Jahodový veterník s mätovou šľahačkou

Michal Lukačovič
kuchár – cukrár hotela Mikado v Nitre, 2. novembra 2015
Jahodový veterník s mätovou šľahačkou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
8
porcií
35 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
200 ml
60 g
30 g
130 g
3 ks
štipka
Jahodový krém:
200 ml
50 g
30 g
100 g
200 g
Mätová šľahačka:
50 g
30 g
200 g




Postup

  1. 1

    Cesto: Do kastróla dáme prevariť mlieko, maslo, cukor a štipku soli. Prevarené mlieko odstavíme z ohňa a prisypeme múku. Vrátime späť na oheň a za stáleho miešania varíme, kým sa cesto nezačne odlepovať od dna kastróla.

  2. 2

    Cesto necháme mierne vychladnúť a postupne po jednom doň zapracujeme vajíčka. Hladkým cestom naplníme zdobiace vrecko. Plech vystelieme papierom na pečenie a vreckom nastriekame na plech veterníky. Pečieme v rozohriatej rúre 25 minút.

  3. 3

    Jahodový krém: Dáme zovrieť mlieko s cukrom. Umyté jahody nakrájame. V časti mlieka rozmiešame Zlatý klas. Prilejeme spolu s jahodami do vriaceho mlieka a povaríme asi 3 minúty. Rozmixujeme a za občasného miešania necháme vychladnúť. Do krému nakoniec opatrne zapracujeme zmäknuté maslo a odložíme do chladničky.

  4. 4

    Mätová šľahačka: Mätu nasekáme najemno, pridáme k smotane spolu s cukrom a vyšľaháme.

  5. 5

    Veterníky prekrojíme, na dolnú časť nanesieme jahodový krém, potom mätovú šľahačku a prikryjeme vrchnou časťou veterníka.

Diskusia k receptu

renfri
tak toto vobec nevyzera dobre, mozno vyzdoba
martamm
Mňa práve zaujala kombinácia jahodovo-mätovej chuti, takéto veterníky sú určite výnimočné :)
renfri
chut moze byt zaujimava, ale preco je ta napln taka riedka vsak ked to bude chciem jest tak mi to vsetko vytecie na tanierik
suzina19
Nech sa nikto nana nehneva, no vyzera to strasne. Ako moze kuchar-cukrar pripravit krem so zlateho klasu??? Ja sama pracujem v restauracii, no keby som taketo nieco predviedla mojmu sefovi tak ma nahana s varechou. Jedine dekoracia je fain.
zivestriebro
Mne sa to veľmi páči. A je to typické reštauračné poňatie receptu, kde človek potrebuje vidličku či lyžičku. Teda nie zákusok na zabalenie a odnesenie domov. A prečo by nemohol použiť Zlatý klas. Aký je v tom rozdiel oproti inému škrobu?
samrlon
To není větrník to je mikro větrníček a při jeho konzumaci třeba lupu :D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia