Jánošíkov vrkoč

Autor receptu: redakcia

Postup

  1. Odkrojíme si hrubší plátok slaniny. (5-7 mm). Plátok po širšej časti rozrežeme na tri pásy, dva centimetre od vrchu necháme vcelku. Takisto rozkrojíme aj panenku. Na mäso uložíme slaninu, a pripravíme na zapletanie. Vrch mäsa aj slaniny, ktorý sme nechali nerozkrojený, spojíme dokopy špáradlom. A môžeme prepletať Jánošíkov vrkoč. Snažíme sa prepletať tak, aby bola slaniny vždy pekne uložená na mäse. Na záver mäso a slaninu opäť upevníme špáradlom. Pripravený vrkoč posypeme grilovacím korením, soľou a rozdrveným cesnakom.
  2. Na panvici alebo grile necháme zohriať olej. Vrkoč opekáme do zlatista z oboch strán. Na prípravu omáčky si najprv na hrubo postrúhame syr Niva. Na panvičke ho na slabom plameni necháme trochu rozpustiť. Postupne prilievame sladkú smotanu podľa toho, akú hustú chceme mať omáčku a za stáleho miešania redukujeme.
  3. Predvarené zemiaky nakrájané na plátky opekáme na panvici alebo grile do chrumkava. Posypeme grilovacím korením podľa chuti. Servírovať môžeme nasledovne: Na tanier poukladáme zemiaky, ktoré osypeme nasekanou petržlenovou vňaťou, prilejeme omáčku, na ktorú uložíme Jánošíkov vrkoč.