Ovocný kysnutý závin

Jahodový kysnutý závin

Autor receptu: imaginarium

Mali sme tri zošuverené jablká a jahody, ktoré bolo treba už spotrebovať, tak som to všetko schovala do koláča.

20
porcií
40 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Zmiešame suroviny na omládek a necháme 45 - 60 minút vykysnúť. K omládku pridáme zvyšné suroviny a vymiesime cesto. Necháme vykysnúť 45 - 60 minút.
  2. Očistíme si jabĺčka, nakrájame na kocky a dáme dusiť. Keď pustia šťavu, tak k nim pridáme očistené a na kocky nakrájané jahody a čučoriedky. Počkáme, kým sa trošku rozdusia a osladíme podľa chuti. Zmes zahustíme Zlatým klasom rozmiešaným v troške vody a necháme vychladnúť.
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Rozvaľkáme do podlhovastého tvaru. Do strednej tretiny cesta navrstvíme ovocnú zmes. Kraje nakrájame radielkom na pásiky a preplietame.
  4. Dôkladne potrieme rozľahaným vajíčkom a pečieme pri 180 °C asi 30 minút. Koláčik bol výborný aj na druhý deň.