Gyoza
Japonské mäsové taštičky Gyoza
Autor receptu: sjuz
Gyoza taštičky okrem ramenu a sushi patria medzi u nás už známe a obľúbené japonské jedlá. Namáčajú sa do omáčky, väčšinou je to sójová omáčka zmiešaná s ryžovým octom alebo sladko-pikantná omáčka. Ja preferujem vietnamskú verziu a tú pridávam aj sem. Milujem ich natoľko, že si ich robievam doma od základu sama. Aspoň viem, čo jem :)
15 porcií |
30 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Mäso zmiešame so všetkými surovinami a necháme postáť v chladničke.
- Múku s vodou som dala do mixéra, kde sa zopár pulzami vymiešalo rýchlo cesto, ktoré som potom ručne vypracovala na valček s priemerom cca 7 - 8 cm, a ten som zabalený nechala postáť cca 10 minút. Z neho som nakrájala plátky hrubé cca necelý centimeter. Tie som vyvaľkala na kolieska, treba však vaľkať tak, aby okraje boli tenšie a stred ostal mierne hrubší. Môžete poukladať na jemne pomúčenú tácku.
- Každé koliesko som vykrojila tak, aby bol kruh presný :), kto vie vyvaľkať presne, tento bod mu odpadá :)
Kolieska mali priemer cca 10 cm.
- Kolieska som naplnila mäsovou plnkou, malou lyžičkou. Okraje treba potrieť prstami navlhčenými vodou a taštičky pospájať, kto má vykrajovátko na pirohy, bude to mať rýchlo :)
- Širokú panvicu s nepriľnavým povrchom necháme zohriať a pridáme kvapku oleja a taštičky na ňu pekne usadíme :) - mierne ich pritlačíme, aby na nej stáli a nie ležali. Necháme opekať na miernom teple, strážime ich, rukami jemne nadvihujeme, či sú odspodu už mierne opečené. Ak áno, môžeme ich rovnako poopekať aj z oboch bočných strán, ale nemusíme.
- Do panvice vlejeme trošku vody a hneď prikryjeme, taštičky sa po opečení budú teraz dusiť, resp. variť v pare. Potrvá to cca 15 - 20 minút, treba ochutnať, či už je cesto hotové.
- Podávame s omáčkou, do ktorej si taštičky namáčame.
Omáčku pripravíme zmiešaním všetkých surovín na ňu.
Dobrú chuť:)