Japonské kare raisu od základu

Autor receptu: sandriw

Kare raisu, alebo v preklade kari s ryžou je japonská verzia indických kari omáčok a predstavuje jedno z najobľúbenejších jedál Japonska. A vôbec sa im nedivím. Aj ja ho milujem :D Bežne sa pripravuje z kupovaných bujónov, no na Slovensku nie v každom meste špecializované ázijské potraviny sú, a preto som sa vám rozhodla ukázať, ako si toto jedlo pripraviť od úplných základov. Verím, že si ho zamilujete aj vy :3 Viac, aj o histórii tohto pokrmu, nájdete na: https://www.facebook.com/whiskitmixit

6
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Na bujón na stredne nízkom plameni rozpustíme maslo a potom pridáme múku. Za neustáleho miešania pripravíme svetlo hnedú zápražku. Bude to trvať cca 15 minút. Potom k tomu pridáme kari a garam masalu. Miešame 30 sekúnd a hneď odstavíme. Necháme vychladnúť.
  2. V kastróle na strednom plameni rozpálime olej a pridáme cibuľu, mrkvu a zemiaky. Miešame kým nie sú jemne pokryté olejom. Potom pridáme mäso a varíme kým už nie je viac ružové. Pridáme vodu, privedieme do varu a odstránime penu. Znížime plameň a varíme 15 minút.
  3. Odstavíme z plameňa a podľa chuti pridáme asi polovicu bujónu. Pridáme nastrúhané jablko, osolíme a okoreníme. Varíme kým nám to zhustne. Odstavíme z plameňa pridáme čokoládu. Poprípade ešte dosolíme. Podávame s ryžou.
  4. Čo sa bujónu týka, ak máte radi pikantné možno pridať 1 ČL chilli. Ja som však rovno kúpila štipľavé madras curry. Nepoužitý bujón v mrazničke vydrží 3 – 4 mesiace. Ak robíme kare raisu od základu, je veľmi dôležité pridať jablko. Jednak slúži na dodanie potrebnej kyslosti a jednak zmes pomôže zahustiť. Horkú čokoládu možno vynechať, avšak pomáha dodať hlbšiu a výraznejšiu chuť. Ak by ste to chceli mať sladšie môžete pridať aj trocha medu. Okrem základných ingrediencií možno pridať aj hríby, hrášok, tekvicu na pečenie či inú zeleninu. Alebo miesto kuracieho mäsa použiť akékoľvek iné (podľa druhu potom treba upraviť dĺžku varenia!!!), dokonca aj rybacie, či plody mora.