dlho, nebude problemom.
lenushat
pridavam sa staci tri minuty povarit a prudko schladit vo vode tak sme to s dedom robili a samozrejme vychladit v komore
honestka
@lenushat , mas pravdu staci. je to na kazdom kto ma ako zauzivany sposob prace. Dnes by som si na nich celkom rada pochutnala.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia