Jahody so šľahačkou na vanilkovej omáčke
Autor receptu: redakcia
Varí: Branislav Križan,
šéfkuchár hotela Matyšák v Bratislave
Postup
- Vanilková omáčka: Žĺtky s cukrom vyšľaháme
do bledej peny.
- Postupne zalejeme zohriatym
mliekom, do ktorého sme dali vyvariť vanilkový struk,
premiešame a chvíľku prevaríme, aby vznikla krásna
krémová omáčka. Prípadne ju môžeme ešte precediť
a schladíme.
- Smotanu vyšľaháme a dozdobíme
čerstvými jahodami.
- Náš tip: Jahoda, ktorá dnes rastie v celej Európe aj
Ázii, pochádza pôvodne z Ameriky. Plody
majú priaznivý vplyv na ľudský organizmus.
Jahody podporujú trávenie, ovplyvňujú krvný obeh
a majú močopudné účinky. Obsahujú 88 % vody,
6 % cukru a 1 % bielkovín. Majú vysoký obsah železa,
vápnika, fosforu, draslíka aj jódu, ale aj veľa organických
kyselín a vitamíny C, B1, B2, B3, K a karotén.