Jahody so šľahačkou na vanilkovej omáčke

Autor receptu: redakcia

Varí: Branislav Križan, šéfkuchár hotela Matyšák v Bratislave

Postup

  1. Vanilková omáčka: Žĺtky s cukrom vyšľaháme do bledej peny.
  2. Postupne zalejeme zohriatym mliekom, do ktorého sme dali vyvariť vanilkový struk, premiešame a chvíľku prevaríme, aby vznikla krásna krémová omáčka. Prípadne ju môžeme ešte precediť a schladíme.
  3. Smotanu vyšľaháme a dozdobíme čerstvými jahodami.
  4. Náš tip: Jahoda, ktorá dnes rastie v celej Európe aj Ázii, pochádza pôvodne z Ameriky. Plody majú priaznivý vplyv na ľudský organizmus. Jahody podporujú trávenie, ovplyvňujú krvný obeh a majú močopudné účinky. Obsahujú 88 % vody, 6 % cukru a 1 % bielkovín. Majú vysoký obsah železa, vápnika, fosforu, draslíka aj jódu, ale aj veľa organických kyselín a vitamíny C, B1, B2, B3, K a karotén.