Jarný ľadový šalát (fotorecept)

Jarný ľadový šalát (fotorecept)
Foto: pusta
pustaPusta, recept pridal: 4. apríla 2011 11:35Ďalšie jeho recepty

Tento šalát som podávala k Francúzskej roláde z kuraťa. Postupom času som zistila, že šalát vôbec nemusím soliť a ak zamením ocot za citronovú šťavu, bude mať so sladkokyslou zálievkou z citrona lahodnú a sviežu chuť, ktorá je na jar taká žiadúca a olej som tiež nepoužila. Neochutený, umytý a natrhaný šalát dávam do chladničky, bude pekne čerstvý, krehký a chrumkavý aj na druhhý deň. Robím takto aj hlávkový šalát a výsledok je rovnako vynikajúci. Odporúčam vyskúšať.

Suroviny

8-10
porcií
10
minút
príprava

Postup prípravy receptu

1

Oddelila som listy ľadového šalátu od seba, dôkladne umyla pod tečúcou studenou vodou a nechala som ich dobre odkvapkať od vody, vložila do misy.
Jarný ľadový šalát (fotorecept) - obrázok 1

2

Jednotlivé listy som natrhala ručne na veľkosť sústa, aj srdiečko šalátu som rozdelila na menšie časti.
Jarný ľadový šalát (fotorecept) - obrázok 2

3

Pripravím si kryštáľový cukor - dávam biely, len teraz som fotila na hnedom stole, mala som ho dať na bielu podložku, aby aj na fotografii vyznel ako biely.
Jarný ľadový šalát (fotorecept) - obrázok 3

4

Z polovice citrona vytlačím šťavu, úplne postačí.
Jarný ľadový šalát (fotorecept) - obrázok 4

5

V miske som rozmiešala s trochou vody citronovú šťavu s kryštáľovým cukrom podľa chuti a mala som hotovú zálievku na šalát.
Jarný ľadový šalát (fotorecept) - obrázok 5

6

Tesne pred podávaním som dala natrhané listy ľadového šalátu na taniere, pokvapkala sladko-kyslou citronovou zálievkou, vôbec som ho nesolila, ani som nepoužila olej a ihned som ľadový šalát podávala. Tento šalát je naozaj jednoduchý na prípravu a je veľmi osviežujúci a chutný.
Jarný ľadový šalát (fotorecept) - obrázok 6



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • jatanika, 4. apríla 2011 o 14:42
    hm... ja som nikdy nedávala soľ ani olej na šalát... pre mňa je toto klasika...


  • remcula, 4. apríla 2011 o 16:00
    Já jsem vždy dávala do salátu vyškvařený špek.


  • frezia68, 4. apríla 2011 o 16:45
    Roky rokúce takto robím...:-)


  • tonicka53, 4. apríla 2011 o 16:46
    vyskúšam s citrónom, doteraz sme mávali len s octom; @pusta , vďaka za tip.


  • jerica, 4. apríla 2011 o 16:56
    U nás robievame roky len s citrónom:-) citrónovou šťavou:-)


  • kata50, 4. apríla 2011 o 17:55
    Presne tak, s citrónom. Je to zdravšie a aj chutnejšie. :-))


  • bejaja, 4. apríla 2011 o 19:36
    presne takto robím šalát s citrónom, už dlhé roky, niekedy ani cukor nepridávam...


  • pusta, 5. apríla 2011 o 08:43
    dakujem za komentáre.


  • rolfynka, 5. apríla 2011 o 09:32
    aj ja ho vyskusam s citronom urcite je to dobre


  • lubavuska, 5. apríla 2011 o 10:10
    skuste s praskovym cukrom...ma to inu, lahodnu chut


  • marta5, 5. apríla 2011 o 17:19
    Iste je super,ja dávam aj syr mozzarellu,je ešte lepší,skus.


  • marienka44, 5. apríla 2011 o 20:03
    Aj ja som zamenila ocot za citron, lebo som citala, ze ocot zabija cervene krvinky /anémia/ a tiez ako kyselina okysľuje organizmus. Ako sladidlo pouzivam miesto bieleho cukru /je to pre telo jed/ javorovy sirup alebo med. :-)


  • lumilka1, 5. apríla 2011 o 23:33
    Ja dávam namiesto cukru med a olej dávam olivový,alebo tekvicový


  • dorisa, 5. apríla 2011 o 23:57
    Ja tiež používam do každého šalátu alebo citrón, alebo jablčný ocot.


  • pusta, 6. apríla 2011 o 09:45
    marienka, ocot nezabíja červené krvinky, to je nezmysel, ale má neblahé účinky u pacientov s poruchou funkcie žlčníka, žlčových ciet a po cholecystectommi - spôsobuje ich kontrakciu a tým vyvoláva žlčníkovú koliku, čo je veľmi bolestivý stav. no do určitej miery treba aj ten biely cukor - disacharid, ktorý sa v a v Krebsovom cykle rozloží na cukry jednoduché a tie sa využívajú dalšími biochemickými pochodmi v organizme. ako biely jed sa pravda označuje pri cukrovke. aj med obsahuje cukor


  • jules5, 6. mája 2012 o 01:16
    olej-pár kvapiek-sa pridáva preto,aby sa zo šalátu uvoľnili vitamíny.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Šéfkuchár Ami El Gani: Môj sen je vlastná michelinovská reštaurácia
O tom, že gastronómia nemusí byť nudná, nás presvedčil Ami El Gani, šéfkuchár Holiday Inn Trnava, ktorý so svojim kreatívnym kuchárskym umením prináša nové trendy na slovenskú kulinársku scénu.

Ragú na horčici
Dnes si v Modre na barónku Megyesiovú už nikto nespomenie. Hádam len národný umelec Náco Bizmayer, ktorý u nej ako mladík prebýval.

Šéfkuchár Jozef Riska: Hľadáme chute a vône starého Prešporka
Na zorganizovanie úvodného večera Zimného festivalu jedla sa tento rok podujala známa bratislavská reštaurácia Zylinder. Jej šéfkuchár Jozef Riska nám predstavil, akú kuchyňu v Zylindri ponúkajú.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 6/2015: Mäsový stôl Mäsový stôl
Časopis Varecha v piatok 6. februára v denníku Pravda.


TOPlist