Japonské kare raisu od základu

sandriw - fotkasandriw, 24. októbra 2015
Japonské kare raisu od základu
Foto: sandriw

Kare raisu, alebo v preklade kari s ryžou je japonská verzia indických kari omáčok a predstavuje jedno z najobľúbenejších jedál Japonska. A vôbec sa Zobraziť celý popisKare raisu, alebo v preklade kari s ryžou je japonská verzia indických kari omáčok a predstavuje jedno z najobľúbenejších jedál Japonska. A vôbec sa im nedivím. Aj ja ho milujem :D Bežne sa pripravuje z kupovaných bujónov, no na Slovensku nie v každom meste špecializované ázijské potraviny sú, a preto som sa vám rozhodla ukázať, ako si toto jedlo pripraviť od úplných základov. Verím, že si ho zamilujete aj vy :3 Viac, aj o histórii tohto pokrmu, nájdete na: https://www.facebook.com/whiskitmixit

6
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

Bujón:
3 PL
4 PL
1 PL
1 PL
Ostatné:
250 g
2 ks stredná
2 ks menšie
1 ks menšia
1 ks veľké kyslejšie
podľa chuti 2 kocky
850 ml
1 PL




Postup

  1. 1

    Na bujón na stredne nízkom plameni rozpustíme maslo a potom pridáme múku. Za neustáleho miešania pripravíme svetlo hnedú zápražku. Bude to trvať cca 15 minút. Potom k tomu pridáme kari a garam masalu. Miešame 30 sekúnd a hneď odstavíme. Necháme vychladnúť.

    Japonské kare raisu od základu - obrázok 1
  2. 2

    V kastróle na strednom plameni rozpálime olej a pridáme cibuľu, mrkvu a zemiaky. Miešame kým nie sú jemne pokryté olejom. Potom pridáme mäso a varíme kým už nie je viac ružové. Pridáme vodu, privedieme do varu a odstránime penu. Znížime plameň a varíme 15 minút.

  3. 3

    Odstavíme z plameňa a podľa chuti pridáme asi polovicu bujónu. Pridáme nastrúhané jablko, osolíme a okoreníme. Varíme kým nám to zhustne. Odstavíme z plameňa pridáme čokoládu. Poprípade ešte dosolíme. Podávame s ryžou.

    Japonské kare raisu od základu - obrázok 3
  4. 4

    Čo sa bujónu týka, ak máte radi pikantné možno pridať 1 ČL chilli. Ja som však rovno kúpila štipľavé madras curry. Nepoužitý bujón v mrazničke vydrží 3 – 4 mesiace. Ak robíme kare raisu od základu, je veľmi dôležité pridať jablko. Jednak slúži na dodanie potrebnej kyslosti a jednak zmes pomôže zahustiť. Horkú čokoládu možno vynechať, avšak pomáha dodať hlbšiu a výraznejšiu chuť. Ak by ste to chceli mať sladšie môžete pridať aj trocha medu. Okrem základných ingrediencií možno pridať aj hríby, hrášok, tekvicu na pečenie či inú zeleninu. Alebo miesto kuracieho mäsa použiť akékoľvek iné (podľa druhu potom treba upraviť dĺžku varenia!!!), dokonca aj rybacie, či plody mora.

Diskusia k receptu

sandriw
@patroveckypitrs : To som rada. Naozaj sa to skúsiť oplatí. A odporúčam kúpiť nejaké lepšie curry, najlepšie v oddelení so exotickými potravinami ;)
jozka2
O takom som ani nepocula,stoji za vyskusanie,krasna prezentacia.5
sandriw
@jozka2 : Ďakujem :) Nuž, Japonsko je krajina mnohých chutí, ktorá s veľkou obľubou nasáva podnety z okolia a potom ich pretransformuje do neuveriteľných podôb. Gastronómiu nevynímajúc ;)
afataga
ozaj zaujimave, asi by mi to chutilo, v japonskej kuchyni sa vobec nevyznam, tak snad vyskusam
sonja
Tak tento recept sa mi velmi paci ,dakujem ukladam do k.k.
torticka
Uz som si ho ulozila. Krasne naservirovane. Receptik je taky zvlastny s tou cokoladou.
afataga
tento tvoj rcp mi skoro nedal spavat :-), tak ho dnes vyskusala a musim povedat, ze vyyyborne, aj ked som asi nikdy ziadne japonske jedlo nejedla, co aj moze byt vyhoda, lebo neviem, ako ma chutit :-), urobila som male zmeny: zemiak som nedala, lebo som nechcela dusit kuracie prsia, vody som dala menej, asi 200 ml, nechcela som, aby to plavalo v omacke, dala som aj 2 chilli, miesto kari korenia som dala kurkumu a posledna zmena bola z donutenia, nezohnala som garam masalu, tak som kupila tandoori masalu, myslim, ze to je podobne zlozenia, len som sa nevedela dosolit, lebo je to trochu sladkaste, isto zas niekedy urobim, neskor skusim pridat foto, teraz mi to zas blbne
afataga
@janger snazila som sa pridat foto, ale marna snaha, poprosila som redakciu o vymazanie tych nepodarkov :-)
janger
@afataga , ved som videla....najprv sa aj fotka ukazala (velmi pekna) a potom hned zmizla. Dalsia a zase zmizla... Mna moze natiahnut, ked sa mi tak nedari ;-).
sandriw
@afataga : ma to zaplavuje emailmi :D Ale som rada, že recept chutil, hoci aj po toľkých zmenách. Ale o tom to predsa je, skúšať a experimentovať :D Teším sa na foto, ak sa niekedy podarí ;) Ja som to zhodou okolností opäť varila včera. Mala som ešte v mrazáku bujón a dostala som tip, že je to dobré aj ak vymeníme jablko sa paradajky, tak som to chcela vyskúšať. Úprimne, sa jablkom mi to chuti viac. Ale môže to byť aj sila zvyku :) Ja osobne mám v tom zemiaky rada a tentokrát som pridala aj hrášok. Mňamka ako vždy :)
sandriw
Inak, ďakujem aj ostatným, za príjemnú odozvu, vážim si každé milé slovo a ospravedlňujem sa, že som poďakovať doteraz nestíhala :)
afataga
druhy pokus:



a druha mi zas nejde, imgur ma dnes den blbec
afataga
tak som sa dnes vratila k tvojmu rcp, zamiak som zas nedala a robila som z morcacich prs, vyborne to je, sme si posmakli, nefotila som, vyzeralo to zas tak isto, ake prekvapenie ze? :-), ale chilli som dala viac ako minule, aby som vyvazila tu sladkost
havla
ďakujem za výborný recept. Dnes som ho robila a všetkým chutilo. Nemala som kyslé jablko, tak som tam dala trošku balsamikového octu. Určite to budem varievať. Ešte raz ďakujem a mám v pláne vyskúšať aj ďalšie tvoje recepty. Zatiaľ čakajú v mojej KK.
sandriw
@Havla (24.2.2017 01:22)

Hehe, ani sa nedivím, že chutilo. U mňa je to návyková záležitosť a po nejakom čase si to musím uvariť, inak by sa mi to tom možno aj snívať začalo. Raz sa mi to stalo so sushi :D Je to proste mňaaaaaam... A práve aj ja to plánujem variť teraz cez víkend :D Och, práve zisťujem, že som to tu na vareche dosť zanedbávala, keďže sa tak trocha presúvam do komerčnej scény, ale na mojom FB blogu je kopa nových receptov ;) Inak, aj ocot je celkom fajn náhrada :P Konkrétne tento recept je taký základ, z ktorého sa dá vychádzať a upravovať podľa vlastnej chuti. Nedávno som robila vegetariánsku verziu a miesto mäsa použila cícer (pre zachovanie prítomnosti proteínov) :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia