Jarný ľadový šalát (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento šalát som podávala k Francúzskej roláde z kuraťa. Postupom času som zistila, že šalát vôbec nemusím soliť a ak zamením ocot za citronovú šťavu, bude mať so sladkokyslou zálievkou z citrona lahodnú a sviežu chuť, ktorá je na jar taká žiadúca a olej som tiež nepoužila. Neochutený, umytý a natrhaný šalát dávam do chladničky, bude pekne čerstvý, krehký a chrumkavý aj na druhhý deň. Robím takto aj hlávkový šalát a výsledok je rovnako vynikajúci. Odporúčam vyskúšať.

8-10
porcií
10 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Oddelila som listy ľadového šalátu od seba, dôkladne umyla pod tečúcou studenou vodou a nechala som ich dobre odkvapkať od vody, vložila do misy.
  2. Jednotlivé listy som natrhala ručne na veľkosť sústa, aj srdiečko šalátu som rozdelila na menšie časti.
  3. Pripravím si kryštáľový cukor - dávam biely, len teraz som fotila na hnedom stole, mala som ho dať na bielu podložku, aby aj na fotografii vyznel ako biely.
  4. Z polovice citrona vytlačím šťavu, úplne postačí.
  5. V miske som rozmiešala s trochou vody citronovú šťavu s kryštáľovým cukrom podľa chuti a mala som hotovú zálievku na šalát.
  6. Tesne pred podávaním som dala natrhané listy ľadového šalátu na taniere, pokvapkala sladko-kyslou citronovou zálievkou, vôbec som ho nesolila, ani som nepoužila olej a ihned som ľadový šalát podávala. Tento šalát je naozaj jednoduchý na prípravu a je veľmi osviežujúci a chutný.