Gyoza

Japonské mäsové taštičky Gyoza

Autor receptu: sjuz

Gyoza taštičky okrem ramenu a sushi patria medzi u nás už známe a obľúbené japonské jedlá. Namáčajú sa do omáčky, väčšinou je to sójová omáčka zmiešaná s ryžovým octom alebo sladko-pikantná omáčka. Ja preferujem vietnamskú verziu a tú pridávam aj sem. Milujem ich natoľko, že si ich robievam doma od základu sama. Aspoň viem, čo jem :)

15
porcií
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Mäso zmiešame so všetkými surovinami a necháme postáť v chladničke.
  2. Múku s vodou som dala do mixéra, kde sa zopár pulzami vymiešalo rýchlo cesto, ktoré som potom ručne vypracovala na valček s priemerom cca 7 - 8 cm, a ten som zabalený nechala postáť cca 10 minút. Z neho som nakrájala plátky hrubé cca necelý centimeter. Tie som vyvaľkala na kolieska, treba však vaľkať tak, aby okraje boli tenšie a stred ostal mierne hrubší. Môžete poukladať na jemne pomúčenú tácku.
  3. Každé koliesko som vykrojila tak, aby bol kruh presný :), kto vie vyvaľkať presne, tento bod mu odpadá :) Kolieska mali priemer cca 10 cm.
  4. Kolieska som naplnila mäsovou plnkou, malou lyžičkou. Okraje treba potrieť prstami navlhčenými vodou a taštičky pospájať, kto má vykrajovátko na pirohy, bude to mať rýchlo :)
  5. Širokú panvicu s nepriľnavým povrchom necháme zohriať a pridáme kvapku oleja a taštičky na ňu pekne usadíme :) - mierne ich pritlačíme, aby na nej stáli a nie ležali. Necháme opekať na miernom teple, strážime ich, rukami jemne nadvihujeme, či sú odspodu už mierne opečené. Ak áno, môžeme ich rovnako poopekať aj z oboch bočných strán, ale nemusíme.
  6. Do panvice vlejeme trošku vody a hneď prikryjeme, taštičky sa po opečení budú teraz dusiť, resp. variť v pare. Potrvá to cca 15 - 20 minút, treba ochutnať, či už je cesto hotové.
  7. Podávame s omáčkou, do ktorej si taštičky namáčame. Omáčku pripravíme zmiešaním všetkých surovín na ňu. Dobrú chuť:)